ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Όχι στο ξερίζωμα των αμπελιών»
Για μια ακόμη φορά έρχονται στην επιφάνεια οι τεράστιες εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που συναποφάσισαν στην Ε.Ε. και εφαρμόζουν την πολιτική απαξίωσης-συρρίκνωσης του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα.
Έτσι και η αμπελοκαλλιέργεια παρότι είναι μία από τις καλλιέργειες που χαρακτηρίζει τη φυσιογνωμία της χώρας. Τα προϊόντα της τόσο από τον πρωτογενή όσο και τον μεταποιητικό τομέα είναι υψηλής ποιότητας και γι αυτό συμβάλλουν σε σημαντικό ποσοστό στις εξαγωγές (επιτραπέζιο σταφύλι, κρασί, σταφίδα κ.ά). Συνδέεται στενά και με άλλους τομείς της οικονομίας όπως τον τουρισμό και Πολιτισμό (Διονύσια σχεδόν σε όλη τη χώρα). Ωστόσο η ευρωκοινοτική νομοθεσία με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τους αντίστοιχους Κανονισμούς, έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση την αμπελοκαλλιέργεια και σε δραστική μείωση το αγροτικό εισόδημα.
Σε μια περίοδο ιδιαίτερα οξυμμένη, από την καπιταλιστική οικονομική κρίση που βαθαίνει, στον αγροτικό τομέα εκφράζεται με δραστική μείωση εισοδήματος, αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλεπάλληλα χαράτσια (ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, Ενέργεια, κ.ά), έκτακτες φορολογίες και κυρίως έλλειψη ρευστότητας , αφού κανείς δεν πληρώνει και οι τράπεζες δεν δανείζουν, έρχεται η κυβέρνηση με μέτρα κατασταλτικά για ελέγχους για «νόμιμους» αμπελώνες οινοποιήσιμων ποικιλιών, από το 1998 και μετά. Μάλιστα απαιτεί σε περίπτωση που χαρακτηριστεί ένας αμπελώνας, ότι φυτεύτηκε χωρίς άδεια σύμφωνα με τον Κανονισμό 479/2008 της ΕΕ, να εκριζωθεί με έξοδα του αμπελουργού. Δηλαδή, φυτείες 14 ετών πλήρους παραγωγής, να καταστραφούν και το ελάχιστο εισόδημα που υπήρχε να εξαφανιστεί! Αυτό λέγεται καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων και καταδίκη του αμπελουργού σε εξαθλίωση. Αυτή είναι η πολιτική που χρόνια επιβάλλει η ΕΕ, πολιτική που στο παρελθόν ξερίζωσε δυναμικές καλλιέργειες, έθαψε προϊόντα , επέβαλε πλαφόν και πρόστιμα συνυπευθυνότητας σε μια χώρα με διατροφική εξάρτηση και έλλειμμα στο αγροτικό ισοζύγιο. Πολιτική με την οποία συμφωνούν και υλοποιούν με συνέπεια οι Ελληνικές κυβερνήσεις και με την οικονομική κρίση φαίνεται ακόμα πιο έντονα.
Δεδομένου ότι μία τέτοια πολιτική και πρακτική είναι παράλογη, καταστρέφει τους μικρομεσαίους αμπελουργούς και ενισχύει τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της παραγωγής στους κρασοβιομήχανους.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει:
• για το σταμάτημα της συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής που οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό την ύπαιθρο
• για να σταματήσει κάθε διαδικασία καταστροφής των αμπελώνων των μικρομεσαίων παραγωγών
• για την ενίσχυση και ανάπτυξη της αμπελουργίας.
Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Γιάννης Γκιόκας
Νίκος Καραθανασόπουλος
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Γιώργος Λαμπρούλης
Διαμάντω Μανωλάκου