Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Αλληλεγγύη στον τούρκο πολιτικό πρόσφυγα Halil Demir


Σωματεία και μαζικοί φορείς Έβρου: Αλληλεγγύη στον Τούρκο πολιτικό πρόσφυγα Halil Demir


Να επαναχορηγηθεί πολιτικό άσυλο και να αφεθεί ελεύθερος ο Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας Halil Demir απαιτούν με κοινό υπόμνημά τους το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιοχής Αλεξανδρούπολης, Φερών, Σουφλίου η «ΕΝΟΤΗΤΑ», το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Έβρου, το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θράκης, ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης (μέλος της ΟΓΕ) και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξανδρούπολης.

Όπως τονίζουν στο υπόμνημά τους:

«Αγανάκτηση και ερωτηματικά προκαλεί η άρση ασυλίας του Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα Halil Demir και η σύλληψή του στην Αλεξανδρούπολη, με στόχο την επαναπροώθησή του στην Τουρκία, όπου διώκεται για την πολιτική του δράση.

Στον συγκεκριμένο πολιτικό πρόσφυγα έχει δοθεί πολιτικό άσυλο από την ελληνική κυβέρνηση πριν πολλά χρόνια, γιατί ήταν θύμα διώξεων από το τουρκικό καθεστώς και είναι γνωστός στους συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς της πόλης μας (σωματεία, συλλόγους, ΕΚ Έβρου, ΝΤ ΑΔΕΔΥ κλπ.) από τις περιοδείες μελών της Επιτροπής Αλληλεγγύης πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία, όπου συμμετείχε και ο ίδιος πολλές φορές.

Διαπιστώνουμε ότι το τελευταίο διάστημα κλιμακώνονται οι διώξεις σε βάρος πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία που βρίσκονται στη χώρα μας.

Είναι απαράδεκτο άνθρωποι που έχουν υποστεί διώξεις, ταλαιπωρίες και βασανιστήρια από τα αντιδραστικά καθεστώτα της πατρίδας τους, που κατόρθωσαν να διαφύγουν και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, να ξαναρχίσουν να διώκονται. Ακόμη πιο απαράδεκτο και ανήθικο είναι να μεθοδεύεται η παράδοσή τους στην Τουρκία.

Ζητάμε η ελληνική κυβέρνηση να επαναχορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Halil Demir και να αφεθεί ελεύθερος, όπως υποχρεώνουν οι διεθνείς συμφωνίες και τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας.

Ζητάμε να πάψουν οι προσαγωγές, οι συλλήψεις, οι κάθε είδους διώξεις και ιδίως οι διαδικασίες έκδοσης εναντίον των Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων στη χώρα μας, στην οποία αρκετοί από αυτούς ζουν για πολλά χρόνια».