Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

Πρόταση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Ορεστιάδας για μέτρα ανακούφισης των ανέργων και χαμηλοαμειβόμενων ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΟΑΜΕΙΒΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ 

Πρόταση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Δήμου Ορεστιάδας  στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  για

  

Κ. Δήμαρχε

 Tο μεγαλύτερο   πρόβλημα που δημιούργησε η καπιταλιστική κρίση στη χώρα μας   είναι το πρόβλημα της  μαζικής ΑΝΕΡΓΙΑΣ . Χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά  ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης.  Είναι δε γνωστό ότι η Θράκη και ιδιαίτερα η περιοχή μας έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας. Είναι  χιλιάδες οι συμπολίτες μας  που δυσκολεύονται   να ζεστάνουν το σπίτι τους και να βάλουν ψωμί και τα στοιχειώδη στο τραπέζι. Και είναι καθημερινό το φαινόμενο  η μη δυνατότητα να πληρώσουν το νοίκι , τη ΔΕΗ, τη δόση του δανείου, τα χαράτσια της κυβέρνησης . Οι νέοι της πόλης μας  και των χωριών  παίρνουν το δρόμο  του εξωτερικού . Ο τόπος ερημώνει. 

Το μέλλον και  η ζωή των ανέργων και γενικά των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι τα συσσίτια, οι ουρές στον ΟΑΕΔ , τα σύγχρονα δουλεμπορικά  γραφεία και τα ψίχουλα των 5/μηνων.

Μπροστά σ’ αυτήν την ζοφερή κατάσταση κανένας δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορος. Τα Περιφερειακά και Δημοτικά συμβούλια  έχουν ιδιαίτερη ευθύνη  να πρωτοστατήσουν  στον αγώνα για να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που   με αξιοπρέπεια θα ανακουφίσουν τη ζωή  των εργατικών λαϊκών οικογενειών.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Δήμου Ορεστιάδας προτείνει στη νέα δημοτική αρχή να προχωρήσει άμεσα  σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  με αποκλειστικό θέμα  « ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΟΑΜΕΙΒΟΜΕΝΩΝ  »,  συνεδρίαση στην οποία να κληθούν να συμμετέχουν και μαζικοί φορείς της περιοχής μας.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ενδεικτικά προτείνει  τα παρακάτω μέτρα  που μπορούν να ανακουφίσουν σημαντικά τους ανέργους και τους χαμηλοαμειβόμενους:

Ø Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη όλων των ανέργων  και δραστική μείωση στους χαμηλόμισθους,  χαμηλοσυνταξιούχους και ΑΜΕΑ.

Ø Άμεση μείωση των λογαριασμών της ΔΕΥΑΟ κατά 30%  και απαγόρευση διακοπής της παροχής.

Ø Να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους ανέργους γονείς στην πρόσβαση των παιδιών τους στον πολιτισμό, αθλητισμό , παιδικούς σταθμούς  κ.λ.π  και δραστική μείωση των τροφείων -  διδάκτρων για  τα παιδιά  των χαμηλοαμειβόμενων  γονέων.

 

Ø Να διεκδικήσουμε ως δημοτικό συμβούλιο έκτακτο κονδύλι από την κυβέρνηση που θα καλύψει:

·        Τη θέρμανση σε κάθε σχολείο , τη σίτιση των μαθητών στα σχολεία  και την κάλυψη θέρμανσης σε οικογένειες ανέργων

·        Την πληρωμή κομμένου ρεύματος οικογενειών ανέργων  που δεν  μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Ακόμα  είναι επιτακτική η ανάγκη να συμπαραταχθούμε ενεργά στον αγώνα των εργαζομένων που διεκδικούν από την κυβέρνηση:  

ü Έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ για τις γιορτές και την αντιμετώπιση του χειμώνα

ü Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ σε όλη τη διάρκεια της ανεργίας.

ü Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων.

ü Όσο  διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

ü Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι εργατικής λαϊκής οικογένειας.

ü Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της ανεργίας και επέκταση σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους.

ü Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό είναι κάποιος άνεργος.

 

Ορεστιάδα 25/11/2014