Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

KKE: ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ για τους βιοκαλλιεργητές


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς:  τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Καθυστερήσεις τριών ετών στην καταβολή των ενισχύσεων στους βιοκαλλιεργητές.

Σε κατάσταση απελπισίας είναι οι βιοκαλλιεργητές των περισσοτέρων περιοχών από τον Έβρο μέχρι τη Λακωνία και θεωρούν ότι η βιολογική γεωργία είναι υπό διωγμό. Αφού επί τρία συνεχή χρόνια (2012-2013-2014) έχουν να δουν την οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται, μέσα από το μέτρο 214 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2014, παρά τις πολυάριθμες προφορικές και έγγραφες διαμαρτυρίες των βιοκαλλιεργητών.

Οι συνέπειες αυτών των πολύ μεγάλων καθυστερήσεων, είναι να αδυνατούν οι βιοκαλλιεργητές να πληρώσουν τους πιστοποιητές, προκειμένου να λάβουν την πιστοποίηση των βιολογικών τους προϊόντων, με αποτέλεσμα να έχουν απώλεια εισοδήματος. 

Ωστόσο οι βιοκαλλιεργητές πληρώνουν άμεσα φόρο εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, όπως και βαριά φορολογία για τις αγροτικές αποθήκες, τα χωράφια κ.ά 

Δεδομένου ότι η βιολογική γεωργία προϋποθέτει αυστηρούς όρους στη χρήση χημικών και συνθετικών ουσιών με επιπτώσεις στο ύψος της παραγωγής, αλλά και οι χαμηλές τιμές και οι δυσκολίες στη διάθεση της παραγωγής τους, η οικονομική ενίσχυση αποτελεί ουσιαστική στήριξη για τους βιοκαλλιεργητές και τη συνέχιση της δραστηριότητας τους. 

Επίσης στις αλυσιδωτές συνέπειες από την αδυναμία και καθυστέρηση της πληρωμής των πιστοποιητικών οργανισμών από τους βιοκαλλιεργητές, είναι η χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων και αμοιβής των εργαζομένων σε αυτούς τους οργανισμούς με πολύμηνες καθυστερήσεις στα δεδουλευμένα τους. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε να καταβληθούν άμεσα και γρήγορα οι οικονομικές ενισχύσεις για το 2012-20213-2014 στους δικαιούχους βιοκαλλιεργητές και βιοκτηνοτρόφους.

Ο βουλευτής 

Νίκος Μωραΐτης