Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Έβρου του ΚΚΕ για τις πλημμύρες


        
Τομεακή Επιτροπή Έβρου

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή τις νέες πλημμύρες

Όλα δείχνουν ότι για άλλη μια χρονιά ο νομός μας θα περάσει ένα δύσκολο χειμώνα.  Ο εφιάλτης των πλημμυρών ξανακτυπά  τις παρέβριες περιοχές, αλλά και αστικά κέντρα,  με ανυπολόγιστες τις καταστροφές σε σπίτια, υποδομές, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά δίκτυα, οδοποιία, γεωργικές εκμεταλλεύσεις, κτηνοτροφικές μονάδες κλπ.  Το φαινόμενο των πλημμυρών δυστυχώς επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια  με μεγαλύτερη συχνότητα.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες για να αποσείσουν τις ευθύνες από πάνω τους  τα φορτώνουν στα έντονα καιρικά φαινόμενα, υποστηρίζοντας ότι έχουμε συχνότερες και εντονότερες βροχοπτώσεις. Τα στατιστικά δεδομένα όμως αποδεικνύουν ότι οι βροχές και τα χιόνια  σε συχνότητα και ποσότητα δεν διαφέρουν από αυτές των προηγούμενων δεκαετιών. Αντίθετα έχουν πολλαπλασιαστεί τα μπαζώματα των ρεμάτων, η μετατροπή δασικής γης σε αγροτική, η αποψίλωση δασών, ιδιαίτερα στη γειτονική Βουλγαρία, το στένεμα της κοίτης των ποταμών Έβρου, Άρδα, Ερυθροπόταμου κλπ με συνέπεια να επιταχύνεται η απορροή από τις υψηλότερες περιοχές προς τις χαμηλότερες και να εμφανίζονται συχνότερα τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι ευθύνες της πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων  για την ανεπαρκέστατη  αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού μας  είναι τεράστιες. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες  των τοπικών στελεχών της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, πρώην Νομαρχών, Περιφερειαρχών και Δημάρχων που όλα τα χρόνια στηρίζουν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές και τις διαχειρίζονται αδιαμαρτύρητα.  

Σε κάθε  βροχή, σε κάθε πλημμύρα γίνεται φανερή :

ü  Η έλλειψη σχεδίου για την άμεση εκτέλεση δράσεων που θα μπορούσαν να προλάβουν και να περιορίσουν τις συνέπειες αντίστοιχων φαινομένων.

ü  Η έλλειψη συντονισμού οργάνων και φορέων, η απουσία οργάνου που μπορεί να πάρει άμεσες αποφάσεις.

ü  Η έλλειψη τεχνικού εξοπλισμού σε περιοχές με σοβαρά και κρίσιμα προβλήματα.

ü  Η έλλειψη ανθρώπινου και ειδικευμένου δυναμικού σε πολλές υπηρεσίες.

 Οι κάτοικοι του Έβρου πληρώνουν ακριβά κάθε χειμώνα   την αντιλαϊκή – αντιαναπτυξιακή πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ  και της επιλογές  της ΕΕ που δεν διέθεσαν τους ανάλογους πόρους για να  σχεδιάσουν την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και την κατασκευή των

απαραίτητων αντιπλημμυρικών, αποστραγγιστικών αρδευτικών και άλλων έργων που θα προστάτευαν την περιοχή  , θα διευθετούσαν την απορροή, θα αποθήκευαν τα νερά της βροχής, θα εμπλούτιζαν τον υδροφόρο ορίζοντα ώστε να μην αντιμετωπίζουμε προβλήματα λειψυδρίας τη θερινή περίοδο.

Γίνεται φανερό λοιπόν ότι στην αντιλαϊκή , αντιαναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων δεν χωράει η σωστή διαχείριση και ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, η αντιπλημμυρική προστασία, τα αποστραγγιστικά και αρδευτικά έργα που θα καλύψουν βασικές ανάγκες του τόπου και του λαού μας.  

Η Τομεακή Επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη. Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων απαιτεί την ανάπτυξη ενός ισχυρού, μαζικού μετώπου πάλης του λαού της περιοχής μας που θα αντισταθεί στην αντιλαϊκή και αντιαναπτυξιακή πολιτική που ακολουθείται και θα διαμορφώσει τους όρους, με την αλλαγή των συσχετισμών των πολιτικών δυνάμεων, για την εφαρμογή μιας φιλολαϊκής πολιτικής που θα έχει στο κέντρο την προσοχή της :

Την επεξεργασία και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά την έρευνα , την προστασία, τις χρήσεις  την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων και την κατασκευή των απαραίτητων έργων για μια σύγχρονη αντιπλημμυρική προστασία του νομού μας.  

Τέλος η Τ.Ε Έβρου του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής μας να απαιτήσει:

Την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των ζημιών και την αποζημίωση

 όσων υπέστησαν ζημιές στις υποδομές, εγκαταστάσεις, οικίες, βιοτεχνίες καλλιέργειες  κτλ.

ΥΓ
Την Τρίτη 9 Δεκέμβρη στελέχη της Τομεακής Επιτροπής Έβρου θα περιοδέψουν στα παρέβρια πλημμυρισμένα χωριά

και την Τετάρτη  10 Δεκέμβρη και ώρα 12 στο Ξενοδοχείο «ΑΘΗΝΑ» στην Αλεξανδρούπολη θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου

8/12/ 2014