Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

KKE : Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις ελλείψεις στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης


 
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Επανακατάθεση ερώτησης για την έλλειψη και τον πεπαλαιωμένο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό που δημιουργεί προβλήματα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου.

 Επανερχόμαστε στην ερώτηση μας με αρ. Πρωτ. 4561/13.11.2014, σχετικά με την έλλειψη και τον πεπαλαιωμένο ιατρομηχανολογικός εξοπλισμό, που δημιουργεί προβλήματα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου, η οποία παραμένει αναπάντητη από το αρμόδιο Υπουργείο, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της. 

Η ερώτηση μας είναι η παρακάτω:  Σε μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία, υπόκεινται οι καρκινοπαθείς ασθενείς που χρήζουν ακτινοθεραπείας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου (ΠΓΝΕ), εξαιτίας της μη λειτουργίας του γραμμικού επιταχυντή του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος.

Εκτός από τον γραμμικό επιταχυντή βλάβες έχουν υποστεί στο παρελθόν και άλλα μηχανήματα όπως ο Αξονικός Τομογράφος ο οποίος τελικά αντικαταστάθηκε με τον Αξονικό Τομογράφο (μεταχειρισμένο και παλαιάς τεχνολογίας) που αποσύρθηκε από το Νοσοκομείο Κομοτηνής. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι για πολλοστή φορά οι καρκινοπαθείς ασθενείς να είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στο Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για να εξυπηρετηθούν, επωμιζόμενοι το κόστος μετακίνησης και διαμονής τους, αλλά και επιβαρύνοντας την υγεία τους. Μάλιστα πολλοί άλλοι ασθενείς (εκτός των καρκινοπαθών) αναγκάζονται να καταφύγουν στις ιδιωτικές μονάδες Υγείας έναντι αδρής αμοιβής, με το πρόβλημα να είναι ακόμη μεγαλύτερο για άνεργους και ανασφάλιστους. Αιτία το ότι ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμούς του ΠΓΝΕ, δεν συντηρείται εδώ και πολύ καιρό, με αποτέλεσμα η κάθε βλάβη να φέρνει εκτός λειτουργίας το αντίστοιχο μηχάνημα, για πάνω από δύο μήνες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του βασικού Μηχανήματος Υπέρηχων (του Ακτινολογικού Τμήματος) το οποίο έχει υποστεί βλάβη καθώς δεν διατέθηκαν τα απαραίτητα χρήματα για τη συντήρηση του. 

Τα προβλήματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε άλλα χρονίζοντα προβλήματα του Π.Γ.Ν.Ε. όπως αυτό της υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό και τεχνολόγους. 

Να σημειώσουμε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου, που αποτελεί Νοσοκομείο αναφοράς, αφού εξυπηρετεί ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία Θράκη, είναι αναγκασμένο να περιμένει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού. 

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζει στο δρόμο της υποχρηματοδότησης, υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, με στόχο τη στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιείται στο χώρο αυτής, με τραγικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την χρηματοδότηση του Νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να προμηθευτεί τον απαραίτητο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, καθώς και την αγορά γραμμικού επιταχυντή, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.

Οι βουλευτές 

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου