Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακοίνωση - Καταγγελία της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για τις περικοπές στους Παιδικούς Σταθμούς



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
« Άγριο ψαλίδισμα» -  (72) λίγότερα  βρέφη και νήπια, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά,  θα φιλοξενηθούν φέτος δωρεάν στους Παιδικούς Σταθμούς και τα ΚΔΑΠ  του Δήμου Ορεστιάδας   
Πρόσφατα, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα που αφορούν το ποια και πόσα βρέφη και νήπια θα πάνε δωρεάν στους παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Πάνω από 48.000 παιδιά  πανελλαδικά “κόπηκαν”. Από αυτά τα 36769 πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις  και πλέον οι οικογένειές τους ζουν με την αγωνία και το άγχος τού τι θα κάνουν, πώς δηλαδή θα μπορέσουν να βρουν μία θέση για τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό για να μπορέσουν να βγουν στο μεροκάματο.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Ορεστιάδας , όπου 72 λιγότερες  οικογένειες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (ποσοστό -27,5%),  που τηρούσαν τις προϋποθέσεις του προγράμματος , μένουν εκτός των ωφελούμενων οικογενειών. 
Αντιμέτωποι  με το φάσμα της ανεργίας βρίσκονται και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και τα ΚΔΑΠ.
Ήταν αναμενόμενο ότι θα οδηγούμασταν σ’ αυτές τις τραγικές καταστάσεις  και οι εκπρόσωποι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ με  ανακοινώσεις , παρεμβάσεις στα Δημοτικά & Περιφερειακά Συμβούλια ακόμα από τον Ιούνιο είχαν  επισημάνει και προειδοποιήσει ότι η EE  και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τις αλλαγές που προωθούν φέτος,  θα αυξήσουν δραματικά τον αριθμό  των βρεφών και νηπίων που θα μείνουν εκτός του προγράμματος και θα πριμοδοτήσουν τους ιδιωτικούς σταθμούς σε βάρος των  Δημοτικών.
Με αυτήν την αγωνία  των γονέων και τα αδιέξοδα παίζει προκλητικά  και η ΕΕ καθώς η επίτροπος απασχόλησης  Τάισεν σε ερώτηση της Eυρωκοινοβουλευτικής Oμάδας του ΚΚΕ «γιατί η ΕΕ δεν θεωρεί επιλέξιμες τις λειτουργικές δαπάνες των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών»  απαντά χωρίς περιστροφές ότι « η ΕΕ παρέχει στήριξη μόνο σε επενδύσεις, σε παραγωγικές επενδύσεις και σε δραστηριότητες για τη δημιουργία ικανοτήτων. Ως εκ τούτου, τα λειτουργικά έξοδα δεν εντάσσονται στο πεδίο της συνδρομής της»  μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Πρόκειται για κυνική ομολογία της ΕΕ πως ό,τι δεν έχει άμεση σχέση με επενδυτικά σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου και την κερδοφορία του περισσεύει και δεν χρηματοδοτείται. Έτσι και τα λειτουργικά έξοδα για τους παιδικούς σταθμούς, θεωρούνται κόστος που πρέπει να το επωμιστούν και πάλι οι εργαζόμενοι ξαναπληρώνοντας απευθείας οι ίδιοι κι ενώ ήδη πληρώνουν αβάσταχτους φόρους.
Τεράστιες είναι οι ευθύνες της ΚΕΔΕ, της ΠΕΔ  Αν. Μακεδονίας – Θράκης και των Δημοτικών αρχών που  «πίνουν νερό» στην πολιτική της ΕΕ και αδιαμαρτύρητα υλοποιούν την πολιτική  της .  Σ’ αυτήν τη ρότα κινείται και η Δημοτική αρχή της Ορεστιάδας.
Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ οι βάσεις, για την ανάπτυξη της προσωπικότητας και τη διανοητική εξέλιξη του νέου ανθρώπου, μπαίνουν πριν ακόμη ξεκινήσει το σχολείο. Η συστηματική και επιστημονικά οργανωμένη από το κράτος αγωγή πρέπει να ξεκινά από την προσχολική ηλικία. Η Προσχολική αγωγή δεν μπορεί να στηρίζεται στη χρηματοδότησή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα με ημερομηνία λήξης.  Η Προσχολική Αγωγή αποτελεί λαϊκή ανάγκη  είναι δικαίωμα κάθε παιδιού και τα νέα ζευγάρια δυναμικά πρέπει να συγκρουστούν με την ανάλγητη πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  και να απαιτήσουν:
·        Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών, γενικότερα, και της Ορεστιάδας  όσο μας αφορά.
·        Αποκλειστικά δημόσιους, ασφαλείς και σύγχρονους παιδικούς σταθμούς με κρατική χρηματοδότηση.
·        Κατάργηση των τροφείων.
·        Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·        Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα»

Ορεστιάδα 6/9/2016
 6