Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Και στην Ορεστιάδα προβλήματα με τους Παιδικούς Σταθμούς



Ανακοίνωση
 Κανένα παιδί εκτός Παιδικών Σταθμών
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  βρισκόμαστε και πάλι  στο ίδιο έργο θεατές. Τα νέα ζευγάρια σε όλη τη χώρα έρχονται αντιμέτωπα με το μεγάλο πρόβλημα εύρεσης θέσης για να φοιτήσουν τα παιδιά τους στους Δημοτικούς παιδικούς Σταθμούς. Δυστυχώς. Και φέτος χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός προγράμματος ΕΕΤΑΑ,  που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ,  για δωρεάν φιλοξενία στους Παιδικούς Σταθμούς.
Μάταια προσπαθεί η κυβέρνηση με όλο τον προπαγανδιστικό μηχανισμό να  πείσει τους νέους γονείς ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.  Οι τεράστιες  ελλείψεις  σε υποδομές  δεν κρύβονται,  αλλά και τα χιλιάδες παιδιά που θα μείνουν εκτός προγράμματος  διαψεύδουν τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης.  Είναι φανερό   ότι οι ανάγκες των παιδιών και των νέων ζευγαριών  δεν είναι στις προτεραιότητες της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων,  που κινούνται με το δόγμα  «κόστους – οφέλους».  Η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ ήταν ξεκάθαρη,  σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ απάντησε « Η ΕΕ παρέχει στήριξη μόνο σε επενδύσεις παραγωγικές και σε δραστηριότητες για τη δημιουργία ικανοτήτων. Ως εκ τούτου τα λειτουργικά έξοδα δεν εντάσσονται στο πεδίο της συνδρομής της».
Τη φετινή χρονιά βάσει με τα επίσημα στοιχεία πανελλαδικά υποβλήθηκαν 161.360 αιτήσεις  και έλαβαν τελικά το  « vaucher»  μόλις 93.611 παιδιά.  Στο Δήμο  Ορεστιάδας   από τις 208 αιτήσεις  ικανοποιήθηκα  σε πρώτη φάση μόνο 21 . Τα υπόλοιπα 187  νέα ζευγάρια  είναι στο περίμενε.    Ακόμα αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής  είναι και η τεράστια έλλειψη στις υποδομές.   Στην Ορεστιάδα  δεν λειτούργησε ποτέ δημοτικός βρεφικός σταθμός,  που είναι τόσο αναγκαίος  για τους νέους γονείς και  ακόμα  παραμένουν χωρίς κτήριο ο 1ος και ο 4ος Παιδικός Σταθμός,  που φιλοξενούν τα παιδιά σε ενοικιαζόμενες αίθουσες σε εισόδους πολυκατοικιών χωρίς αύλειο χώρο!!!
Για την κατάσταση αυτή την κύρια ευθύνη φέρνουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου. Τεράστιες όμως είναι οι  ευθύνες   και των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών  που αποδέχονται αυτές τις πολιτικές και αδιαμαρτύρητα  εφαρμόζουν.
 Η Λαϊκή Συσπείρωση  Ορεστιάδας καλεί  τους νέους γονείς αλλά και  όλους τους  εργαζόμενους   να οργανώσουν τον αγώνα τους και να διεκδικήσουν:
• Δομές Προσχολικής Αγωγής αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με επαρκή χρηματοδότηση, κατάλληλη κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, στελέχωση με μόνιμο επιστημονικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό.                       Ορεστιάδα 17/9/2018