Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Στη Βουλή από το ΚΚΕ οι καταστροφές στους συνοικισμούς του Πύργου και της Σαγήνης


ΕΡΩΤΗΣΗ   
Προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών
Θέμα: Καταστροφές από βροχοπτώσεις στο Δήμο Ορεστιάδας της ΠΕ Έβρου.
Γι’ ακόμα μια φορά περιοχές της ΠΕ Έβρου υπέστησαν καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα καθώς η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής παραμένει τουλάχιστον ανεπαρκής. Συγκεκριμένα στους συνοικισμούς του  Πύργου και της Σαγήνης του Δήμου Ορεστιάδας προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και καλλιέργειες εξαιτίας των πρόσφατων βροχοπτώσεων. Η απορροή των τοπικών υδάτων που έρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Λεπτής και του Ν. Πύργου και αναζητούν διέξοδο προς τον ποταμό Έβρο, παραμένει προβληματική, με αποτέλεσμα σε κάθε έντονη βροχόπτωση να προκαλούνται πλημμύρες και καταστροφές. Επιπλέον οι κοίτες των ποταμών, οι χείμαρροι, τα αποστραγγιστικά δίκτυα, παραμένουν ακαθάριστα για δεκαετίες με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η απορροή των υδάτων. Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι η λειτουργία του αντλιοστασίου είναι προβληματική και από τις 4 μηχανές δουλεύει μόνο μία.
Οι κάτοικοι των συνοικιών είναι πλέον αγανακτισμένοι επειδή το γεγονός αυτό επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν έχει χρηματοδοτηθεί καμία παρέμβαση από το κράτος ώστε να προστατευτούν, αντίθετα βλέπουν την δραστική μείωση των δημοσίων επενδύσεων για έργα και υποδομές στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Π.Ε. Έβρου.
Ευθύνη γι’ αυτήν την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση δεν έχουν τα όποια καιρικά φαινόμενα, αλλά όλες διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να πραγματοποιούνται τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και να γίνουν ο απαραίτητες αποκαταστάσεις και συντηρήσεις. Ευθύνες όμως έχει και Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση που χρόνια τώρα αποδέχονται αυτή την πολιτική και δεν διεκδικούν τα αναγκαία κονδύλια.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, για:
* Να γίνει άμεσα η καταγραφή όλων των ζημιών και η αποζημίωση των πληγέντων στο 100% για το σύνολο των καταστροφών.
* Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών.
* Την έγκριση όλων των απαιτούμενων κονδυλίων για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων κλπ. στην Π.Ε. Έβρου.
Οι βουλευτές    Σάκης Βαρδαλής , Γιάννης Δελής
ΥΓ 
Το Σάββατο  15 Δεκέμβρη τις απογευματινές ώρες αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Ορεστιάδας του ΚΚΕ,  θα περιοδέψει στους συνοικισμούς  του Πύργου και της Σαγήνης και θα ενημερώσει τους κατοίκους για την κοινοβουλευτική παρέμβαση των Βουλευτών  του κόμματος.