Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Λαϊκή Συσπείρωση - Πλημμύρες και καταστροφές στους συνοικισμούς της Σαγήνης και του Πύργου



Ανακοίνωση
Πλημμύρες και ζημιές σε σπίτια και καλλιέργειες,  για μια ακόμα φορά,    στους  συνοικισμούς  του  Πύργου και  της Σαγήνης  από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις
 Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένη την αγανάκτηση των κατοίκων των συνοικισμών του Πύργου και της Σαγήνης,  που για άλλη μια φορά είδαν  οι πρόσφατες βροχοπτώσεις  να προκαλούν  μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και καλλιέργειες.
Οι καταστροφές αυτές, που επαναλαμβάνονται  κάθε  χρόνο, αποδεικνύουν περίτρανα ότι η αντιπλημμυρική προστασία αυτής της περιοχής ήταν  και παραμένει ανεπαρκής.  Η απορροή των τοπικών υδάτων που έρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Λεπτής και του Πύργου και αναζητούν διέξοδο προς τον Έβρο,  παραμένει  προβληματική,  με αποτέλεσμα  σε κάθε έντονη βροχόπτωση να προκαλούνται πλημμύρες και καταστροφές.    
Την κύρια ευθύνη γι’ αυτήν την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση δεν έχουν τα καιρικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ , της Ν.Δ και τώρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μια πολιτική δραστικής μείωσης των δημοσίων επενδύσεων για έργα και υποδομές στην αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού μας. Άλλωστε οι επιλογές της ΕΕ,  που με ευλάβεια υποστηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου,  δεν κινούνται στην κατεύθυνση αυτή.  Έργα για την αντιπλημμυρική προστασία, φράγματα, λεκάνες απορροής, αρδευτικά κτλ,  κρίνονται μη επιλέξιμα. 
Μεγάλες είναι και οι ευθύνες των παρατάξεων  που ήταν στο τιμόνι της Περιφέρειας την τελευταία δεκαετία,  πρώτα η παράταξη του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον κ. Γιαννακίδη και στη συνέχεια  της Ν.Δ με  τους Παυλίδη – Μέτιο,     που από τη μια στήριζαν και στηρίζουν  τις αντιλαϊκές πολιτικές των κομμάτων τους και από την άλλη κλαψουρίζουν για τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Τα δάκρυά τους είναι κροκοδείλια.  
Οφείλουν να απαντήσουν:
Γιατί η αρμόδια υπηρεσία ΕΔΥΕ είναι  υπό διάλυση;
Γιατί οι κοίτες των ποταμών, οι  χείμαρροι,  τα αποστραγγιστικά δίκτυα,  είναι  ακαθάριστα για δεκαετίες ,   εμποδίζοντας κυριολεκτικά την απορροή των υδάτων;
Γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση της Σαγήνης και του Πύργου  η λειτουργία του αντλιοστασίου είναι  προβληματική και από τις 4 μηχανές δουλεύει μόνο μία;
Γιατί,  αφού γνωρίζουν το πρόβλημα,  όλα αυτά τα χρόνια δεν χρηματοδότησαν μια σοβαρή παρέμβαση,  για να προστατέψουν τους κατοίκους του Πύργου και της Σαγήνης;
Ευθύνες υπάρχουν και στις Δημοτικές αρχές του Δήμου μας,  που  όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθούν σαν θεατές το πρόβλημα και δεν διεκδικούν   την οριστική λύση του.
Επειδή  δε η κατάσταση δεν πάει άλλο,   Κυβέρνηση,  Περιφέρεια, Δήμος,    οφείλουν άμεσα να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση,    με τι μέτρα σκέφτονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα  και  να προστατέψουν τις περιουσίες των κατοίκων   των συνοικισμών της Σαγήνης και του Πύργου.
Τέλος η  Λαϊκή  Συσπείρωση,   που πολλές φορές έχει  επισημάνει   την αναγκαιότητα  σχεδιασμού και εκτέλεσης μιας σοβαρής παρέμβασης στην  παραπάνω περιοχή    για τη συνολική διαχείριση των προβλημάτων  που δημιουργούν οι τοπικοί χείμαρροι και τα αποστραγγιστικά δίκτυα,   καλεί τους κατοίκους των συνοικισμών  να βγάλουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα,   να γυρίσουν την πλάτη τους στις παρατάξεις  που ήταν στο τιμόνι της Περιφέρειας  και  από τις οποίες εισέπραξαν όλα αυτά τα χρόνια, την αδιαφορία τους , ψεύτικες υποσχέσεις και  κοροϊδία.
Να ενισχύσουν  στις επόμενες εκλογές παντού σε Περιφέρειες και Δήμους  το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης,    να βάλουν μπροστά τις δικές τους  ανάγκες και από  καλύτερες θέσεις  να διεκδικήσουν  λύσεις για τα προβλήματα που χρόνια τους ταλαιπωρούν.
Ορεστιάδα 10/12/2018