Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

KKE Ερώτηση στη Βουλή για νοσοκομείο Διδ-χου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Για το νομαρχιακό νοσοκομείο του Διδυμοτείχου

Προς τον Υπουργό Υγείας , Διατροφής και Άθλησης
Το Νομαρχιακό Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου, μπορεί να είναι καινούργιο, όμως αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στην λειτουργία του από τις σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή ενώ καλείται να εξυπηρετήσει ένα μεγάλο αριθμό κατοίκων, καθώς καλύπτει τις ανάγκες του Βόρειου Έβρου (Διδυμότειχο - Ορεστιάδα - Τρίγωνο).
Το πρόβλημα αυτό γίνεται ακόμα πιο εμφανές στον τομέα της παιδιατρικής κάλυψης της περιοχής αφού η παιδιατρική κλινική δεν έχει, αναπτυχθεί γιατί δεν υπάρχει το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό, αναγκάζοντας τους γονείς να κάνουν μεγάλες μετακινήσεις, για να πάνε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, επιβαρύνοντας την οικογένεια και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών, ιδιαίτερα στην περίπτωση των επαγόντων περιστατικών.
Επίσης, το ΕΚΑΒ που χρησιμοποιεί ασθενοφόρα του Διδυμότειχου (δύο) και του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας (ένα) δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν.
Κλειστά παραμένουν και μία σειρά άλλα τμήματα υψηλής τεχνολογίας του Νοσοκομείου, όπως για παράδειγμα του τμήματος του αξονικού τομογράφου, παρότι είναι εγκατεστημένος, όπως επίσης και της μονάδας μετρήσεως οστικής πυκνότητας, στρέφοντας τον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα.
Επιπλέον οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν για μία σειρά εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία και στα εργαστήρια του Νοσοκομείου.
Τα παραπάνω προβλήματα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ., κατ' επιταγή του κεφαλαίου και της ΕΕ, συρρικνώνουν και υποβαθμίζουν τον δημόσιο τομέα υγείας για να ενισχύσουν την επιχειρηματική δράση μέσα και έξω από τον δημόσιο τομέα, μεταφέροντας ταυτόχρονα κονδύλια από τις δημόσιες δαπάνες στον κοινωνικό τομέα στην ενίσχυση συνολικά της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Πολιτική που υπονομεύει την ίδια την υγεία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων φορτώνοντας όλο και περισσότερο το κόστος για την προστασία και την αποκατάσταση της υγείας τους στους ίδιους τους εργαζόμενους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς αγρότες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα παραπάνω προβλήματα, και πιο συγκεκριμένα:
• Να γίνουν άμεσα μέσα στο 2010 όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού για την ανάπτυξη της παιδιατρικής κλινικής, του αξονικού τομογράφου, του τμήματος μέτρησης οστικής μάζας και γενικότερα του νοσοκομείου με βάση την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που καλύπτει το Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου.
• Να σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν στα εξωτερικά ιατρεία και τα εργαστήρια του Νοσοκομείου .
• Ιδιαίτερα να εξετάζονται δωρεάν οι ανασφάλιστοι, οι άνεργοι οι απολυμένοι και οι μικροαγρότες και αυτοαπασχολούμενοι που αδυνατούν λόγω της κρίσης να πληρώσουν για την ασφαλιστική τους κάλυψη.
14/9/2010

Οι βουλευτές
Άγγελος Τζέκης
Γιάννης Ζιώγας
Σοφίας Καλαντίδου