Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΚΚΕ - Να πληρωθούν άμεσα οι απογραφείς

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ :
Η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και η ασφάλιση των εργαζομένων στην απογραφή που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή

10/06/11
Προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Κατά τη διάρκεια της απογραφής που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2011 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, απασχολήθηκαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως νέοι, άνεργοι. Μόνο στην Αττική ήταν 30.000 εργαζόμενοι. Εργάστηκαν χωρίς να έχουν υπογράψει σύμβαση, ανασφάλιστοι., με αμοιβές πείνας. Κάποιοι από αυτούς εργάστηκαν για 4 μήνες με 300€ το μήνα καθαρά. Αυτό το χρονικό διάστημα με τα αντίστοιχα ένσημα που θα έπρεπε να πάρει ο κάθε εργαζόμενος θα αρκούσαν για την έκδοση βιβλιαρίου ασθενείας. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση για τους απογραφείς που εργάστηκαν για 20 μέρες.
Την ίδια στιγμή που η Στατιστική Αρχή ως "εργοδοσία" δε δίνει τη δίκη της εισφορά για να ασφαλίσει τους εργαζόμενους κάνει κρατήσεις κοντά στο 25% πάνω στα δεδουλευμένα. Κρατήσεις που αφορούν διάφορους οργανισμούς που δεν έχουν σχέση με την εργασία των απογραφέων πχ, ΟΓΑ, διάφορους φόρους. Πρόκειται για σύγχρονη μισθωτή σκλαβιά με τη σφραγίδα του επίσημου κράτους.
Το ΚΚΕ κρίνει τις συλλογικές διαμαρτυρίες των νέων που εργάστηκαν στην Ελληνική Στατιστική Αρχή απολύτως δικαιολογημένες και τις στηρίζει ολόπλευρα.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυβέρνηση:
• Τι μέτρα θα ληφθούν για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων όσων εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της απογραφής.
• Αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή περιστολή του δικαιώματος επιδότησης ανεργίας.
• Τι μέτρα θα ληφθούν για την ασφαλιστική κάλυψη όσων εργάστηκαν στην ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Ο βουλευτής
Γιώργος Μαυρίκος