Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Αίτημα: για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για τις πρόσφατες ζημιές από άκαιρα καιρικά φαινόμενα σε αγροτικές καλλιέργειες στο Νομό Ροδόπης.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ 22.Μάη 2012


ΠΡΟΣ :
ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Α.Μ.Θ.

Αίτημα: για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για τις πρόσφατες ζημιές από άκαιρα καιρικά φαινόμενα σε αγροτικές καλλιέργειες στο Νομό Ροδόπης.
Πρόσφατα χιλιάδες στρέμματα με κερασιές και βαμβάκι επλήγησαν από το χαλάζι και τις έντονες βροχοπτώσεις στα χωριά των πρώην Δήμων Σώστου και Αιγείρου με αποτέλεσμα σε περιπτώσεις την ολοσχερή καταστροφή της παραγωγής κερασιών ή των φυτειών βαμβακιού..

Όπως γίνεται φανερό, οι αγρότες του νομού μας στην αυγή του 21ου αιώνα, δεν έχουν να παλέψουν μόνο με τις Κοινές Αγροτικές Πολιτικές (Κ.Α.Π) που αποφασίζουν μαζί Ε. Ε και ελληνικές κυβερνήσεις, με τη συναίνεση των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Πολιτικές που οδήγησαν και οδηγούν σε μείωση του αγροτικού εισοδήματος και στο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών. Έχουν να παλέψουν επίσης με τα καιρικά φαινόμενα, απέναντι στα οποία είναι ανυπεράσπιστοι γιατί: Δεν υπάρχουν ανάλογες υποδομές και γιατί ουσιαστικά δεν αποζημιώνονται στο σύνολο της ζημιάς που παθαίνουν.

Όμως το 2011 παρακρατήθηκαν εκβιαστικά από τους αγροτοκτηνοτρόφους τσουχτερές εισφορές και το συνολικό ποσό ξεπέρασε τα 150 εκατ. ευρώ.( με το προηγούμενο καθεστώς οι εισφορές που εισέπραττε ο ΕΛΓΑ ήταν κοντά στα 80 εκατ.) Ένα σοβαρό κομμάτι από αυτά είναι εισφορές των αγροτών του Ν. Ροδόπης που έπαθαν ζημιές από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα, ισχύει και φέτος η εκβιαστική μεθόδευση ότι αν δεν πληρωθούν τα χαράτσια του ΕΛΓΑ τότε το οφειλόμενο ποσό θα αποστέλλεται στις Εφορίες για είσπραξη

Με το νόμο 3877/2010 που ψήφισε πρόπερσι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εφάρμοσε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΛΑΟΣ αρπάζονται, προκαταβολικά και «ετσιθελικά», μεγάλα χρηματικά ποσά από τις τσέπες των αγροτοκτηνοτρόφων, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχεται εγγύηση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ζημιάς. Η ασφαλιστική κάλυψη γίνεται ανάλογα με τα έσοδα που συγκεντρώνει ο ΕΛΓΑ. Εάν αυτά δεν φτάνουν για την πλήρη αποζημίωση, τότε περικόπτεται τόσο όσο να ισοσκελιστούν τα έξοδα με τα έσοδα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές άλλες διατάξεις, όπου η αποζημίωση καθίσταται εντελώς εξευτελιστική. Ετσι σε περιοχές και προϊόντα που την τελευταία 5ετία παρατηρήθηκαν μεγάλες ζημιές, η αποζημίωση περικόπτεται έως 50% της ζημιάς, αφήνοντας εντελώς ακάλυπτο το άλλο 50% της ζημιάς.

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στα μήλα, στα αχλάδια, στα κεράσια, κ.ά., το ποσό της εισφοράς είναι πάνω από 40-50 ευρώ/στρέμμα, όταν τόσο δεν είναι το κέρδος που βγάζει ο αγρότης από την παραγωγή του Από την άλλη η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου με το Μνημόνιο 2 είχε κόψει 60 εκατ. ευρώ από την κρατική επιχορήγηση του ΕΛΓΑ.

Πρόβλημα υπάρχει και με τις εκτιμήσεις των ζημιών, που δεν μπορούν να γίνουν στην ώρα τους και όπως πρέπει, αφού, λόγω της πολιτικής του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, δε γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, ενώ, ταυτόχρονα, έχουν περιοριστεί πολύ οι έξοδοι των εκτιμητών στα χωράφια, εξαιτίας των δραστικών περικοπών στα κονδύλια που προορίζονταν γι' αυτή τη δουλειά.

Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο μαζί με τους αγρότες της περιοχής μας να διεκδικήσουν:

 Άμεση αποτίμηση και εκτίμηση όλων των ζημιών.

 Έγκαιρη αποζημίωση στο 100% των ζημιών.

 Να παλέψουν για ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικό φορέα, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Τρέλλης Χρήστος  ,  Ποτόλιας Χρήστος