Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012


Τοποθέτηση


του εκπροσώπου της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας , με αφορμή τις καταγγελίες και την παραίτηση του Προέδρου της κοινότητας Ορμενίου.
Από την αρχή ξεκαθαρίζουμε ότι, η περιοχή μας που «πνέει τα λοίσθια » και ακούγεται πια δυνατά ο επιθανάτιος ρόγχος των χωριών μας, δεν προσφέρεται σε κανέναν για μικροκομματικές , πολιτικάντικες προσεγγίσεις και αντιπαραθέσεις. Πολλά χωριά μας μέσα σε 30 χρόνια, κυριολεκτικά αποδεκατίστηκαν, έχασαν το 60 & 70 του πληθυσμού τους.
• Οι καταγγελίες πολλών Προέδρων για την εγκατάλειψη των χωριών είναι πέρα για πέρα δικαιολογημένες και κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα τελευταία χρόνια και μάλιστα μετά την αντιδραστική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» και την κατάργηση των Δήμων της υπαίθρου, οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους κατοίκους των χωριών υποβαθμίστηκαν δραματικά.

• Η αντιπαράθεση βέβαια δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να περιοριστεί στα «χόρτα» στις «καμένες λάμπες» και σε επιμέρους προβλήματα, αλλά πρέπει να μπει στο επίκεντρο των συζητήσεων η πολιτική των τελευταίων δεκαετιών, που κατέστρεψε την παραγωγική βάση ( γεωργία , κτηνοτροφία, μεταποίηση) και οδήγησε τα χωριά μας στον οικονομικό μαρασμό και την ερήμωση. Και αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ , και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

• Επιπλέον, στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, όπου συστατικά του στοιχεία είναι η αναρχία στην παραγωγή και η ανισόμετρη ανάπτυξη, ακριτικές περιοχές μακριά από τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα , όπως είναι η περιοχή μας, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.

• Ας τελειώνουμε λοιπόν με τις αυταπάτες. Όσο θα συνεχίζετε αυτός ο δρόμος ανάπτυξης που μας έφερε μπροστά στην καταστροφή , που έχει την σφραγίδα της ΕΕ και τη στήριξη των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου, τα προβλήματα στα χωριά μας θα πολλαπλασιάζονται . Η ελπίδα και η σωτηρία της περιοχής μας , βρίσκονται στον άλλο δρόμο ανάπτυξης, έξω από τις δαγκάνες της ΚΑΠ και της ΕΕ, όπου το κράτος θα μπορεί να σχεδιάζει, να παίρνει επενδυτικές πρωτοβουλίες, να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της περιοχής, να προστατεύει την ντόπια παραγωγή.

4/7/2012