Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - Για τις εξελίξεις αδειοδότησης εξόρυξης χρυσού


 
 Ανατ. Μακεδ.& Θράκης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΧΡΥΣΟΥ



Με αυτή την ανακοίνωση απευθυνόμαστε προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδ. – Θράκης καθώς και τα Δημοτικά Συμβούλια Αλεξ/πολης, Κομοτηνής, Σαπών και τους καλούμε να συζητηθεί στην πρώτη τους συνεδρίαση.
Πέντε μέρες χρειάστηκαν για να εκδηλωθεί η παρέμβαση της Κυβέρνησης για να «ξεκολλήσουν» οι καναδικών συμφερόντων επενδύσεις χρυσού στη Χαλκιδική και τη Θράκη από την Eldorado Gold Corp που ζήτησε ο Καναδός Πρέσβης κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζιδάκη.

Έτσι μετά το fast truck για τον χρυσό στο Πέραμα, την Παρασκευή 13/7/2012 εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ η Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (Π.Π.Ε.Α.) του έργου: “Μεταλλευτικό Έργο Χρυσού στη περιοχή των Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης” της εταιρείας ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.

Αφού οι Κυβερνήσεις εφάρμοσαν πλήρως τις κοινοτικές οδηγίες και προγραμματισμούς και κατέστρεψαν την ντόπια παραγωγική διαδικασία της περιοχής, (παραγωγή ζάχαρης, τον καθετοποιημένο κλάδο βαμβάκι, νήμα, ένδυμα, βιομηχανική ντομάτα και τα παράγωγά της, καπνό και ΣΕΚΑΠ, κτηνοτροφία, σφαγεία και εργοστάσιο Αλλαντικών Θράκης, ξερίζωμα οινοποιήσιμων αμπελιών,…), έρχονται στο όνομα της «ανάπτυξης» και των «θέσεων εργασίας» να παραχωρήσουν δωρεάν ένα σημαντικό κομμάτι του ορυκτού πλούτου της περιοχής.

Έχουν αναλυθεί πολλές φορές οι λόγοι που δεν πρέπει να γίνουν οι εξορύξεις χρυσού στην περιοχή, έχει αποδειχθεί ότι κανένα όφελος για την περιοχή και τους κατοίκους της δεν θα προκύψει, έχουν εκφραστεί ομόφωνα αρνητικά τα Δημοτικά Συμβούλια και η Περιφέρεια, παρόλα αυτά η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και του λεγόμενου αριστερού κόμματος της ΔΗΜΑΡ, έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την «γνώμη της τοπική κοινωνίας». Είναι προφανές ότι η γνώμη του Καναδού πρέσβη είναι μεγαλύτερης αξίας.

Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια που οι εταιρίες εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα και Σάπες , «ξαναζέσταναν» το ενδιαφέρον τους, γιατί οι παγκόσμιες εξελίξεις στην αγορά χρυσού είναι ευνοϊκές για αυτούς, στην περιοχή βρέθηκαν και πολλοί «πρόθυμοι» αρωγοί της προσπάθειας των εταιρειών για την αδειοδότησή τους. Μιλάμε για μέσα ενημέρωσης, για «προέδρους» αθλητικών σωματείων, πολιτικούς, κλπ.. Με αποκορύφωμα την τελευταία εμπορική έκθεση στην Αλεξανδρούπολη, όπου οι συνδιοργανωτές Επιμελητήριο Έβρου, Δήμος Αλεξανδρούπολης, Περιφέρεια, συμπεριέλαβαν την εταιρεία εξόρυξης χρυσού στο «Πέραμα» στον διαφημιστικό τους κατάλογο.

Η κίνησή αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες που κάνει η εταιρεία για να εξασφαλίσει τους όρους για την τελική της αδειοδότηση. Οι όροι απαιτούν δράσεις «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», διάλογο με την τοπική κοινωνία. Αυτούς τους όρους έρχονται να εξυπηρετήσουν, οι συναντήσεις εκπροσώπων της εταιρείας με τοπικές αρχές, Δημάρχους, Περιφερειάρχη, τα ψίχουλα που δίνουν σε διάφορα αθλητικά σωματεία, τα δήθεν φυτώρια, οι δήθεν μελέτες από το ΔΠΘ, κλπ.. Όλοι αυτοί που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδιαλέγονται με τις εξορυκτικές εταιρείες μετατρέπονται εν γνώσει τους ή όχι σε «γλάστρες» για την αδειοδότηση των εταιρειών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση σε όλους του τόνους και προς κάθε κατεύθυνση, δηλώνει για άλλη μια φορά ότι θα σταθεί εμπόδιο στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου και την υπονόμευση της υγείας και του περιβάλλοντος της περιοχής από τους σύγχρονους χρυσοθήρες.

Περιφερειάρχης και Δήμαρχοι της Περιοχής πρέπει να σεβαστούν τις ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, των Δημοτικών Συμβουλίων και των φορέων της περιοχής, να σταματήσουν κάθε επαφή μαζί τους, βάζοντας στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής τους χρυσοθήρες

Καλούμε τους μαζικούς φορείς και τα Σωματεία, τη Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά του Χρυσού σε άμεση οργάνωση της πάλης για να αφαιρεθούν τα μεταλλευτικά δικαιώματα από τις εταιρείες, να γίνει ο ορυκτός πλούτος της περιοχής δημόσια – λαϊκή περιουσία. Είναι ο μόνος δρόμος για να ησυχάσουμε από τους χρυσοθήρες και τους κυβερνητικούς τους εταίρους.



Αλεξανδρούπολη 18.7.2012

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΑΝΑΤΟΛ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ

ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ