Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Πλατύ Ημαθίας - Μεγάλη συγκέντωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και της ΕΒΖ ( Δημοσίευμα από τον Ριζοσπάστη)



ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ


Αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας

Μαζική, μαχητική άρνηση από ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων


Από τη χτεσινή κινητοποίηση

Η πρώτη μαζική και μαχητική απάντηση εργατών, αγροτών και ΕΒΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και το ξεπούλημα των συνεταιριστικών επιχειρήσεων δόθηκε χτες από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΠΑΣΕΒΕ. Ο εργαζόμενος λαός από τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με τους εργάτες του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ Ημαθίας διαδήλωσαν την απόφασή τους να παλέψουν, να βάλουν εμπόδια στον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα που τσακίζει μία μία τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη διατροφική εξάρτηση το λαό της, στην ανεργία, στο ξεκλήρισμα και την εξαθλίωση εργάτες, αγρότες και μικρούς ΕΒΕ για να ενισχύσει την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με πορεία από το Σιδηροδρομικό Σταθμό και με κυρίαρχα συνθήματα: «Τα εργοστάσια ανήκουν στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες», «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποιήθηκε και μετά τη συγκέντρωση, που πήρε χαρακτήρα προσκλητηρίου σε παλλαϊκό ξεσηκωμό.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Σ. Κανσίζογλου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Εργοστάσιο Ζάχαρης στο Πλατύ. Αναφέρθηκε στο έγκλημα της πώλησης της ΕΒΖ, μιας εταιρείας που στήθηκε και αναπτύχθηκε με το μόχθο του λαού μας, κατέχει τεχνογνωσία, σύγχρονα εξοπλισμένα εργοστάσια και εξακολουθεί παρά την πορεία συρρίκνωσης να είναι κερδοφόρα. Και δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για να μην ολοκληρωθεί το έγκλημα.

Από την Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού χαιρέτισε η Αλ. Μπαλού, συνδικαλιστικό στέλεχος της ΑΤΕ. Σημείωσε ότι δεν πρέπει να χαθεί καθόλου χρόνος, πρέπει να πάμε πιο γρήγορα στην οργάνωση του αγώνα, στην ενίσχυση της συμμαχίας των εργαζομένων στην τράπεζα, των αγροτών, των μικρομεσαίων. Αυτό είναι το δικό μας όπλο μπροστά στην ταχύτητα που προχωρούν οι εξελίξεις.

Από την ΠΑΣΕΒΕ χαιρέτισε ο Ν. Σιδηρόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τις δραματικές επιπτώσεις στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ που η δουλειά τους συνδέεται με το παρόν και το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και της λειτουργίας των συνεταιριστικών εργοστασίων.

Από την Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ μίλησε ο Αλ. Ουγγρίνος. Σημείωσε ότι «η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ με την ΚΑΠ προβλέπει κατάργηση της ποσόστωσης ζάχαρης από το 2015, άρα θα μπορούσε η χώρα μας να επαναλειτουργήσει όλα τα εργοστάσια και να καλύψει τις ανάγκες σε ζάχαρη, εξασφαλίζοντας ποιοτική και φθηνή ζάχαρη στο λαό και ένα σεβαστό εισόδημα στους τευτλοκαλλιεργητές. Αντί για αυτό όμως, σβήνουν την τευτλοκαλλιέργεια , όπως έκαναν πριν λίγα χρόνια με την καπνοκαλλιέργεια και θα ακολουθήσουν και άλλες καλλιέργειες στα πλαίσια της ακόμη πιο αντιδραστικής νέας ΚΑΠ 2014-2020. Αυξάνουν αντί να μειώσουν την ανεργία, μιας και σ' αυτή σκοπεύουν να αθροίσουν και τους εργαζόμενους της ΕΒΖ και των άλλων κρατικοσυνεταιριστικών μονάδων.

Πιστεύουμε ότι η περιοχή μας και η χώρα μας έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας (τεχνολογικές, επιστημονικές, κλιματολογικές, εδαφολογικές) και τη λειτουργία των περισσότερων ζαχαρουργείων, για να υπάρχει πλήρη αυτάρκεια της χώρας μας σε ζάχαρη και να κάνουμε και εξαγωγές.

Και αυτό μπορεί να γίνει σε πολλά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, με αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα σέβεται τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τις ανάγκες και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ξένων και ντόπιων».

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Σάκης Τσίτσης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και στέλεχος του ΠΑΜΕ: «Χρειάζεται τώρα, χωρίς καμιά αναμονή, όλοι οι ενδιαφερόμενοι, σε κοινό μέτωπο, ο λαός όλων των περιοχών, να ενωθούν, να δράσουν συντονισμένα και αποφασιστικά. Με συνέχεια και προοπτική», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα των τροφίμων θα οξυνθεί. Οι εργαζόμενοι, ο λαός πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Τίθεται πρόβλημα επιβίωσης του λαού που καλείται ο ίδιος να το λύσει για την οικογένειά του και τα παιδιά του. Σήμερα, η αντίσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι όρος επιβίωσης του λαού μας. Το ίδιο, όρος επιβίωσης είναι η άλλη οργάνωση της παραγωγής, σχεδιασμένης σε εθνική κλίμακα, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, με βάση τις δυνατότητες της χώρας και τις ανάγκες του λαού, με απαγόρευση των εισαγωγών στα είδη που μπορούν να παραχθούν στη χώρα.

Ποιος μπορεί να κάνει αυτά τα αναγκαία; Μόνο ένας κρατικός τομέας, όχι όπως τον γνωρίσαμε μέχρι σήμερα αλλά με σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, με κοινωνικοποίηση. Με κοινό σχεδιασμό αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, χωρίς τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην προοπτική εξόδου απ' αυτή. Το ξαναλέμε: Δεν είναι ιδεολογική αγκύλωση. Είναι όρος επιβίωσης. Οσο πιο γρήγορα συνειδητοποιηθεί από το λαό, τόσο μικρότερες οι θυσίες του».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Κ. Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γ. Πέρρο, ο Κ. Λιαπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών.