Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Απούλητα τα ξερά κρεμμύδια της Νέας Βύσσας


Αχτιδική Επιτροπή Διδυμοτείχου – Ορεστιάδας




Απούλητα τα ξερά κρεμμύδια της Βύσσας

Σε απελπισία οι παραγωγοί

Η Αχτιδική Επιτροπή Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας του ΚΚΕ, θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένες τις ανησυχίες των παραγωγών ξερών κρεμμυδιών της Ν. Βύσσας, που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, καθώς μαζί με τα προβλήματα που αντιμετώπισαν φέτος λόγω καιρικών συνθηκών (παρατεταμένος καύσωνας και ανομβρία) , η παραγωγή τους, άριστης ποιότητας, παραμένει στα αζήτητα και είναι πια ορατός ο κίνδυνος κόποι και έξοδα μιας ολόκληρης χρονιάς να πάνε χαμένα.

Στις λίγες περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από τους εμπόρους οι τιμές είναι πολύ χαμηλές 8 με 12 λεπτά το κιλό, κυριολεκτικά τιμές απελπισίας. Την ίδια ώρα οι καταναλωτές βρίσκουν στην αγορά αφθονία εισαγόμενων κρεμμυδιών , αμφίβολης ποιότητας, πληρώνοντάς τα σε εξαπλάσια και επταπλάσια τιμή.

Όλα δείχνουν ότι και οι παραγωγοί κρεμμυδιών της περιοχής μας (φέτος σπάρθηκαν στην περιοχή της Βύσσας 530 στρέμματα και η παραγωγή υπολογίζεται περίπου στα 3.500.000 κιλά) , θα πληρώσουν ακριβά την πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Μια πολιτική που έχει φέρει τους αγρότες σε απόγνωση και τη χώρα μας να δαπανά τεράστια ποσά για εισαγωγή αγροτικών προϊόντων, ακόμα και κρεμμυδιών !!! Μια πολιτική που οδηγεί άλλη μια παραδοσιακή καλλιέργεια στην εξαφάνιση. Αυτό δείχνουν και τα στοιχεία, το 1981 χρονιά εισόδου της χώρας μας στην ΕΟΚ καλλιεργήθηκαν στη χώρα μας 91.000 χιλιάδες στρέμματα και το 2010 μόνο 48 000 στρέμματα.

Όλα αυτά σε μια περίοδο που έχουν δρομολογηθεί άγρια αντιλαϊκά αντιαγροτικά μέτρα από τις ελληνικές κυβερνήσεις, την Ε.Ε., το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα (συνεχή χαράτσια, αύξηση ΦΠΑ, μεγάλη αύξηση στα καύσιμα, σε όλα τα αγροτικά εφόδια, στο αγροτικό ρεύμα, τον υπερδιπλασιασμό των εισφορών σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ) καθώς και σχέδια για την άγρια φορολόγηση των αγροτών από το 2013.
ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΠ όπου συμφωνούν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και της ευρωυποταγής.



Η Αχτιδική Επιτροπή Ορεστιάδας – Διδυμοτείχου ΚΑΛΕΙ τους παραγωγούς κρεμμυδιών της περιοχής μας να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και δυναμικά να διεκδικήσουν, μαζί με την απορρόφηση της φετινής σοδειάς:

• Μέτρα για την προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα.

• Εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους μικρομεσαίους αγρότες.

• Μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων όπως λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών κλπ.



Κανένας αγρότης δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για το μέλλον που του επιφυλάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που οι πολιτικές τους τον οδηγούν στη χρεοκοπία και το ξεκλίρισμα.

Απαιτείται ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ , γιατί αυτή είναι η κλώσα που γεννά τα προβλήματα.

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΣΤΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ.

ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ, ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ.

19/11/2012