Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Από τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στο Περιφερειακό Συμβούλιο το ζήτημα αδειοδότησης για την εξόρυξη του χρυσού





Αλεξανδρούπολη 25.2.2013

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ




ΠΡΟΣ: κ. Ι. Τελλίδη Πρόεδρο Περ/κού Συμβουλίου

κ. Α. Γιαννακίδη Περιφερειάρχη Ανατ. Μακ. & Θράκης



ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: κ. Γ. Παυλίδη επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Περ/κού Συμβουλίου

κ. Δ. Χαρίτου Περ/κό Σύμβουλο Επικεφαλή της παράταξης «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

κ. Kατερίνα Γεροστεργίου Περ/κό Σύμβουλο Επικεφαλή της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη»



Αίτημα για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης:

Για την απόφαση της συγκυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης για την εξόρυξη χρυσού της Εταιρείας Eldorado στην περιοχή του Περάματος


Η προβοκατόρικη εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές της Χαλκιδικής αποτέλεσε την αφορμή, για να συκοφαντηθεί και να χτυπηθεί ο αγώνας των κατοίκων που παλεύουν να σώσουν τον τόπο τους από την καταστροφή και να εμποδίσουν την καταλήστευση του ορυκτού πλούτου από την «Ελληνικός Χρυσός».

Επίσης, χρησιμοποιήθηκε για να στείλει η άρχουσα τάξη και οι μηχανισμοί της ξεκάθαρο μήνυμα πως οι εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις που βάζουν εμπόδια στη δράση των καπιταλιστών, αντιμετωπίζονται ως έγκλημα και ως τέτοιο θα χτυπιούνται αλύπητα. Μάλιστα, οι μηχανισμοί της τάξης των πλουτοκρατών προχώρησαν ακόμη παραπέρα. Με την απόδοση των κατηγοριών της «ηθικής αυτουργίας», σε μέλος της Επιτροπής Αγώνα, ξεκαθάρισαν ότι θέλουν να ποινικοποιήσουν ακόμα και την άποψη εκείνου που αντιδρά στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και έτσι να δέσουν χειροπόδαρα το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Η προβοκάτσια αυτή αποτέλεσε την αφορμή ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς να εξαγγείλει μέσω της εφημερίδας «Wall Street Jourall» ότι θα επιταχύνει όλες τις διαδικασίες για να προχωρήσουν οι εξορυκτικές δραστηριότητες της στην Βόρεια Ελλάδα.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει μέσα στις επόμενες ημέρες ένα σχέδιο εξόρυξης χρυσού στον Βορρά της χώρας, το οποίο υπόσχεται τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την εισρροή των τόσο πολυπόθητων επενδυτικών κεφαλαίων στην περιοχή». Επίσης δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και με κάθε κόστος θα προστατεύσουμε τις ξένες επενδύσεις στη χώρα» και συμπλήρωσε στις δηλώσεις του,

«Είναι μια επένδυση που θέλουμε πολύ και όλη η διαδικασία για την τελική έγκριση θα έχει τελειώσει μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες» .

Η απόφαση αυτή της συγκυβέρνησης είναι εγκληματική, αντιλαϊκή, ξεπουλάει τον πλούτο της χώρας στα μονοπώλια (επενδυτές) που θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη και σε μια 10ετία θα σηκωθούν να φύγουν για να αφήσουν τις αρνητικές συνέπειες στο λαό και το περιβάλλον της περιοχής.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, οι μαζικοί φορείς της περιοχής, κάθε εργαζόμενος, άνεργος, αυτοαπασχολούμενος και αγρότης πρέπει να μπούν στην πρώτη γραμμή ανατρέποντας αυτή την απόφαση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έγκαιρα προειδοποίησε ότι η επένδυση της «Εldorado» δε θα οδηγήσει σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Θα φέρει μόνο καταστροφή και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων, για να θησαυρίσουν μονοπωλιακοί όμιλοι. Ξανατονίζουμε ότι η τεχνολογία για την εξόρυξη χρυσού δεν μπορεί σήμερα να διασφαλίσει την περιοχή, ιδιαίτερα όσο βρίσκονται στην ιδιοκτησία των μονοπωλίων τόσο η έρευνα, όσο και τα μεταλλεία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση από την πρώτη στιγμή ήταν και είναι σταθερά αντίθετη στο ξεπούλημα του χρυσού στους διάφορους «επενδυτές». Ταυτόχρονα, κατάγγειλε το σχέδιο της Εταιρείας να «επηρεάσει» τοπικούς παράγοντες και συλλόγους, να μεταστρέψει την κοινή γνώμη υπέρ της εξόρυξης. Στη σημερινή φάση όλοι κρίνονται απ’ τη στάση τους. Το «Ναι» στην εξόρυξη και η αμφιλεγόμενη στάση κάποιων τοπικών παραγόντων και των τοπικών ηγεσιών των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ισοδυναμεί με υποστήριξη της κυβερνητικής απόφασης.

Καθαρά και παστρικά το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να καταδικάσει την απόφαση της συγκυβέρνησης και μαζί με το λαό και τους εργαζόμενους της περιοχής, τους μαζικούς φορείς, τα Δημοτικά Συμβούλια να δώσουν τη μάχη αγωνιστικά να ανατραπεί η απόφαση της συγκυβέρνησης. ΄

Ο ορυκτός πλούτος ήταν και πρέπει να παραμείνει δημόσια λαϊκή περιουσία.

Επίσης το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκφράσει την συμπαράστασή του στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής και να καταδικάσει την επιχείρηση καταστολής και τρομοκράτησης από τη συγκυβέρνηση, με αφορμή την προβοκατόρικη εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές.


ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ