Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης


ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ  ΤΗΣ Δ. ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ

Κίνδυνος κατάρρευσης της κτηνοτροφίας από την ευλογιά

Επιθετικά και σε πολλές εστίες επεκτείνονται τα κρούσματα ευλογιάς στα αιγοπρόβατα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με υπαρκτό πλέον τον κίνδυνο κατάρρευσης την κτηνοτροφίας στην περιοχή. Ηδη έχουν θανατωθεί 7.400 αιγοπρόβατα. Από αυτά, τα 4.170 στο Βόρειο Εβρο, 296 στο Νότιο Εβρο, 2.565 στην Ξάνθη και 378 στη Ροδόπη.

Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το πλήγμα που έχει υποστεί η κτηνοτροφία του Βόρειου Εβρου, αφού μέσα σε διάστημα 3 μηνών έχει θανατωθεί το 9% των αιγοπροβάτων, πολλά από τα οποία ήταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης, με αποτέλεσμα να έχει χτυπηθεί και η δυνατότητα αναπλήρωσης του ζωικού κεφαλαίου.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέπτεται από χτες η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Χτες περιόδευσε στην Ορεστιάδα, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με θέμα τις συνέπειες από τα κρούσματα της ευλογιάς, στην οποία παραβρέθηκαν στελέχη της Περιφέρειας, κτηνιατρικών υπηρεσιών, εκπρόσωποι κτηνοτροφικών και αγροτικών συλλόγων.

Οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την απόγνωσή τους. Στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της νόσου, αναγκάζονται είτε να σφάζουν ολόκληρα τα κοπάδια τους αν έχει εντοπισθεί κρούσμα, ή να κρατούν έγκλειστα (καραντίνα) τα ζώα τους για τουλάχιστον 45 μέρες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα ταΐζουν εξολοκλήρου με ζωοτροφές, το κόστος των οποίων δεν μπορούν να πληρώσουν. Ετσι, είναι καταδικασμένοι να χάσουν τα ζώα τους ή από την ευλογιά ή από ασιτία.

Η Δ. Μανωλάκου ζήτησε  να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως: Στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας με περισσότερους κτηνιάτρους και αύξηση των ημερών εκτός έδρας για ελέγχους. Λήψη προληπτικών μέτρων (τάφροι απολύμανσης στα όρια του κάθε νομού, από τον Εβρο μέχρι και την Ξάνθη, κ.ά.). Εκτακτη επιδότηση των κτηνοτρόφων των προσβεβλημένων περιοχών για αγορά ζωοτροφών, καθώς και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Πλήρης αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα. Με τα παραπάνω αιτήματα, το ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερώτηση και στη Βουλή.

Διευκολύνεται η συγκεντροποίηση

Η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι ο κίνδυνος του ιού της ευλογιάς προκαλεί φόβο αποδεκατισμού της κτηνοτροφίας, τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτάρκεια και ξοδεύονται κάθε χρόνο για εισαγωγές ζωοκομικών τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ έχει δώσει πολλά χτυπήματα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και τώρα, αντί να ληφθούν μέτρα στήριξής τους, αφήνονται στην τύχη τους.

Μάλιστα, ανέφερε πως με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, διευκολύνεται η πολιτική συγκέντρωσης στα χέρια λίγων, αφού οι κτηνοτρόφοι που χάνουν το ζωικό τους κεφάλαιο και δεν μπορούν να το αναπληρώσουν, θα αποποιηθούν τα δικαιώματά τους (ενισχύσεις), τα οποία στη συνέχεια θα επιστραφούν για να ξαναμοιραστούν σε άλλους, κυρίως μεγάλους επιχειρηματίες. Προειδοποίησε ακόμα ότι με τη νέα ΚΑΠ θα επιταχυνθούν η καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών και η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων, καθώς ενισχύονται οι μεγαλοαγρότες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ, σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και δυνατοτήτων, με κεντρικό σχεδιασμό και αξιοποίηση των εδαφοκλιματολογικών συνθηκών. Ξεκαθάρισε όμως ότι για να γίνει αυτό απαιτείται αποδέσμευση από την ΕΕ. Απαιτείται την εξουσία να την έχει ο λαός για να εφαρμόσει φιλολαϊκή οικονομία, που θα εξασφαλίσει λαϊκή ευημερία.

Η Δ. Μανωλάκου επισκέφθηκε επίσης το συνεταιρισμό των παραγωγών σκόρδου Βύσσας, που παράγει το 70% της εγχώριας παραγωγής. Οι παραγωγοί ζητάνε να σταματήσει η εισαγωγή σκόρδων από τρίτες χώρες, όπως Κίνα, Αργεντινή, Τουρκία, κ.ά. Επίσης, ζητάνε εγγυημένες τιμές, μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της μείωσης της τιμής της ενέργειας.