Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Στη Βουλή τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Ορεστιάδας


 
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

 

Θέμα: Προβλήματα λειτουργίας και ελλείψεις στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ορεστιάδας και στο ΕΕΕΕΚ Ορεστιάδας, στην Π.Ε. Έβρου.

 

Ένα μήνα μετά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι ελλείψεις και τα προβλήματα λειτουργίας, στο σύνολο των σχολείων της χώρας, είναι τεράστια. Ακόμα εντονότερα παρουσιάζονται τα προβλήματα στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση, με αρκετά από τα Ειδικά Σχολεία να παραμένουν κλειστά και άλλα να υπολειτουργούν. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ορεστιάδας και του ΕΕΕΕΚ Ορεστιάδας, στην Π.Ε. Έβρου, οι ελλείψεις των οποίων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, σε κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, χρονίζουν και ολοένα και μεγαλώνουν.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουμε ότι στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ορεστιάδας είναι εγγεγραμμένοι 25 μαθητές και εξακολουθεί να λειτουργεί σε ενοικιαζόμενες αίθουσες, στην είσοδο παλαιού κτιρίου. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε χωρίς βοηθητικό προσωπικό, δασκάλους, σχολικό νοσηλευτή, κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, λογοθεραπευτή και εργοθεραπευτή. Στο σχολείο υπάρχει μόνο η διευθύντρια και μια γυμνάστρια, οι οποίες απασχολούν τα λίγα παιδιά που είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετηθούν, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν στα σπίτια τους.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Ορεστιάδας, οι οποίοι εξακολουθούν να φιλοξενούνται σε ακατάλληλο κτίριο για τις ανάγκες τους και οι ελλείψεις στο σύνολο των ειδικοτήτων είναι εμφανείς.

Ευθύνες για την κατάσταση αυτή, έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που με την πολιτική υποχρηματοδότησης και απαξίωσης της Παιδείας, έχουν δημιουργήσει ασφυκτικά προβλήματα στην Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση.

Εξαιτίας των υποστελεχωμένων από εκπαιδευτικό και ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό σχολεία, όπως το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ορεστιάδας, γίνεται κατηγοριοποίηση των μαθητών σε λειτουργικούς και μη. Γονείς και μαθητές περιθωριοποιούνται, ενώ εκτός από την παιδαγωγική πλευρά, δημιουργούνται πολλαπλοί κίνδυνοι για τους μαθητές.

Ευθύνες έχουν και οι τοπικές αρχές, που αποδεχόμενες την πολιτική αυτή, ποτέ δεν διεκδίκησαν δυναμικά, την ανέγερση ενός σύγχρονου Ειδικού Σχολείου στην Ορεστιάδα.

Επειδή οι μαθητές των ειδικών σχολείων έχουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή και μπορούν και πρέπει να έχουν την κάθε δυνατότητα να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν,

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

·        Την κάλυψη όλων των κενών και την εξασφάλιση του αναγκαίου μόνιμου ειδικευμένου εκπαιδευτικού, ειδικού εκπαιδευτικού, Βοηθητικού και Τεχνικού προσωπικού στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ορεστιάδας και στο ΕΕΕΕΚ Ορεστιάδας.

·        Την γενναία κρατική χρηματοδότηση των σχολείων, ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή.

·        Την ανέγερση στην Ορεστιάδα ενός σύγχρονου κτιρίου για τις ανάγκες των μαθητών του Ειδικού Σχολείου και των μαθητών του ΕΕΕΕΚ.

 

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
 
Γιάννης Δελής