Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

"Καρκινιβατούν οι ανασκαφές στην Πλωτινούπολη"


  
Οργάνωση  Διδυμοτείχου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ανακάλυψη της χρυσής κεφαλής του Ρωμαίου αυτοκράτορα  Σεπτιμίου Σεβήρου

Συμπληρώθηκαν φέτος 50 χρόνια από την ανακάλυψη (1965) της χρυσής προτομής του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτιμίου Σεβήρου  στο λόφο  της Αγίας Πέτρας, ανατολικά του Διδυμοτείχου. Από τότε και μέχρι σήμερα οι ανασκαφές, που ακολούθησαν «μετ’ εμποδίων», έφεραν στο φως  εντυπωσιακά  ευρήματα που προκάλεσαν το ενδιαφέρον πανελλήνια και όχι μόνο.

Δυστυχώς, οι ελπίδες που γεννήθηκαν στους κατοίκους του Διδυμοτείχου για την αξιοποίηση των ευρημάτων και τη δημιουργία ενός νέου πολιτιστικού – τουριστικού πόλου στο Βόρειο Έβρο  παραμένουν ανεκπλήρωτες.

Σήμερα   ο χώρος της Πλωτινούπολης παραμένει  μη επισκέψιμος.  Tο Υπουργείο Πολιτισμού εδώ και αρκετά χρόνια έχει σταματήσει   κάθε  χρηματοδότηση  και οι όποιες   ανασκαφικές εργασίες γίνονται με τη χρηματοδότηση από τα πενιχρά οικονομικά του Δήμου.  Ο Δήμος όμως, λόγω της σκληρής  λιτότητας αδυνατεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του έργου, έτσι το 2015 η αρχαιολογική σκαπάνη  δεν ακούστηκε  στο χώρο της Αγίας Πέτρας.

Για τις καθυστερήσεις των ανασκαφών και της αξιοποίησης του χώρου οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά τις κυβερνήσεις  των τελευταίων 50 χρόνων. Ευθύνες υπάρχουν και στη σημερινή κυβέρνηση, που βαδίζει στα χνάρια των προηγούμενων.

Η Κομματική Οργάνωση  Διδυμοτείχου του ΚΚΕ:

·        Καλεί το Υπουργείο πολιτισμού άμεσα να χρηματοδοτήσει τη συνέχιση των ανασκαφών αλλά και την εκτέλεση των απαραίτητων έργων  για να γίνει ο χώρος επισκέψιμος.

·        Καλεί ακόμα τους μαζικούς φορείς του Διδυμοτείχου να πάρουν τη υπόθεση στα χέρια τους. Πενήντα (50)  χρόνια αναμονής είναι πολλά. Να διεκδικήσουν τη χρηματοδότηση  όλων των απαραίτητων έργων για  την αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Πλωτινούπολης.

  22/12/ 2015