Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Στη Βουλή τα προβλήματα του ΓΟΕΒ Ορεστιάδας


 
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Θέμα: Προβλήματα λειτουργίας του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Ορεστιάδας.

Ο Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Ορεστιάδας, βρίσκεται στα όρια λειτουργίας, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του, με αποτέλεσμα την όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του, αλλά και οι εξυπηρετούμενοι από αυτόν. 

Ο Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Ορεστιάδας, ένας από του τους μεγαλύτερους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων της χώρας μας, έχει στην ευθύνη του την άρδευση και αποστράγγιση 350.000 στρεμμάτων στο Βόρειο Έβρο με 17.000 μέλη – χρήστες και 650 αντλιοστάσια – γεωτρήσεις.

Όμως η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζει την αντιλαϊκή και αγροτική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, με τραγικές συνέπειες και στη λειτουργία του ΓΟΕΒ Ορεστιάδας.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από τα σημαντικότερα προβλήματα αποτελούν το κόστος της αποκατάστασης των τεράστιων ζημιών που προκαλούνται κάθε χρόνο από τις πλημμύρες στις υποδομές του οργανισμού και την αύξηση, μόνο στα τελευταία χρόνια, της τιμής του ρεύματος από την ΔΕΗ κατά 80%.

Ακόμη, παρατηρείται μεγάλη μείωση των πελατών - χρηστών, καθώς ο αγροτικός πληθυσμός ξεκληρίζεται εξαιτίας της Κ.Α.Π., εγκαταλείποντας τα χωράφια τους, με αποτέλεσμα σήμερα να αρδεύονται μόνο το 35% των στρεμμάτων.

Τέλος, τη στιγμή που απαιτείται να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προκειμένου ο οργανισμός να μπορεί ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της λειτουργίας του, σήμερα είναι κυριολεκτικά αποδεκατισμένος. Να σημειωθεί πως, πριν το ξέσπασμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, στον οργανισμό εργαζόταν 16 τεχνικοί (Ηλεκτρολόγοι, χειριστές, μηχανοτεχνικοί κ.α), ενώ πλέον έχουν απομείνει μόλις 3 για τη λειτουργία και συντήρηση των υποδομών ενός δικτύου δυο χιλιάδων χιλιομέτρων.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την επαρκή χρηματοδότηση του ΓΟΕΒ Ορεστιάδας, από τον κρατικό προϋπολογισμό και την πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του.

8/1/2016

Οι Βουλευτές:   Σάκης Βαρδαλής   

Γιάννης Δελής