Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Να καταργηθούν όλα τα Διόδια


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΩΝ  Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης
Ανακοίνωση   με αφορμή την κατασκευή σταθμού διοδίων στην Καβάλα.
Να καταργηθούν όλα τα διόδια.

Νέοι σταθμοί διοδίων κατασκευάζονται στην περιμετρική της Καβάλας και στην Ασπροβάλτα. Μετά και τη λειτουργία πριν μήνες του σταθμού Μέστης στο Ν. Έβρου, το σύνολο των σταθμών στην ΠΑΜΘ ανέρχεται στους σε έξι (6). Έτσι για να διασχίσει ένα αυτοκίνητο Ι.Χ. με επιστροφή την Εγνατία στα όρια της ΠΑΜΘ δαπανά 12 € (χωρίς να έχει υπολογισθεί ακόμη ο σταθμός της Καβάλας και Αρδανίου-προγραμματίζεται η κατασκευή μετά τον Αύγουστο) και για να φτάσει από τα σύνορα στη Θεσσαλονίκη 16,8 €, χωρίς να υπολογίζονται νέοι οι σταθμοί διοδίων (Ασπροβάλτας, Καβάλας, Αρδάνιο) και οι αυξήσεις «φωτιά» από την αρχή του 2019.
Απαιτούμε την κατάργηση όλων των διοδίων και καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πιστή στις ευρωενωσιακές οδηγίες, όχι μόνο διατηρεί τους υπάρχοντες σταθμούς διοδίων σε όλη τη χώρα, τους οποίους υποκρινόταν ότι θα καταργήσει, αλλά τους επεκτείνει.
Υποκριτικές και μακριά από τις λαϊκές ανάγκες είναι όσες φωνές τοπικών παραγόντων, δημάρχων, βουλευτών κ.ά. υψώνονται «αντιπολιτευτικά» ενάντια στα διόδια. Πρώτα απ’ όλα τα δικά τους κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) «γέμισαν» τη χώρα με διόδια και αύξαναν συνεχώς τις τιμές τους όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, όσοι από αυτούς «διαμαρτύρονται» σήμερα για τα μετωπικά διόδια, αποδέχονται και τη λογική της ΕΕ «ο χρήστης πληρώνει». Εμπαίζουν το λαό της περιοχής όσοι απ’ αυτούς διεκδικούν αναλογικά διόδια κρύβοντας την συμφωνία τους με την ευρωπαϊκή πολιτική να πληρώνει ο λαός για να μετακινείται στους δρόμους που έχει χρυσοπληρώσει ήδη. Τη μια φορά με τη φορολόγηση, η οποία καταλήγει στις τσέπες των κατασκευαστικών ομίλων ως επιδοτήσεις (είτε κρατικές είτε ευρωενωσιακές). Την άλλη φορά με το δανεισμό των ομίλων που γίνεται με εγγύηση του Δημοσίου (δηλαδή με χρήματα του ελληνικού λαού). Την επόμενη με την τοποθέτηση των διοδίων-χαράτσι που το καρπώνονται οι ανάδοχοι όμιλοι, πριν ακόμα παραδώσουν το έργο. Ακόμη και με αποζημιώσεις στους εργολάβους που αποφασίζει η Βουλή όταν αυτοί θεωρούν ότι δεν εισέπραξαν όσα ήθελαν. (Τροπολογία που ψηφίστηκε στις 29/3/2017 και μάλιστα βράδυ).
Την ίδια ώρα που κατασκευάζονται τα κεντρικά οδικά δίκτυα, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη, ασφαλής και ταχεία μεταφορά εμπορευμάτων, η χρήση αυτών των δικτύων γίνεται απαγορευτική για τους εργαζόμενους, ενώ το υπόλοιπο οδικό δίκτυο (π.χ. το επαρχιακό, αγροτικό ) αφήνεται κυριολεκτικά στην «τύχη» του και γίνεται με τον καιρό από ακατάλληλο έως επικίνδυνο, από Έβρο έως Δράμα.
Μόνη, πραγματικά φιλολαϊκή λύση είναι να καταργηθούν όλα τα διόδια, να μην ξαναπληρώσει ο λαός για δημόσια έργα για τα οποία έχει φορολογηθεί. Το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο να καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες μετακίνησης του λαού, να είναι συντηρημένο, με σημάνσεις και επαρκή φωτισμό . Αντίστοιχα μέτρα να παρθούν και για το αγροτικό δίκτυο. Το οδικό δίκτυο συνολικά να γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αποτελεί λαϊκή περιουσία.
ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ