Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Γραμματεία Έβρου
Ανοιχτή Επιστολή
>>> Προς όλους τους εκπαιδευτικούς

ΜΕ ΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Συνάδελφοι, όλα δείχνουν ότι το 2010 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς. Οι συζητήσεις για τη νέα διοικητική δομή της χώρας ξεκίνησαν και όπως προβλέπεται θα ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες. Με τη νέα διοικητική αναδιάρθρωση επιδιώκουν:

 Να προσαρμόσουν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε χωρίς παρεκκλίσεις, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να εφαρμόζει τις αντιλαϊκές πολιτικές της.

 Να δημιουργηθούν μεγαλύτεροι ΟΤΑ , για να διευκολυνθεί η διείσδυση και αξιοποίηση από τους ιδιώτες χρυσοφόρων δράσεων της Τ.Α.

 Να αποποιηθεί η κεντρική εξουσία πολλές από τις ευθύνες που έχει σήμερα και να τις μεταβιβάσει στους Δήμους και τις Περιφέρεις. Μεταξύ των υπηρεσιών που πρόκειται να περάσουν στους Δήμους είναι και Εκπαίδευση .

Σ΄ αυτό δυστυχώς συμφωνούν και μάλιστα το προτείνουν στην Κυβέρνηση οι Δήμαρχοι της Ν.Δ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ ( πρόσφατη απόφαση της ΚΕΔΚΕ).

Η εμπειρία όμως από τις χώρες , που ήδη προχώρησαν και εφάρμοσαν τις επιταγές της Ε.Ε και μεταβίβασαν την Εκπαίδευση στην ευθύνη της Τ.Α , δείχνει ότι:

 Για να λειτουργήσουν τα Σχολεία αναγκάστηκαν να αναζητήσουν χορηγίες από ιδιώτες ( με το αζημίωτο ) και να βάλουν δίδακτρα όπως έγινε και στη χώρα μας με τους Παιδικούς Σταθμούς.
 Πολλά σχολεία , ιδιαίτερα στη ύπαιθρο, έκλεισαν. Το ενιαίο της εκπαίδευσης κατακερματίστηκε και τα σχολεία λειτουργούν με διαφορετικές ταχύτητες από Περιφέρεια σε Περιφέρεια και από Δήμο σε Δήμο. Τα « ευέλικτα » προγράμματά τους καθορίζονται από τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε Δήμου.
 Οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών χειροτέρεψαν, η μονιμότητα στην εργασία αντικαταστάθηκε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οι προσλήψεις είναι πια στην ευθύνη Σχολικών Συμβουλίων, των Δήμων και της Περιφέρειας.


Συνάδελφοι

Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της για την αντιδραστική αυτή αλλαγή, έχει συμπαραστάτες τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου ( Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ ) και τις Συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ , ΔΟΕ, ΟΛΜΕ .
Από κοντά και οι Δήμαρχοι της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης, περιορίζοντας το ενδιαφέρον τους μόνο στο ζήτημα του χωροταξικού, αφήνοντας έτσι στο απυρόβλητο το πραγματικό αντιδραστικό περιεχόμενο του « Καλλικράτη ».


Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών είναι αντίθετο με το αντιδραστικό περιεχόμενο της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης. Πιστεύει ότι πρέπει να σταματήσει κάθε προσπάθεια μεταφοράς της Εκπαίδευσης και των Εκπαιδευτικών στους Δήμους και τις Περιφέρειες .

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ότι η εκπαίδευση πρέπει να παραμείνει στην ευθύνη της κεντρικής εξουσίας, για να εξασφαλίζεται η ΕΝΙΑΙΑ εφαρμογή της σε όλους τους μαθητές της χώρας μας και να έχει πραγματικό ΔΗΜΟΣΙΟ και ΔΩΡΕΑΝ χαρακτήρα.

Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών

Καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς σε επαγρύπνηση. Να μην επιτρέψουν να περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές του « ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», που θα γυρίσουν την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς πολλές δεκαετίες πίσω, στην εποχή… « του Δημοδιδάσκαλου ».

Τους καλεί ακόμα να βγάλουν και από αυτήν την υπόθεση πολιτικά συμπεράσματα. Να αποδυναμώσουν τις δυνάμεις ( πολιτικές, συνδικαλιστικές, αυτοδιοικητικές ) που συναινούν, στηρίζουν και προωθούν τις αντιλαϊκές πολιτικές που φέρνει «ο Καλλικράτης» .

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ