Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΚΕ - ΕΡΩΤΗΣΗ στη ΒΟΥΛΗ για τις πυρκαγιές στον Έβρο




31/08/11
Προς
 τους Υπουργούς Υπουργείο Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,
 Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Προστασίας του Πολίτη

Η πρόσφατη, τεράστια για τα τοπικά δεδομένα, φωτιά που ξέσπασε στον Έβρο κατέστρεψε ολοκληρωτικά 35.000 στρέμματα δάσους πεύκης και δρυός. Απειλήθηκαν δύο οικισμοί που εκκενώθηκαν και κάηκαν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Οι σοβαρές προσπάθειες που κατέβαλαν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις δε στάθηκαν αρκετές να περιορίσουν την καταστροφή.
Τις αιτίες αυτής της δραματικής εξέλιξης για το φυσικό περιβάλλον του Νομού πρέπει να τις αναζητήσουμε:
1. Στην αντιλαϊκή δασοκτόνα πολιτική όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Βέβαια δε θα μπορούσε να ήταν εξαίρεση ο τομέας των δασών, δέχθηκε και αυτός την «επίθεση» όπως το λαϊκό εισόδημα, οι συντάξεις, οι κοινωνικές κατακτήσεις, η υγεία, η πρόνοια, η παιδεία κ.λπ. Αυτή η πολιτική χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια εμπορευματοποίησης της γης, την ανάλογη νομοθεσία που «απελευθερώνει» εκατομμύρια στρέμματα για αξιοποίηση από το μεγάλο κεφάλαιο, ακόμα και σε δρυμούς και εθνικά πάρκα.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η υποχρηματοδότηση της προστασίας των δασών και οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κατηγοριών και σε σύγχρονο εξοπλισμό.
2. Στη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της προστασίας των δασών από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1998, που υιοθέτησε στη συνέχεια και η κυβέρνηση της ΝΔ. Με την οποία η δασική υπηρεσία τέθηκε εκτός πυρόσβεσης, σε ρόλο συμβουλευτικό και βέβαια αυτή η υπηρεσία στη συνέχεια αφοπλίστηκε σε προσωπικό και μέσα, χωρίς να μπορεί να παίξει το ρόλο της.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Η διαχείριση της καμένης γης (κήρυξη ως αναδασωτέας, πίνακες υλοτομίας, τροποποιήσεις των μελετών που ισχύουν για τη διαχείριση των δασών, σύνταξη μελετών αναδάσωσης) απαιτεί πολύ χρόνο και ιδίως τους αναγκαίους πόρους, προσωπικό μόνιμο, όλων των κατηγοριών και σύγχρονο εξοπλισμό στις δασικές υπηρεσίες του Νομού Έβρου, που είναι υπεύθυνες γι αυτό το έργο. Ιδίως τα δασαρχεία Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης έχουν τεράστιες ελλείψεις. Τι θα κάνει η κυβέρνηση γι αυτό το θέμα;
2. Τι θα κάνει η κυβέρνηση με όλο αυτό το νομοθετικό πλέγμα, που σηματοδοτεί τη δασοκτόνο αντιλαϊκή πολιτική;
3. Τι θα κάνει η κυβέρνηση με τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που καταστράφηκαν και αν θα τις αποζημιώσει στο 100% από το ΠΣΕΑ ή τον ΕΛΓΑ;
4. Τι σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση με τον ενιαίο φορέα δασοπροστασίας, αίτημα που υιοθετήθηκε στη βουλή από όλα τα κόμματα;

Οι βουλευτές
Γιάννης Ζιώγας
Θοδωρής Ιγνατιάδης
Σοφία Καλαντίδου