Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΚΚΕ Αχτιδική Επιτροπή Βορείου Έβρου - Απούλητες σημαντικές ποσότητες σκόρδων. Ορατός ο κίνδυνος να καταστραφούν.




Προβλήματα στους παραγωγούς σκόρδων στη Βύσσα
Σημαντικές ποσότητες παραμένουν απούλητες με κίνδυνο να καταστραφούν, ενώ η αγορά κατακλύζεται από ανεξέλεγκτες –αθρόες εισαγωγές.

Η Αχτιδική Επιτροπή Β. Έβρου του ΚΚΕ θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένη την ανησυχία των παραγωγών σκόρδων της Ν. Βύσσας , καθώς παραμένουν απούλητες σημαντικές ποσότητες , περίπου το 30% της παραγωγής , δυο μήνες πριν την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου και με ορατό πια τον κίνδυνο να σαπίσουν στις αποθήκες. Την ίδια ώρα αθρόες εισαγωγές κατακλύζουν την ελληνική αγορά.

Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και του ΠΟΕ απειλούν να καταστρέψουν άλλη μια παραδοσιακή ελληνική καλλιέργεια. Απειλούν να καταστρέψουν την προσπάθεια μιας ομάδας νέων αγροτών από τη Βύσσα που πριν 3 χρόνια δημιουργήσουν τον Συνεταιρισμό παραγωγών σκόρδου, για να αναπτύξουν την παραγωγή τους , να πάρουν την εμπορία του προϊόντος στα χέρια τους, με το φιλόδοξο στόχο να καλύψουν τις ανάγκες όλης της χώρας στο 100% , αλλά να κάνουν ακόμα και εξαγωγές.

Η αύξηση της παραγωγής προχώρησε με άλματα. Για το 2011 καλλιεργήθηκαν 2.200 στρέμματα και παρήχθησαν 30 εκατομ. κεφάλια, ενώ για τη νέα «σεζόν» σπάρθηκαν 3.500 στρέμματα με στόχο να παραχθούν περισσότερα από 50 εκατ. κεφάλια σκόρδα άριστης ποιότητας. Η πολιτική όμως των ανεξέλεγκτων και αθρόων εισαγωγών απειλεί να ακυρώσει αυτή την προσπάθεια και να καταστρέψει και την καλλιέργεια σκόρδου στη χώρα μας.
Ακόμα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην περίοδο αιχμής ο συνεταιρισμός απασχολεί μέχρι και 70 εργαζόμενους, στον καθαρισμό, την διαλογή και την συσκευασία των σκόρδων.

Η Αχτιδική περιοχή Βορείου Έβρου του ΚΚΕ
Καλεί τους παραγωγούς σκόρδου της Βύσσας να βγάλουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που με ευλάβεια εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ και τώρα της Συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου, είναι αυτή που καταστρέφει την αγροτική παραγωγή της χώρας, ξεκληρίζει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους και ερημώνει την ύπαιθρο.
Να διεκδικήσουν τώρα , κόντρα στις ντιρεκτίβες της ΕΕ, μέτρα για την προστασία της ντόπιας παραγωγής και τιμές που να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος.
11/1/2012