Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ "ΦΡΑΧΤΗ" Δημοσίευση από τον Ριζοσπάστη




ΕΒΡΟΣ
Ετοιμάζουν τον αντιμεταναστευτικό «φράκτη»

Υπεγράφη χτες η σύμβαση ανάθεσης κατασκευής του αντιμεταναστευτικού «φράκτη» που θα στηθεί ενάντια στους μετανάστες στον Εβρο, μεταξύ της αρμόδιας διεύθυνσης τεχνικών του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και της αναδόχου για την εκτέλεση του έργου εταιρείας «ΔΑΓΡΕΣ ΑΤΕ». Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, προβλέπεται το έργο να ολοκληρωθεί μέσα σε 5 μήνες.
Οπως είναι γνωστό, ο φράκτης του αίσχους θα έχει μήκος 10,3 χιλιόμετρα, στο βορειοανατολικό τμήμα των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων και θα αποτελείται από διπλή περίφραξη ισχυρού συρματοπλέγματος σε στύλους που θα συνίσταται από χαλύβδινες και γαλβανισμένες πρότυπες τυπικές διατομές. Ανάμεσα στις δύο περιφράξεις θα τοποθετηθούν χαλύβδινα συρματοπλέγματα. Σε συνεργασία με το ΕΜΠ, στην περιοχή της Ορεστιάδας αναμένεται να εγκατασταθεί σύστημα αυτοματοποιημένης επιτήρησης των συνόρων με χρήση θερμικών καμερών σε σταθερά σημεία με ειδικό λογισμικό ανίχνευσης. Επίσης, οι υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης αναμένεται να εφοδιαστούν με 44 σκύλους, οχήματα, φορητές κάμερες θερμικής απεικόνισης, πέντε αυτοκινούμενα επιχειρησιακά κέντρα, δύο ελικόπτερα, τέσσερις αυτοκινούμενες μονάδες Xray, όπως και εγκατάσταση λειτουργίας του συστήματος Σένγκεν ΙΙ.
Η απόφαση για κατασκευή φράκτη είναι επικίνδυνη. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όταν είχε παρθεί η συγκεκριμένη απόφαση είχε επικαλεστεί άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, όταν έχει εκχωρήσει - με τη συμφωνία της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. - κυριαρχικά δικαιώματα φύλαξης των συνόρων στις δυνάμεις ταχείας επέμβασης του Frontex και έχει φέρει τον Frontex στον Πειραιά με καθεστώς ετεροδικίας. Ψήφισε τη γνωστή Οδηγία της ΕΕ, που θα μετατρέψει όλη την Ελλάδα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και πολύμηνης φυλάκισης μεταναστών, ενόψει της «επιστροφής» τους στις χώρες προέλευσης ή διέλευσης. Στρατιωτικοποιεί πλήρως το Λιμενικό Σώμα και το μετονομάζει σε «Ελληνική Ακτοφυλακή», για να γίνει πιο αποτελεσματικό στο κυνήγι μεταναστών, αλλά και σε αποστολές «διαχείρισης κρίσεων» εντός και εκτός Ελλάδας. Εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια τη Σένγκεν και τον Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ» της ΕΕ, παίρνει δρακόντεια μέτρα φύλαξης των λιμανιών εξόδου προς την ΕΕ - και πάλι με τη συνδρομή του Frontex - εντείνοντας τις απελπιστικές και απάνθρωπες συνθήκες ζωής των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα μεταναστών και προσφύγων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας διαχείρισης ευρωπαϊκών και αναπτυξιακών προγραμμάτων (ΥΕΔΑΠ) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υψηλότατα κονδύλια διατίθενται για την «ασφάλεια» των συνόρων από τους πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού από τα ευρωενωσιακά ταμεία εξωτερικών συνόρων και επιστροφής. Το ταμείο εξωτερικών συνόρων που προϋπολογίζει 44,7 εκατ. για την Ελλάδα το 2012, χρηματοδοτεί αποστολές ελέγχου και επιτήρησης στα εξωτερικά σύνορα, περιπολίες στα θαλάσσια σύνορα, ενίσχυση των μηχανισμών φακελώματος και διασταύρωσης στοιχείων για εντοπισμό πλαστών ή παραποιημένων εγγράφων κλπ. Το ταμείο επιστροφής παρέχοντας 37,3 εκατ. φέτος για την Ελλάδα, καλύπτει το κόστος των απελάσεων και άλλες «δράσεις».
Εξάλλου, σε συνάντηση που είχε χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής με τον εκτελεστικό διευθυντή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Στήριξης Ασύλου (EASO) Robert Visser, τονίστηκε πως η τελευταία έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να αναλάβει την εκπαίδευση των νέων στελεχών της ελληνικής διοίκησης σε θέματα ασύλου. Ο R. Visser ανέφερε πως η EASO υποστηρίζει από πέρσι τις ελληνικές αρχές στο αντικείμενο του ασύλου. Πρόκειται για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα, διάρκειας τουλάχιστον δύο χρόνων, το οποίο πραγματοποιεί «δομικές αλλαγές και βελτιώσεις» στο ελληνικό σύστημα. Πρόκειται για την υπηρεσία ασύλου, την αρχή προσφυγών και τα κέντρα πρώτης υποδοχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 25.000 πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού έχουν απελαθεί τους τελευταίους μήνες από τη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, 99.368 άνθρωποι χωρίς χαρτιά έχουν συλληφθεί για «παράνομη είσοδο και παραμονή» από τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές. Οι 54.974 έχουν πιαστεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, οι 11.743 στα ελληνοαλβανικά και οι 32.651 στην υπόλοιπη χώρα.
Υλοποιώντας την αντιπροσφυγική πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων η ΕΛ.ΑΣ. («στο πλαίσιο των ενεργειών για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης») ολοκλήρωσε προχτές επιχείρηση επιστροφής 56 αλλοδαπών, που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα απελάσεων της διεύθυνσης αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους. Συγκεκριμένα, απελάθηκαν δύο πολίτες Αιγύπτου, 23 υπήκοοι Μπαγκλαντές, 29 υπήκοοι Κίνας, ένας υπήκοος Πακιστάν και ένας υπήκοος Ινδίας. Ειδικότερα, η απέλαση των παραπάνω μεταναστών, σε βάρος των οποίων είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής για παράνομη είσοδο στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε με εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».