Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Η ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ




Συνεχίζουμε με την υπ’ αριθμ. 377/10.1.2012 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σοφίας Καλαντίδου προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις πρόσφατες πλημμύρες στον Έβρο.
Στην ερώτηση της κ. Καλαντίδου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ιωάννης Μαγκριώτης.
Ορίστε, κυρία Καλαντίδου, έχετε το λόγο για δυο λεπτά, για να αναπτύξετε την ερώτησή σας.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, για μια ακόμη φορά ανοχύρωτος παρουσιάστηκε ο Νομός Έβρου μπροστά στα όποια –γιατί δεν είχαμε και ακραία- καιρικά φαινόμενα. Η αντιπλημμυρική προστασία του Νομού –θα συμφωνήσετε και εσείς, άλλωστε το έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα- είναι ανεπαρκής, αφού σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε πριν περίπου πενήντα χρόνια.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ)
Άρα, σήμερα είναι αναγκαίο να γίνουν έργα που να ανταποκρίνονται στις νέες γεωπολιτικές –και όχι στις καιρικές, αν θέλετε- συνθήκες, γιατί πραγματικά το θέμα είναι γεωπολιτικό και αφορά επιλογή πολιτικής.
Σήμερα αυτές τις συνθήκες επιγραμματικά μπορεί να τις αναφέρει κάποιος λέγοντας ότι έχουμε μείωση της αγροτικής παραγωγής όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στις γειτονικές χώρες που εντείνουν το πρόβλημα και κάνουν το νερό ακόμη περισσότερο. Έχουμε αποψίλωση δασών και δασικών εκτάσεων που και αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Έχουμε βέβαια μείωση των επενδύσεων για δημόσια έργα και υποδομές, μια μείωση που είναι συνεχής τα τελευταία χρόνια στη χώρα, αλλά παρόμοια είναι και στις γειτονικές χώρες και έτσι επιβαρύνεται η περιοχή αυτή.
Επίσης, είναι τραγελαφικό γεγονός για τους κατοίκους της περιοχής και έφερε αμηχανία στην περιφερειακή διοίκηση η κατάληξη που είχαμε με τον «Καλλικράτη». Υπάρχει μια υπηρεσία στα χαρτιά που θα διαχειριστεί το πρόβλημα της περιοχής και η οποία ποτέ δεν στελεχώθηκε από τότε που ορίστηκε.
Τελειώνοντας, η διακρατική συμφωνία σαφέστατα είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να πούμε ότι και για τη διακρατική συμφωνία αλλά και για όλα αυτά που συμβαίνουν –και κάθε φορά, σχεδόν κάθε χρόνο, ερχόμαστε με το ίδιο πρόβλημα - την κύρια ευθύνη δεν την έχουν τα καιρικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και τώρα –λυπάμαι που το λέω- της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου. Είναι μια πολιτική μείωσης των δημοσίων επενδύσεων για υποδομές στον αγροτικό τομέα και για έργα.
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Άλλωστε, οι επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που με ευλάβεια υποστηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου δεν κινούνται στην κατεύθυνση ανάπτυξης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής της μικρομεσαίας αγροτιάς. Γι’ αυτό έργα αρδευτικά, φράγματα, έργα αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά γίνονται τελικώς μη επιλέξιμα σε αυτή την κατεύθυνση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ πολύ ολοκληρώστε.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ: Ρωτάμε, λοιπόν, την Κυβέρνηση εάν σήμερα έχει καταγράψει καταστροφές και πώς αυτές θα αποζημιωθούν. Αν και έχουμε γνώση ότι είναι μικρή η καταστροφή, φοβόμαστε πολύ για το επόμενο διάστημα που τα νερά θα είναι περισσότερα στον ποταμό. Τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση και πόσους πόρους θα διαθέσει για το πρόβλημα στον Έβρο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστούμε πολύ.
Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ιωάννης Μαγκριώτης έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την αγαπητή συνάδελφο που φέρνει αυτό το σημαντικό θέμα στο Κοινοβούλιο, θέμα που το έχουμε συζητήσει πολλές φορές και συζητείται για πολλές δεκαετίες –και έχει δίκιο σε αυτό- γιατί το πρόβλημα είναι σημαντικό και μεγάλο και δεν μπορούν να υπάρξουν αποσπασματικές λύσεις.
Άλλωστε, τέτοιες λύσεις επιχειρήθηκαν να δοθούν τα προηγούμενα χρόνια –και με σημαντικές δαπάνες- όμως δεν είχαν αποτέλεσμα, γιατί το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων του Έβρου, ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο, είναι πολύ μεγάλο και σημαντικό. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα –θα έλεγα, την αφορά δευτερευόντως- αλλά κυρίως τη Βουλγαρία, απ’ όπου ξεκινούν και οι παραπόταμοι και ο βασικός ποταμός Άρδας, ο οποίος δημιουργεί και τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Θέλω, λοιπόν, να πω ότι αν δεν υπάρχει ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων του Έβρου στις πηγές του, τότε είναι βέβαιο πως δεν θα μπορέσει να υπάρξει και ποτέ λύση. Το ένα είναι αυτό.
Δεύτερον. Εάν δεν υπάρξει διακρατική συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες, την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία -αναφέρθηκα για τη Βουλγαρία όσο αφορά τη διαχείριση, γιατί από εκεί ξεκινούν κυρίως τα υδάτινα αποθέματα, αλλά και την Τουρκία για την εμβάθυνση της κοίτης για τη διαμόρφωση του ποταμού- τότε και πάλι κάθε αντιπλημμυρικό έργο θα είναι αναποτελεσματικό.
Τέτοια σημαντικά έργα έγιναν την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου σε συνεργασία με την τότε Δημοκρατία της Τουρκίας και τον Κεμάλ Ατατούρκ. Από τότε δημιουργήθηκαν οι βασικές προϋποθέσεις και για ένα μεγάλο διάστημα είχαν δοθεί λύσεις.
Όμως, οι κλιματικές αλλαγές, τα πλημμυρικά φαινόμενα στη συνέχεια, αλλά και λανθασμένες επιλογές από όλες τις χώρες για τη διαχείριση των υδάτων, για τη διαμόρφωση των αντιπλημμυρικών συστημάτων οδήγησαν στο να εμφανίζονται χρόνο παρά χρόνο και κάθε χρόνο καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα στη περιοχή. Πολύ σωστά αναφέρθηκε η αγαπητή συνάδελφος ότι είναι αποσπασματικές οι λύσεις που δίνονται.
Σε αυτή, λοιπόν, τη βάση η Κυβέρνηση αποφάσισε μετά και την καταστροφική πλημμύρα του 2010 να διαμορφώσει ένα σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει: Πρώτον, τη διακρατική συνεργασία και σε αυτή τη κατεύθυνση ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τότε πήρε πρωτοβουλίες. Συναντήθηκε με τους Πρωθυπουργούς των δύο γειτονικών χωρών και διαμόρφωσαν ένα πλαίσιο. Αυτό το πλαίσιο σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζεται σήμερα. Είναι βασικό στα πλαίσια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία καλείται να χρηματοδοτήσει τις βασικές μεγάλες υποδομές, που θέλουν τα τρία κράτη, να δώσει στρατηγική και μακροπρόθεσμη λύση.
Δεύτερον, ασφαλώς η χώρα μας προσπαθεί στα δικά της πλαίσια να δώσει λύσεις και για την ανακούφιση των ανθρώπων της περιοχής αλλά και για τον περιορισμό των πλημμυρικών φαινομένων.
Για αυτές τις λύσεις και τις πρωτοβουλίες θα αναφερθώ στη συνέχεια της παρέμβασής μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει η Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Σοφία Καλαντίδου.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, αφού δεν μπορούν να υπάρχουν αποσπασματικές λύσεις, στο σημείο που φτάσαμε με την Κυβέρνηση στην οποία συμμετέχετε, ζητάτε από τον ελληνικό λαό και από τους κατοίκους της περιοχής –αν αυτό κατάλαβα καλά- ακόμη μία ευκαιρία στο συγκεκριμένο θέμα να εφαρμόσετε μία πολιτική που τώρα δεν θα έχει αποσπασματικές λύσεις και θα υπάρχει προώθηση όλων των ζητημάτων σχετικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και αποθεμάτων και την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στον Έβρο.
Τώρα, είναι ένα ερώτημα πώς θα σας ξαναεμπιστευθεί ο λαός με όλα αυτά που συμβαίνουν. Πάνω σε αυτό εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω την άποψη του Κόμματός μου που πρωτοστατεί στο να λύνονται τέτοια προβλήματα. Σαφέστατα δεν μπορούν να λυθούν με αποσπασματικές λύσεις. Ήταν μέρος της κριτικής μας τα προηγούμενα χρόνια.
Και σήμερα, όμως, δεν μπορεί να πει ψέματα ότι γίνεται να κάνει μία ολοκληρωμένη πολιτική για τα υδάτινα αποθέματα και μάλιστα σε ξένη χώρα, εάν δεν πάρεις υπόψη σου τις πολιτικές που εφαρμόζονται για τη γεωργία, για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων συνολικά και τελικώς με κέντρο μάλιστα τον άνθρωπο και τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων.
Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι πραγματικά οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να διεκδικήσουν να αντιμετωπιστεί πολιτικά ολοκληρωμένα η διαχείριση των υδάτινων πόρων, ακριβώς γιατί το νερό είναι φυσικός πόρος ζωτικής σημασίας για όλο το λαό.
Ζητάμε, λοιπόν, να υπάρχει μάλιστα μηχανισμός που θα καταγράφει άμεσα τέτοια φαινόμενα, πλημμύρες, καταστροφές, ζημιές και θα καταβάλει όλη, πλήρη αποζημίωση. Οφείλουν, όμως να διεκδικήσουν δημόσιο φορέα για την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας και του νομού μας. Οφείλουν να το κάνουν αυτό γνωρίζοντας και ένα χρόνο ζώντας και την εμπειρία του «Καλλικράτη» που δεν ωφέλησε σε αυτή την κατεύθυνση την περιοχή. Γνωρίζω πολύ καλά ότι επισκέφτηκαν οι τοπικές αρχές –να το πω έτσι- τη Βουλγαρία το τελευταίο διάστημα για το πρόβλημα.
Είδαν πώς διοχετεύουν οι Βούλγαροι τα νερά. Μα, έχουν περίσσευμα. Δεν έχουν και αυτοί χωράφια για να χρησιμοποιήσουν τα νερά τους. Τα ρίχνουν στο ποτάμι. Αποψίλωσαν τα δάση τους με αυτή την πολιτική που ακολούθησαν με την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος.
Πρέπει να διεκδικήσουμε το σχεδιασμό και την εκτέλεση αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών έργων, αντιπλημμυρικών έργων και υποδομής; Και βέβαια. Μπορούμε να το κάνουμε με κυβερνήσεις που πραγματικά ό,τι δαπάνες κάνουν είναι δαπάνες που ωφελούν τους μεγάλους; Δεν ξέρω αν μπορούν να σας εμπιστευτούν ξανά. Και να σας πω ότι ένα σημείο της εμπιστοσύνης είναι και η διακρατική συμφωνία.
Εγώ είμαι λίγα χρόνια στο Κοινοβούλιο, αρκετά χρόνια στο συνδικαλιστικό τομέα.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ)
Κύριε Υπουργέ, πόσες φορές έχετε πει για τη διακρατική συμφωνία; Πάνε, έρχονται Υπουργοί, στελέχη της Κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός. Τι είναι αυτή η διακρατική συμφωνία που δεν μπορεί να γίνει για τους υδάτινους πόρους; Είναι τόσο δύσκολο; Αν είναι αυτό τόσο δύσκολο, πώς μπορούν να γίνονται άλλες συμφωνίες;
Πραγματικά, εμείς λέμε στο λαό να μη σας εμπιστευτεί ούτε και γι’ αυτό το πρόβλημα του Έβρου, γιατί του χρόνου θα ξαναπλημμυρίσει. Και λέμε ευτυχώς που δεν είχαμε μεγάλες καταστροφές αυτή την περίοδο. Πολύ φοβόμαστε, γιατί η άνοιξη μπορεί να εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους.
Καλούμε αυτό το λαό, λοιπόν, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ για μια πολιτική στην αγροτική οικονομία σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, τις διατροφικές ανάγκες μας και το όφελος των μικρομεσαίων αγροτών. Σε αυτή την πολιτική θα μπορέσει να διαχειριστεί η χώρα, η Κυβέρνησή της -η λαϊκή της κυβέρνησή- καλύτερα τους υδάτινους πόρους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Παρακαλώ, να λάβει το λόγο ο κ. Μαγκριώτης για δευτερολογία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστώ τη συναδέλφισσα για το ότι η συμφωνία χρειάζεται στρατηγική ευρύτερη και μακροχρόνια για την αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι εμβαλωματικές και αποσπασματικές λύσεις, που ακολουθήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις, όπως πολύ σωστά είπατε. Αυτό, όμως, γίνεται από την ελληνική πλευρά, γιατί; Η διακρατική συνεργασία δεν μπορεί να περπατήσει και όχι με ευθύνη της χώρας μας, η οποία πάντοτε την επεδίωκε και την επιδιώκει και συνεχίζει, αλλά γιατί υπεισέρχονται και άλλα θέματα.
Λυπάμαι, αλλά θα σας πω ότι και με το προηγούμενο καθεστώς της Βουλγαρίας δεν μπορούσε να υπάρξει διακρατική συνεργασία συνολικά για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και στο Στρυμόνα και στο Νέστο και στον Έβρο. Αυτό επετεύχθη πριν από μια δεκαετία περίπου και την υπέγραψε, μάλιστα, ο κ. Παπούλιας. Αυτή, όμως, θέλει εξειδίκευση. Είναι μια γενική η οποία είναι πολύ σημαντική και πολύ θετική. Όμως, θέλει και εξειδίκευση.
Εκεί, λοιπόν, στην εξειδίκευση, στην εφαρμογή υπάρχουν θέματα και προβλήματα και διαφορετικές προσεγγίσεις. Άλλα είναι τα προβλήματα με τη βουλγαρική πλευρά -που είναι θέματα διαχείρισης, όπως είπα, των πρόσθετων υδάτινων πόρων που δημιουργούνται τη χειμερινή περίοδο- και άλλα με την Τουρκία, όπου εκεί υπάρχουν και άλλα θέματα όσον αφορά την κοίτη του ποταμού και όσον αφορά τις όχθες.
Συνεπώς, η Ελλάδα είναι πάντοτε επισπεύδουσα και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στα πλαίσια της περιφερειακής συνεργασίας. Δεν εξαρτάται, όμως, μόνο απ’ αυτήν. Βεβαίως, τα αποτελέσματα αυτά τα εισπράττει και η βουλγαρική πλευρά και ο βουλγαρικός λαός -επώδυνα πολλές φορές- και ο τουρκικός λαός και ο ελληνικός λαός της περιοχής.
Θέλω να πω, λοιπόν, ότι το φαινόμενο αυτό έχει βάθος χρόνου και δεν είναι των τελευταίων χρόνων μόνο. Γι’ αυτό ακριβώς υπήρξε αυτή η πρωτοβουλία από τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Πρωθυπουργό από την προηγούμενη κυβέρνηση. Και αυτή η πρωτοβουλία συνεχίζεται. Θέλω να σας πω, μάλιστα, ότι υπήρξαν για πρώτη φορά τόσο συστηματικές πιέσεις για συνεργασία προς τη βουλγαρική πλευρά για να υπάρξει η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων στο φράγμα του Ιβαΐλοβγκραντ, γι’ αυτό και δεν είχαμε μεγαλύτερα πλημμυρικά φαινόμενα, με παρέμβαση και του ΥΠΕΚΑ, που είναι το αρμόδιο για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και του Υπουργείου Εξωτερικών, ασφαλώς συνεπικουρούμενο από τις προτάσεις και του Υπουργείου Υποδομών, το οποίο δεν είναι το επισπεύδον στα συγκεκριμένα θέματα, όπως πολύ καλά γνωρίζετε.
Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου. Υπάρχει και ρηματική ανακοίνωση προς τη βουλγαρική πλευρά. Πρώτη φορά έχει γίνει αυτό και καταδεικνύει την κρισιμότητα της θέσης και την ανάγκη η Βουλγαρία ακριβώς να κάνει την ορθολογική διαχείριση και να συνεχίσει, γιατί από εκεί εξαρτάται η εξέλιξη του φαινομένου τουλάχιστον για την τρέχουσα περίοδο.
Από την άλλη πλευρά, ο Περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας φορέων της περιοχής, επισκέφθηκε με την προτροπή, τη συνεργασία και την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και του ΥΠΕΚΑ το Ιβαΐλοβγκραντ. Διαπίστωσαν και οι ίδιοι το πρόβλημα, συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο διαχείρισης και βεβαίως, έχουν πάρει πρωτοβουλίες και στα πλαίσια του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και με τη δική μας υποστήριξη.
Έχει πάρει υπογραφή ήδη η προγραμματική συμφωνία για την υποστήριξη της περιφέρειας στην προσπάθειά της να δημιουργήσει, όπως είπα, υποδομές αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων, αν εμφανιστούν, στο προσεχές μέλλον, τους επομένους μήνες, αν δεν μπορέσει η βουλγάρικη πλευρά να συγκρατήσει τα νερά, όπως είπα και προηγουμένως.
Ταυτόχρονα, χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών παρουσία του κυρίου Γιαννακίδη και άλλων υπηρεσιακών και αυτοδιοικητικών παραγόντων για τα ίδια θέματα, για την υποστήριξη -και οικονομική και με τεχνογνωσία- της περιφέρειας και της αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των έκτακτων φαινομένων, αν εμφανιστούν. Αύριο, θα βρίσκεται εκεί ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών, ο κ. Οικονομίδης, σε μία ευρεία σύσκεψη και επιτόπου αντιμετώπιση.
Ήδη, κλιμάκιο της ΥΑΣΒΕ του Υπουργείου έχει επισκεφθεί όλη την περιοχή, έχει χαρτογραφήσει τα προβλήματα. Υπάρχουν, όπως είπατε, προβλήματα μικρά και περιορισμένης έκτασης. Ο ΕΛΓΑ είναι εκεί, επίσης και καταγράφει. Φυσικά, θα υπάρξουν αποζημιώσεις, όπως η κείμενη νομοθεσία ορίζει, κάτι που έγινε με ταχύτητα πρωτόγνωρη το 2010, όπως ξέρετε. Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση και ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός της πολιτείας κι έτσι τα διάφορα εμπλεκόμενα Υπουργεία αποζημίωσαν είτε καταστροφές σε κατασκευές, πολύ περισσότερο σε αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
Η πολιτεία είναι εδώ παρ’ όλη την οικονομική κρίση, παρ’ όλη τα προβλήματα, παρ’ όλη την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού λόγω των γενικότερων προβλημάτων, είναι κοντά στους ανθρώπους του Έβρου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που, όπως είπατε κι εσείς πολύ σωστά, είναι σημαντικά και συνδέονται και με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και με τη διαχείριση, βεβαίως, του εδάφους για την ανάπτυξη και της αγροτικής και της κτηνοτροφικής παραγωγής.
Συμφωνούμε, λοιπόν, στις βασικές επισημάνσεις σας και στους βασικούς στόχους. Πιστεύω ότι μέσα από αυτό το σχέδιο μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα.
Όσον αφορά τη συγκρότηση της ειδικής υπηρεσίας από το Υπουργείο με πρόταση των φορέων της περιοχής για να έχει τη συνολική στρατηγική διαχείριση, είναι αλήθεια ότι έχει μια σχετική καθυστέρηση η συγκρότησή της. Βεβαίως, και αν είχε συγκροτηθεί, δεν θα μπορούσε να αποδώσει γιατί θέλει βάθος χρόνου –πενταετία τουλάχιστον- για να έχει αποτελέσματα, όπως κι εσείς διαπιστώσατε.
Αυτό, όμως, κυρίως οφείλεται στο ότι ορίστηκε μετά από προτάσεις των τοπικών φορέων έδρα το Σουφλί, που είναι στο κέντρο του νομού, ώστε να κάνουμε κι ένα βήμα αποκέντρωσης. Δυστυχώς, όμως, οι υπάλληλοι των δημοσίων υπηρεσιών της περιοχής δεν δέχονται να πάνε γιατί θεωρούν ότι το Σουφλί είναι μακριά από την Αλεξανδρούπολη. Έχουμε πει, λοιπόν, στους φορείς της περιοχής -μόνο τρεις έχουν δεχθεί από τους είκοσι-είκοσι πέντε περίπου που χρειάζεται για να στελεχωθεί η υπηρεσία- να το επαναξιολογήσουν κι ας μας προτείνουν που πρέπει να είναι η έδρα για να λυθεί και αυτό το θέμα επιτέλους. Όπως καταλαβαίνετε, όμως, δεν μπορεί να γίνει επίταξη των υπαλλήλων από την Κυβέρνηση. Πρέπει, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι, που αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα, να συμμετάσχουν όλοι σ’ αυτήν την προσπάθεια. Εμείς έχουμε, όχι την πρόθεση, τη βούληση κι είμαστε μπροστά σ’ αυτήν την προσπάθεια.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Μαγκριώτη.