Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Για τις πλημμύρες - Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή (δημοσίευση από το Ρζοσπάστη)




ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να παρθούν άμεσα μέτρα για τις πλημμύρες στον Εβρο

Λύση τώρα για τις πλημμύρες στο Νομό του Εβρου απαίτησε χτες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το Κόμμα. Τόνισε ότι την ευθύνη για τη διαιώνιση του προβλήματος έχουν οι πολιτικές που θέλουν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων προς όφελος της επιχειρηματικής κερδοφορίας και όχι προς όφελος των λαών της περιοχής.

Στις δυσκολίες διακρατικής συνεργασίας με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, απέδωσε την ανεπάρκεια των κυβερνητικών πολιτικών ο υφυπουργός Μεταφορών Ιωάννης Μαγκριώτης. Όπως είπε «το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων δεν αφορά μόνον την Ελλάδα», υποστήριξε ότι οι πηγές των ποταμών βρίσκονται στη Βουλγαρία, οπότε «αν δεν υπάρξει διαχείριση στις πηγές του, δεν θα υπάρξει ποτέ λύση»...

Το πρόβλημα των πλημμυρών στον Έβρο είναι βαθιά πολιτικό επισήμανε ανταπαντώντας η Σοφία Καλαντίδου, σημειώνοντας πως οι βασικές αιτίες είναι το ότι «έχουμε μείωση της αγροτικής παραγωγής, αποψίλωση δασικών εκτάσεων και μείωση των κονδυλίων για υποδομές», κάτι που ισχύει και για τις 3 εμπλεκόμενες χώρες. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι «υπάρχει μια υπηρεσία για το πρόβλημα, που ποτέ δεν στελεχώθηκε. Υπάρχει στα χαρτιά», ενώ συνολικά είπε πως «την κύρια ευθύνη έχουν οι πολιτικές που ακολούθησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».
Η βουλευτής παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας φορέας που θα προχωρά σε «άμεση καταγραφή των ζημιών και θα καταβάλλει πλήρη την αποζημίωση» και συνολικά ένας «δημόσιος φορέας για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας και του νομού». Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη για «σχεδιασμό και εκτέλεση αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων» αναρωτώμενη παράλληλα «γιατί δεν μπορεί πια να γίνει αυτή η διακρατική συμφωνία;» όταν έχουν υπογραφεί τόσες και τόσες συμφωνίες... Τέλος σημείωσε ότι αποδείχθηκε «για μια ακόμη φορά ανοχύρωτος ο Νομός Έβρου, ενώ δεν είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα» τονίζοντας ότι οι κάτοικοι του Έβρου δεν μπορούν να εμπιστευτούν την κυβέρνηση γιατί θα ξαναπλημμυρίσουν.