Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Εκμίσθωση αγροτοτεμαχίων στην περιοχή του Μεγάλου Δερείου



ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ




ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ κ. ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ ΑΡΗ 9/10/2012

(Δια του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ)


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ:

ΤΡΕΛΛΗ ΧΡΗΣΤΟΥ, ΠΟΤΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ


Θέμα: Εκμίσθωση αγροτεμαχίων περιοχή Μεγάλου Δερείου Π.Ε. Έβρου


Με τον Νόμο 4061/2012 (ΦΕΚ A’ 66) σχετικά με την «Διαχείριση ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Ρυθμίσεις εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις», διανέμονται σε ανέργους, νέους αγρότες, πτυχιούχους Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής, επαγγελματίες αγρότες και νομικά πρόσωπα αγροτεμάχια δημόσιου χαρακτήρα.

Στην περιοχή του Έβρου έχουν ανακοινωθεί αγροτεμάχια στα όρια του Δήμου Σουφλίου και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές Σιδηρώ, Μεγάλο Δέρειο, Γονικό, Ρούσα.

Όμως τα αγροτεμάχια που υποτίθεται θα νοικιάσει το Ελληνικό Κράτος στις περιοχές αυτές δεν είναι ελεύθερα. Υπάρχουν αγρότες της περιοχής που για πολλές δεκαετίες νοικιάζουν τα αγροτεμάχια αυτά από την Κοινότητα του Μεγάλου Δερείου, τον Δήμο Ορφέα παλιότερα και σήμερα από τον Δήμο Σουφλίου.

Αυτοί οι άνθρωποι δεδομένου ότι κάθε χρόνο πάγια ο Δήμος τους ενοικίαζε τις εκτάσεις που καλλιεργούσαν, σε αρκετές περιπτώσεις έχουν φτιάξει υποδομές, όπως πρόχειρα καταλύματα για αιγοπρόβατα, έχουν φυτέψει δέντρα, τα δηλώνουν στην δήλωση καλλιέργειας βάση της οποίας παίρνουν τις όποιες επιδοτήσεις, τα έχουν βάλει στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας.

Έρχεται λοιπόν το ελληνικό κράτος με τις κυβερνήσεις του και ότι μέχρι τώρα έκανε μέσω των Δήμων δεν το αναγνωρίζει και στην ουσία διώχνει τους αγρότες που τα διαχειρίζονταν για να τα δώσει σε άλλους.

Τα αγροτεμάχια αυτά οι κοινότητες κάθε χρόνο τα νοίκιαζαν σε αγρότες. Κάθε χρόνο ο κάθε αγρότης ήξερε ότι τα χωράφια που του είχαν νοικιάσει τα ξανάπαιρνε, το καθεστώς αυτό διατηρήθηκε μέχρι και σήμερα.

Οι αγρότες της περιοχής είναι εξοργισμένοι γιατί ξαφνικά έρχεται το κράτος και τους παίρνει το χωράφι που καλλιεργούσαν, για να το δώσει σε κάποιον άλλο.

Επειδή πολλά προβλήματα έχουν και οι κάτοικοι της περιοχής, πρέπει επιτέλους να καταλάβουν οι υπεύθυνοι του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης ότι οι άνθρωποι και η εργασία τους δεν είναι στατιστικά νούμερα. Πίσω από κάθε νούμερο αγροτεμαχίου που έβγαλαν στην δημοπρασία, κρύβετε η ζωή και ο κόπος οικογενειών που προσπαθούν να ζήσουν με εισοδήματα κάτω από το όριο φτώχειας.

Ερωτάτε ο κ. Περιφερειάρχης αν θα πάρει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να σταματήσει αυτή η διαδικασία.


Για την Λαική Συσπείρωση

Τρέλλης Χρήστος
 Ποτόλιας Χρήστος