Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Κραυγή αγωνίας από τους σπαραγγοπαραγωγούς του Έβρου

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν.ΕΒΡΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ »






Ανακοίνωση

Σε απόγνωση οι παραγωγοί σπαραγγιού στον Έβρο


Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες , βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες, έφεραν κυριολεκτικά τους παραγωγούς σπαραγγιού του Έβρου σε απόγνωση. Αν και πέρασε και το πρώτο 10ήμερο του Απρίλη, δεν συγκόμισαν ούτε ένα κιλό. Έτσι χάθηκε η πρώιμη παραγωγή, που είναι και το πλεονέκτημα των ελλήνων καλλιεργητών.


Η σπαραγγοκαλλιέργεια βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Οι χρονιές που προηγήθηκαν, όπου οι τιμές ήταν πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής, την έφεραν σε οριακό σημείο. Τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια σπαραγγιού έχει φθίνουσα πορεία , πολλές φυτείες ξηλώνονται και νέες δεν μπαίνουν. Τα καλλιεργούμενα στρέμματα συνεχώς μειώνονται χρόνο με το χρόνο, για παράδειγμα στα αγροκτήματα της Ελιάς και της Πλάτης τα καλλιεργούμενα στρέμματα από 2000 που ήταν πριν λίγα χρόνια έμειναν μόνο 450 στρέμματα. Ο κίνδυνος πια οριστικής εγκατάλειψης και αυτής της καλλιέργειας, με καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό, είναι πια ορατός.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «η ΕΝΟΤΗΤΑ» καλεί την κυβέρνηση να ακούσει την κραυγή αγωνίας των σπαραγγοπαραγωγών του Έβρου να παρέμβει άμεσα για :


• Να πάρουν οι αγρότες τις αποζημιώσεις της καλλιεργητικής περιόδου 2012

• Να παρέμβει άμεσα ο ΕΛΓΑ ικανοποιώντας το αίτημα των σπαραγγοπαραγωγών για αποζημιώσεις που θα καλύψουν το απολεσθέν εισόδημα από τις φετινές δύσκολες καιρικές συνθήκες.

• Άμεσα μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής.

12/4/2013