Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Εγκύκλιος Υπουργείου Παιδείας - Σαρωτικές αλλαγές - Συγχωνεύουν τμήματα - Καταργούν οργανικές θέσεις






Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας αποκαλύπτει το σχεδιασμό για στοίβαγμα των μαθητών στις τάξεις, νέες συγχωνεύσεις και μείωση εκπαιδευτικών
( αναδημοσίευση από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)

Το υπουργείο Παιδείας με σχετικό έγγραφο (44506/Δ4/ 02-04-2013) που απέστειλε στους περιφερειακούς διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρει πως «από ελέγχους που έχουν διεξαχθεί στα καταχωρημένα στοιχεία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Καταγραφής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Survey) έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό»!..

Μάλιστα ζητείται να συμπληρωθεί και σχετική στήλη σε πίνακα, ανάλογα «με το τι οργανικότητα θα έπρεπε να έχει κάθε σχολική μονάδα βάσει του μαθητικού της δυναμικού»! Απ' αυτά προκύπτει πως σκοπός είναι σαφώς ένα σχέδιο για συγχωνεύσεις τμημάτων και κατάργηση οργανικών θέσεων. Τα σχέδια αυτά θα έχουν συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά, στην ουσία, προαναγγέλλεται και νέα μείωση εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Οι σκοποί του υπουργείου είναι συγκεκριμένοι. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης» αναφέρει πως, σε εγκύκλιο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής προς τα σχολεία της Ανατολικής Αττικής, παρουσιάζεται και ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που «μιλάει για 12θέσιο σχολείο με συνολικό αριθμό μαθητών 240 και θέλουν να δικαιολογήσουν γιατί να είναι 12θέσιο αφού 240:25 κάνει 10 και το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει σαν 10θέσιο»! Και αναρωτιέται: «Μήπως πρέπει "φωστήρες" να μοιράσουμε τα παιδιά κάποιων τμημάτων σε άλλες τάξεις για να συμπληρώσουμε το μαγικό αριθμό 25;»...

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «όλα αυτά είναι η προετοιμασία για τη βίαιη περικοπή εκπαιδευτικών σε βάρος των μορφωτικών και παιδαγωγικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών των εκπαιδευτικών. Μόνο στη Γ' Αθήνας αν ισχύσει αυτή η οργανικότητα καταργούνται πάνω από 300 τμήματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου - Mεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης» καταγγέλλει την εγκύκλιο και τονίζει: «Το ΔΣ του Συλλόγου μας καταδικάζει την προσπάθεια της διοίκησης να συγχωνεύσει και να καταργήσει σχολεία, να μετακινήσει και να απολύσει εκπαιδευτικούς. Ιδιαίτερα σε μια περιοχή σαν τη δική μας που έχουμε έντονη την εμπειρία των προπέρσινων συγχωνεύσεων και των συνεπειών τους. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαζικούς φορείς των εργαζομένων να κάνουν δική τους υπόθεση τη μόρφωση των παιδιών τους».

Σε συναγερμό καλεί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί σε συναγερμό, για το θέμα, θυμίζοντας ότι «πριν από δυο μήνες δόθηκε εντολή στους διευθυντές των Δημοτικών και τις προϊσταμένες Νηπιαγωγείων σε όλη την Ελλάδα, να συμπληρώσουν πόσοι μαθητές χωράνε σε κάθε αίθουσα στο survey! Μάλιστα σύστημα έδινε 2 τ.μ. για κάθε νήπιο - προνήπιο και 1,5 τ.μ. για κάθε μαθητή Δημοτικού»!

«Είναι φανερό πού στοχεύουν. Σαρωτικές συμπτύξεις/συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων άμεσα, και χάσιμο οργανικών θέσεων!Οι μαθητές μας δεν είναι μήλα για να μπουν σε τελάρα. Είναι παιδιά με ανάγκες και δικαιώματα», τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και εξηγεί ότι οι συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι:

• «Επιπλέον υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με αρνητικές συνέπειες στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.

• Νέους κινδύνους ασθενειών σε μια περίοδο που η πρόσβαση στις δομές της υγείας δυσκολεύει.

• Περισσότερα ατυχήματα για τους μαθητές λόγω έλλειψης χώρου.

• Γενικά η διαβίωση των μαθητών θα χειροτερέψει. Επιπλέον θα δυσκολέψει η μετακίνηση των μαθητών, αφού θα είναι υποχρεωμένοι να διανύουν χιλιόμετρα ως το σχολείο, αφού πολλά θα κλείσουν!

• Ταυτόχρονα θα χαθούν χιλιάδες οργανικές θέσεις. Επιβεβαιώνουν και από την πλευρά αυτή την πρόθεσή τους να μηδενίσουν τους μόνιμους διορισμούς και να ελαχιστοποιήσουν την πρόσληψη αναπληρωτών. Τα χιλιάδες κενά θα τα καλύψουν με αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, δηλαδή θα αυξήσουν την απλήρωτη εργασία.

Αυτό είναι το νέο σχολείο της αγοράς, της ημιμάθειας και των επιχειρήσεων. Φτάνει πια! Η μόρφωση είναι δικαίωμα όχι εμπόρευμα. Εδώ και τώρα να αποσύρει το υπουργείο Παιδείας το αίτημα της συμπλήρωσης της στήλης αυτής».

Το ΠΑΜΕ απαιτεί:

• Καμία σύμπτυξη-συγχώνευση σχολείων και τμημάτων. Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών. 15 νήπια-προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α και Β τάξης. 20 μαθητές ανά δάσκαλο στις υπόλοιπες τάξεις του Δημοτικού. Ιδρυση νέων νηπιαγωγείων και σχολείων.

• Εκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των οξυμένων άμεσων αναγκών των σχολείων.

• Κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή αλλά και εποπτικά μέσα για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Το ΔΣ της ΔΟΕ επίσης καταγγέλλει τον απαράδεκτο, αντιπαιδαγωγικό και εντελώς λογιστικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το υπουργείο Παιδείας τα σχολεία, ζητά την άμεση ανάκληση της σχετικής εγκυκλίου και καλεί τα στελέχη της εκπαίδευσης να απαντήσουν ως εξής: «Η οργανικότητα του σχολείου έχει καθοριστεί με τις αιτιολογημένες αποφάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων με βάση την κείμενη νομοθεσία και τα αναλυτικά στοιχεία ανά τμήμα υπάρχουν στην υπηρεσία».