Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Oι καθαρίστριες των Δημοσίων Σχολείων κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο


 
 
ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο

Το πρόβλημα και τα αιτήματα των εργαζομένων συζητήθηκαν στο ΔΣ της ΚΕΔΕ μετά από σχετική παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Τον κίνδυνο να οδηγηθούν στην ανεργία περίπου 10.000 εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων έθεσε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Πειραιά, Ελπίδα Παντελάκη. Κι αυτό γιατί από την επόμενη σχολική χρονιά προβλέπεται οι δήμοι να προσλαμβάνουν μέσω ΑΣΕΠ ή να αναθέτουν την καθαριότητα σε μεγαλοεργολάβο.

Η Ελπ. Παντελάκη έθεσε στο Σώμα το υπόμνημα που υπογράφουν το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Πειραιά και Νήσων και η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Αθήνας, ζητώντας από την ΚΕΔΕ να υιοθετήσει και να προωθήσει τα αιτήματά τους, πράγμα που έγινε δεκτό.

Οι εργαζόμενοι ζητούν:

  • Την ανανέωση όλων των συμβάσεων των καθαριστριών δημόσιων σχολείων.
  • Τη μετατροπή τους σε καθεστώς αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Την καταβολή άμεσα όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους με σύμβαση στα δημόσια σχολεία.

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν το Σωματείο και η Επιτροπή Αγώνα, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται: «Στόχος της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ είναι να κρατούν τους εργαζόμενους σε ομηρία, τρομοκρατημένους: Αποτέλεσμα αυτής της κατεύθυνσης είναι να ανακυκλώνουν την ανεργία και να μοιράζουν τη φτώχεια, δηλαδή να δουλεύουμε όλοι από λίγο, να δουλεύει ένας εργαζόμενος για 10 μήνες και μετά να μπαίνει στην ανεργία. Ετσι, σύμφωνα με τον "Καλλικράτη", τις Συμβάσεις για τον καθαρισμό των σχολείων για το σχολικό έτος 2013 - 2014 και στο εξής θα τις συνάπτουν οι δήμοι είτε με την προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ είτε αναθέτοντας την καθαριότητα σε κάποιον μεγαλοεργολάβο.

Στην κατεύθυνση αυτή, δήμοι παίρνουν αποφάσεις σε όλη τη χώρα προκηρύσσοντας θέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ με πρώτους το Δήμο Αθηναίων και το Δήμο Πειραιά. Αυτό έχει ως συνέπεια εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθούς πείνας, με συμβάσεις 6, 7 και 10 χρόνων με πολιτική ευθύνη του κάθε δήμου να βρεθούν το Σεπτέμβρη άνεργοι.

Στον αντίποδα αυτών των εξελίξεων μετά από παρεμβάσεις των ταξικών σωματείων, υπάρχουν δήμοι που πήραν αποφάσεις για την ανανέωση των συμβάσεων των καθαριστριών και τη μετατροπή τους σε καθεστώς αορίστου χρόνου, όπως έκανε ο Δήμος Κορυδαλλού και ο Δήμος Περάματος».
Δημοσίευση από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ