Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ - Για την κατάσταση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος


 
 

 
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
04/06/13
 
Προς τον Πρωθυπουργό
Τα στοιχεία και οι επίσημες εκθέσεις που δημοσιεύονται το τελευταίο διάστημα και αφορούν την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, τους σχεδιασμούς που υπάρχουν για το μέλλον των συντάξεων, δείχνουν πως η κατάσταση για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι ανησυχητική και το μέλλον για τους συνταξιούχους, τους εργαζομένους αλλά και τις επόμενες γενιές που ακολουθούν, αβέβαιο. Η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για την καταβολή των συντάξεων στο άμεσο μέλλον, οδηγεί χιλιάδες συνταξιούχους και ασφαλισμένους στην ανέχεια και στην εξαθλίωση.
Από το 1950 και μετά οι κυβερνήσεις λεηλάτησαν για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου τα αποθεματικά των Ταμείων. Το μέγεθος της λεηλασίας ξεπέρασε τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Στις δεκαετίες του '90 και του 2000 τα αποθεματικά παίχτηκαν και «εξαφανίστηκαν» στο χρηματιστηριακό τζόγο. Τα ασφαλιστικά ταμεία μετά από τη διαδικασία του πρόσφατου "κουρέματος"έχασαν το 53,50% των αποθεματικών τους. Την ίδια στιγμή, η εισφοροδιαφυγή, η ανεργία, οι συνεχείς εισφοροαπαλλαγές και οι συνεχόμενες χαριστικές ρυθμίσεις προς τις επιχειρήσεις επιδεινώνουν την ήδη βαριά κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος.
Στόχος είναι, το χτίσιμο ενός ασφαλιστικού συστήματος που σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση της Υγείας-Πρόνοιας θα φορτώνει συνεχώς περισσότερα βάρη στις εργατικές-λαϊκές οικογένειες, οι συντάξεις θα μετατρέπονται σε επιδόματα και θα τις στρέφει στην ιδιωτική ασφάλιση και υγεία, απαλλάσσοντας το κράτος και τους επιχειρηματίες από τις υποχρεώσεις τους.
Η τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας και οι αποφάσεις στην ΕΕ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι η κατάσταση όχι μόνον δεν πρόκειται να ανακοπεί αλλά θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που στόχο έχουν την καπιταλιστική ανάπτυξη και την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και ειδικά στον τομέα υγείας κι ασφάλισης.
Το ΚΚΕ στηρίζει τα σύγχρονα αιτήματα των εργαζομένων και των ασφαλισμένων, τους στόχους πάλης και τις διεκδικήσεις που αναπτύσσουν. Έχουν πληρώσει και με το παραπάνω και δικαιούνται αξιοπρεπείς συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός,
·         Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των συνταξιούχων και ασφαλισμένων με τη διασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων και σύγχρονων και δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·         Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την κάλυψη των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ.
Η Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ

Αλέκα Παπαρήγα