Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Σαν σήμερα : Σπήλαιο 23 Αυγούστου 1944 ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ


 

Σπήλαιο - 23 Αυγούστου 1944   ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ
Το καλοκαίρι του 1944 ο πόλεμος  έχει αγκαλιάσει  όλη την Ευρώπη. Στη χώρα μας φτάνουν τα ενθαρρυντικά μηνύματα από την προέλαση του κόκκινου στρατού στα βαλκάνια  , τις νίκες των συμμάχων στην Ιταλία , την προετοιμασία της απόβασης στη Νορμανδία.
Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ που σήκωσαν στην πλάτη τους το κύριο βάρος του  αντιστασιακού αγώνα   προσπαθούσαν  να κρατήσουν  ψηλά το ηθικό του ελληνικού λαού οργανώνοντας σε πολλά χωριά   διάφορες εκδηλώσεις  εθνικοαπελευθερωτικού περιεχομένου.   
Στα πλαίσια αυτά η πολιτική οργάνωση του ΕΑΜ Ορεστιάδας με τη συνδρομή του ΕΛΑΣ  πήρε την παράτολμη απόφαση να οργανώσει  στο πανηγύρι του Σπηλαίου που ήταν το μεγαλύτερο στην περιοχή και συγκέντρωνε  κατοίκους όλων των χωριών του Τριγώνου   μια εθνική εορταστική εκδήλωση με ομιλίες ,σκετς , τραγούδια  για τη λευτεριά και τοπικούς χορούς.
Οι Γερμανοί ήταν ενήμεροι αυτών των εκδηλώσεων και έδειχναν ανησυχία όμως δεν τολμούσαν να αντιδράσουν. Οι ήττες τους στα διάφορα πολεμικά μέτωπα , η προέλαση του κόκκινου στρατού στα βαλκάνια δεν τους  άφηνε κουράγιο για να αντιδράσουν.
Για άγνωστους  όμως λόγους στην περίπτωση  του Σπηλαίου οι Γερμανοί αποφάσισαν να αντιδράσουν και να διαλύσουν την εκδήλωση και το πανηγύρι.
  Η έφιππη ομάδα των Γερμανών που προσπάθησε να πλησιάσει το χωριό βρήκε όλους τους δρόμους κλειστούς  από  τους αντάρτες του ΕΛΑΣ .  Η σύγκρουση  που ακολούθησε γύρω από το Σπήλαιο ήταν σφοδρή ,  οι Γερμανοί δεν μπόρεσαν να μπούν στο χωριό και αποχώρησαν άτακτα εγκαταλείποντας στο χώρο της μάχης οπλισμό και δυο άλογα.  Έτσι το γλέντι στο χωριό συνεχίστηκε  ανεμπόδιστα.  Για πολλές μέρες στα χωριά του Τριγώνου με περηφάνια συζητούσαν  για τον  «κάζο»    των Γερμανών.