Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ " 29 Αυγούστου 1944 - Η απελευθέρωση του Διδυμοτείχου "


 
 

 
Το κορυφαίο γεγονός  του αντιστασιακού αγώνα ήταν για την περιοχή μας η μάχη και η απελευθέρωση του Διδυμοτείχου.

Η διαταγή που ήρθε  από την κεντρική διοίκηση του ΕΛΑΣ  στην έδρα του 81 Συντάγματος που είχε την έδρα στη Γκύμπραινα  ήταν καθαρή. Να μην επιτρέψουν να συμπτυχθούν οργανωμένα οι δυνάμεις των Γερμανών που είχαν στόχο  να ενισχύσουν το ανατολικό μέτωπο στο οποίο και είχαν τεράστιες απώλειες.

        Αμέσως το 1ο Τάγμα πήρε την εντολή να χτυπήσει τους Γερμανούς στην έδρα τους που ήταν στο Διδυμότειχο. Καταστρώθηκε αμέσως το σχέδιο και σε λίγες μέρες οι τρεις λόχοι βρίσκονταν  γύρω από το Διδυμότειχο. Στις 28 πραγματοποιήθηκε η τελευταία σύσκεψη στον κάμπο του Ελληνοχωρίου. Δυστυχώς απουσίαζε ο διοικητής του 1ου λόχου Σαμουρίδης  Σταύρος ( Μπάμπης) από την Ορεστιάδα ο οποίος κατεβαίνοντας για την σύσκεψη στο ύψος της Λάδης  συγκρούστηκε με  γερμανική περίπολο και τραυματίστηκε θανάσιμα. Αντικαταστάθηκε αμέσως από τον επίσης Ορεστιαδίτη Αλέκο Παπαδόπουλο.

     Όλα  λοιπόν ήταν έτοιμα και μόλις έπεσε το σκοτάδι 200 περίπου Ελασίτες μπήκαν κρυφά στο Διδυμότειχο και περικύκλωσαν όλα τα σπίτια που στρατωνίζονταν οι Γερμανοί. Αφού ετοιμάστηκαν όλα η διοίκηση κάλεσε επειγόντως το Δεσπότη και άλλους 5 παράγοντες της πόλης και τους ζήτησε να επισκεφθούν τον Γερμανό Διοικητή , να τον ενημερώσουν ότι από παντού είναι περικυκλωμένοι και να του ζητήσουν να παραδοθούν για να μην υπάρχει άσκοπη αιματοχυσία .   Ο γερμανός διοικητής φον κλάιστ αρνήθηκε την παράδοση και τους ζήτησε να ξανασυζητήσουν το πρωί. Μέχρι τότε είχε  την ευχέρεια    να καλέσει ενισχύσεις .  Η Διοίκηση του ΕΛΑΣ δεν έπεσε στην παγίδα και σε λίγο έδωσε το σύνθημα για την επίθεση. Εκείνη η βραδιά ήταν κυριολεκτικά κόλαση για τους γερμανούς. Το ξημέρωμα τους βρήκε να έχουν συμπτυχθεί στην περιοχή του  Σιδηροδρομικού Σταθμού  και απεγνωσμένα προσπαθούσαν  να κρατήσουν τις γραμμές τους.
Για να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση  οι οργανώσεις του ΕΑΜ σε όλα τα γύρω χωριά έδωσε το σύνθημα  της παλλαϊκής εξέγερσης  και τους κάλεσε όλους  στο Διδυμότειχο  για να βοηθήσουν τον αγώνα .  Οι γερμανοί δεν άντεξαν οι απώλειες τους ήταν μεγάλες και σε λίγο κακείν  κακώς έπεσαν  στον Έβρο και  παραδόθηκαν στις τούρκικες αρχές.

Το μεσημέρι  το Διδυμότειχο ντύθηκε στα γαλανόλευκα και στην κεντρική πλατεία , ύστερα από την παρέλαση που πραγματοποίησαν οι μαχητές και μαχήτριες του ΕΛΑΣ,   στήθηκε  τρικούβερτος χορός  που κράτησε μέχρι το βράδυ. Ήταν η πρώτη μέρα της απελευθέρωσης.