Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Εκτός Παιδικών Σταθμών θα μείνουν δεκάδες χιλιάδες παιδιά - Σε απόγνωση οι λαϊκές οικογένειες.

 

Αναδημοσίευση από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ


Τα πρώτα στοιχεία που δημοσιοποιούνται δείχνουν ότι μόνο από το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ θα μείνουν εκτός 31.153 παιδιά. Και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής. Πολλοί είναι και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί που οι δήμοι θα αναγκαστούν να κλείσουν λόγω έλλειψης προσωπικού και κονδυλίων

Μπροστά σε ένα μεγάλο αδιέξοδο βρίσκονται και πάλι δεκάδες χιλιάδες εργατικές λαϊκές οικογένειες, λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη λειτουργίας των βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών για την περίοδο 2013 - 2014.

Μόλις προχτές δημοσιοποιήθηκαν κάποια πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι 31.153 βρέφη και νήπια μένουν εκτός προγράμματος ΕΣΠΑ (υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης - ΕΕΤΑΑ - και το υπουργείο Εργασίας). Κι αυτό γιατί η χρηματοδότηση επαρκεί μόνο για την κάλυψη των αναγκών 60.000 παιδιών, ενώ από τις αιτήσεις που έχουν γίνει, συνολικά πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις 91.153. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι γνωστός ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στην ΕΕΤΑΑ και που - σύμφωνα με πληροφορίες - ξεπερνούν τις 120.000! Αρα, ο αριθμός των παιδιών που θα μείνουν εκτός προγράμματος αυξάνεται δραματικά και μπορεί να φτάσει τις 60.000 ή παραπάνω. Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι γονείς δεν πληρώνουν τροφεία και γι' αυτό εμφανίζεται μεγάλη αύξηση στις φετινές αιτήσεις, δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων στα λαϊκά νοικοκυριά. Και πέρυσι είχαν αποκλειστεί από το πρόγραμμα συνολικά 35.000 παιδιά.
Ομως, η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη. Χιλιάδες είναι τα παιδιά που έχουν ήδη αποκλειστεί πριν καν ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων, αφού τα κριτήρια που βάζει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ είναι τέτοια που χιλιάδες νέα ζευγάρια δεν μπαίνουν καν στον κόπο να υποβάλουν αίτηση. Για παράδειγμα, ένα από τα κριτήρια είναι το οικογενειακό εισόδημα να είναι κάτω από 30.000 ευρώ. Αρα, αποκλείονται αμέσως αμέσως όσες λαϊκές οικογένειες βρίσκονται πάνω από αυτό το όριο. Επίσης από το πρόγραμμα αποκλείονται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και τα παιδιά τους... Πού θα πάνε αυτοί οι εργαζόμενοι τα παιδιά τους και μάλιστα σε συνθήκες που το εργασιακό μέλλον είναι αβέβαιο με την αξιολόγηση δομών, τις διαθεσιμότητες, την κινητικότητα, τις απολύσεις;
Επιπλέον, εκτός από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, υπάρχουν και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί που λειτουργούν με την επιβολή τροφείων από τους δήμους με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια. Φέτος και εκεί υπάρχει πρόβλημα, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης δομών, υπηρεσιών και προσωπικού των δήμων, που σημαίνει διαθεσιμότητες και απολύσεις, λουκέτο σε υπηρεσίες άρα και σε παιδικούς σταθμούς. Ετσι, αναμένεται να λειτουργήσουν λιγότεροι σε αριθμό δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.
Γι' αυτό το λόγο, για να προλάβει δηλαδή τα χειρότερα, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, με επιστολή του προέδρου της, Κ. Ασκούνη, ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας να αυξηθεί η χρηματοδότηση για να καλυφθούν όλες οι θέσεις των παιδιών που μένουν εκτός προγράμματος ΕΣΠΑ. Την ίδια στιγμή όμως, η ΚΕΔΕ συμμετέχει ενεργά, προσφέροντας χείρα βοηθείας στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης όπως τη διαθεσιμότητα. Αλλωστε αυτή ζήτησε από τους δήμους να προχωρήσουν σε αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών που θα «δείξει» το πλεονάζον «δημοτικό» προσωπικό, που θα οδηγήσει σε απολύσεις εργαζομένων από παιδικούς σταθμούς και κλείσιμο παιδικών σταθμών.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ύψος χρηματοδότησης του προγράμματος από το ΕΣΠΑ είναι 150 εκατ. ευρώ. Ποσό που από πέρσι χαρακτηριζόταν ανεπαρκές όταν οι ανάγκες ήταν μικρότερες από ό,τι φέτος, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που αναφέρουν ακόμα και οι ίδιοι οι δήμοι. Στην αρχική πρόσκληση για το πρόγραμμα προβλεπόταν ότι στα βρέφη και στα νήπια θα παρέχεται μόνο πρόγευμα και όχι γεύμα, όπως είχε αποκαλύψει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. Μετά από διαβούλευση ΚΕΔΕ και υπουργείου και κάτω από την πίεση αυτής της αποκάλυψης, αποφασίστηκε να παρέχεται πλήρης σίτιση. Θυμίζουμε ότι πέρυσι, την περίοδο 2012 - 2013, για να μπουν στο πρόγραμμα επιπλέον 18.000 παιδιά, η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση του κόστους ανά παιδί, με αποτέλεσμα να κόψουν ακόμα και από το φαΐ των βρεφών και των νηπίων! Και σε αυτό είχε συναινέσει και η ηγεσία της ΚΕΔΕ...
Επιπλέον, φέτος, υπάρχουν και άλλες σημαντικές περικοπές. Εχει κοπεί η δωρεάν μεταφορά των παιδιών. Επιβαρύνονται οι γονείς γι' αυτό όπως επίσης και για μια σειρά δραστηριότητες που πρέπει να λαμβάνει το παιδί κατά την προσχολική αγωγή (θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις και εκδηλώσεις, επισκέψεις σε μουσεία και άλλα).
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η λαϊκή οικογένεια, το οργανωμένο κίνημα πρέπει να παλέψουν και να διεκδικήσουν:
-- Αμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους, για να αντιμετωπιστεί η σημερινή κατάσταση.
-- Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
-- Αμεση αξιοποίηση κρατικών και δημοτικών κτιρίων.
-- Να καταργηθούν τα όποια τροφεία και πληρωμές από τους γονείς.
-- Να μη γίνει καμία απόλυση, αντιθέτως να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να προσληφθεί και νέο προσωπικό για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.