Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Συζήτηση για την ευλογιά στο Περειφεριακό Συμβούλιο ύστερα από αίτημα της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ


 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

Μέτρα για την ευλογιά στα ζώα απαίτησε το ΚΚΕ

Οι προτάσεις που κατέθεσαν οι Περιφερειακοί του σύμβουλοι έγιναν ομόφωνα δεκτές στη χτεσινή συνεδρίαση

Το ζήτημα της ευλογιάς που προσβάλλει τα αιγοπρόβατα σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης συζητήθηκε χτες στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Τη συνεδρίαση ζήτησαν οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ σύμβουλοι, οι οποίοι ζήτησαν να κηρυχθεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το Περιφερειακό Συμβούλιο απέρριψε το συγκεκριμένο αίτημα, υιοθέτησε όμως ομόφωνα όλα τα υπόλοιπα άμεσα μέτρα που πρότεινε το ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της οξυμένης κατάστασης.

Συγκεκριμένα: Κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού και των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Άμεση κινητοποίηση όλων των Δήμων της Περιφέρειας και κάθε εμπλεκόμενης Υπηρεσίας. Να γίνει πρόταση για ένταξη στο Πρόγραμμα κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξασφάλιση των ανάλογων πόρων για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης. Λήψη προληπτικών μέτρων, (τάφροι απολύμανσης στα όρια του κάθε Δήμου ή Περιοχής των νομών, από τον Έβρο μέχρι και τη Δράμα, κ.ά.).

Επίσης, έκτακτη επιδότηση των κτηνοτρόφων των προσβεβλημένων περιοχών, για αγορά ζωοτροφών, για όσον καιρό διαρκούν τα προστατευτικά μέτρα 0,70 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 1 ευρώ γι' αυτά που θα γεννήσουν καθώς και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Πλήρης και άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων των οποίων έχουν θανατωθεί τα ζώα, που να ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου. Να παγώσουν για τουλάχιστον 6 μήνες, αφού λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα χρέη προς τις τράπεζες και άλλα χρέη. Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμα να απαιτήσει από την κυβέρνηση να διασφαλίσει τα δικαιώματα (επιδοτήσεις) των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους.

Για τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, ο ρόλος των οποίων είναι κρίσιμος στην αντιμετώπιση της ασθένειας, το ΚΚΕ ζήτησε τη στελέχωσή τους με περισσότερους κτηνιάτρους, με πρόσληψη άμεσα προσωπικού και μετακίνηση από άλλες Περιφέρειες ή τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου. Επίσης, αύξηση των ημερών εκτός έδρας, των υπερωριών, των εξόδων για τη μετακίνηση των κτηνιάτρων και των όποιων άλλων υπαλλήλων (π.χ. οδηγοί, γεωτεχνικοί) εμπλέκονται στη διαδικασία των ελέγχων.

Παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες για μόνιμο προσωπικό στις δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες όλης της χώρας μετρούνται σε εκατοντάδες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε χτες την πρόσληψη μόλις 67 ατόμων -κτηνίατροι, τεχνολόγοι ζωικής παραγωγής, διοικητικοί και βοηθοί εργαστηρίων- με σύμβαση οχτάμηνης διάρκειας, που θα στελεχώσουν τις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Βορείου Αιγαίου για την «αντιμετώπιση» της ευλογιάς του προβάτου...

15/11/2013