Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ορ-δας για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών


Δήμου Ορεστιάδας
 
26 Ιουνίου, παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ
ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ορεστιάδας , επισημαίνει τα παρακάτω:

Η διακίνηση και η χρήση των ναρκωτικών ουσιών, έχει πάρει στη χώρα μας και την περιοχή μας, ανησυχητικές διαστάσεις και κανείς πια δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορος, μπροστά στο δράμα που ζούνε πολλές οικογένειες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για όλους τους νέους.

Τα τελευταία χρόνια:
• Παρατηρείται ραγδαία αύξηση της χρήσης διαλυτών και αλκοόλ.
• Παρατηρείται αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών στα σχολεία.
• Πάνω από το 80% δηλώνει χρήση πολλών ναρκωτικών ουσιών ταυτόχρονα.
• Ουσία έναρξης αποτελεί η κάνναβη (χασίς)
• Οι λεγόμενες « ψυχαγωγικές ουσίες» ( έκσταση κτλ ) κατακλύζουν τους χώρους διασκέδασης.
• Πάνω από το 70% των χρηστών είναι άνεργοι  

 Πάνω από 60% των χρηστών δεν έχει τελειώσει το Λύκειο.  Τα ναρκωτικά είναι πρώτα και κύρια κοινωνικο - πολιτικό πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό μιας κοινωνίας, που αυξάνεται η οικονομική και πολιτιστική φτώχεια , η εμπορευματοποίηση των ανθρώπινων σχέσεων, η αλλοτρίωση, η φθορά αξιών και ιδανικών κυρίως της νεολαίας, που αναγορεύεται το κέρδος και ο ατομικισμός σε υπέρτατη αξία, που προωθείται η ναρκω-κουλτούρα και γενικά η κουλτούρα της σήψης και της παρακμής.
Τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε ο ΟΗΕ δείχνουν ολοκάθαρα ποιοι είναι αυτοί που προωθούν και εμπορεύονται τα ναρκωτικά στον πλανήτη. Το 2001 , έτος εισβολής των Αμερικανών, στο Αφγανιστάν, καλλιεργήθηκαν 80.000 στρέμματα με «παπαρούνα», σήμερα μετά την «απελευθέρωση» της χώρας αυτής από τα Αμερικανο – Νατοϊκά στρατεύματα καλλιεργούνται 1.300.000 στρέμματα και η παραγωγή του Οπίου από 185 τόνους που ήταν το 2001, έφτασε σήμερα στους 4.500 τόνους.
Οι κυβερνήσεις  της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ  έχουν μεγάλες ευθύνες για τον τρόπο που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, ελάχιστα είναι τα κονδύλια που προορίζονται για την πρόληψη και τη θεραπεία. Έφτασαν στο σημείο στελέχη τους να υποστηρίζουν και να προπαγανδίζουν την ελεύθερη καλλιέργεια και διακίνηση των «μαλακών» ναρκωτικών.
Σοβαρές όμως ευθύνες φέρνουν και οι  Περιφερειακές  και Δημοτικές αρχές της περιοχής μας, που απλά παρακολουθούν από μακριά το πρόβλημα. Η προσφορά υπηρεσιών στο επίπεδο της ενημέρωσης, πρόληψης και θεραπείας στην περιοχή του Β. Έβρου είναι ανύπαρκτη. Καμιά διεκδίκηση από τους Δήμους της περιοχής μας για να δημιουργηθεί ένα Κέντρο πρόληψης και να λειτουργήσει έστω και ένας Συμβουλευτικός Σταθμός. Καμιά πρωτοβουλία – δραστηριότητα – εκδήλωση για το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Ακόμα και η σημερινή ημέρα που είναι αφιερωμένη ενάντια στα ναρκωτικά θα περάσει απαρατήρητη. Γι’ αυτό και εμείς λέμε ότι όλοι είναι συνένοχοι στο πρόβλημα.

Η  Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ορεστιάδας , πιστεύει ότι σήμερα είναι ανάγκη η δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου, που θα δυναμώσει τις παρεμβάσεις, θα περάσει στην αντεπίθεση και θα αντιπαλέψει τις αιτίες που οδηγούν στα ναρκωτικά.
Διεκδικούμε
Ø Τη δημιουργία ενός κεντρικού σχεδιασμού, με ευθύνη του κράτους, για την πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη,  
Ø Γενναία αύξηση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση των Ναρκωτικών και τη δημιουργία τόσων θεραπευτικών προγραμμάτων όσων έχει ανάγκη η χώρα.
Ø Ειδικά προγράμματα πρόληψης προσαρμοσμένα στους ανέργους, στην παιδεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη δημιουργική ενασχόληση.
Ø Την αναμόρφωση του νομικού πλαισίου με ιδιαίτερη έμφαση στην παραδειγματική τιμωρία των εμπόρων.
Ø Το σταμάτημα κάθε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης των παρεχομένων υπηρεσιών από την πρόληψη έως και την επανένταξη.

Διεκδικούμε ακόμα:
• Να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει στο Β. Έβρο, Συμβουλευτικός Σταθμός και Κέντρο Πρόληψης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ορεστιάδας, καλεί όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους νέους  να γυρίσουν την πλάτη τους στις διάφορες θεωρίες της ναρκω-κουλτούρας περί διαχωρισμού των ουσιών, αποποινικοποίησης των «μαλακών» κλπ και… Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους , για να ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα η αντεπίθεση ενάντια σε ΟΛΕΣ τις ναρκωτικές ουσίες, για την κατάργηση των συνθηκών και προϋποθέσεων που σπρώχνουν τους νέους στον κόσμο των ψευδαισθήσεων, στην εξάρτηση από τα ναρκωτικά και το θάνατο.