Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Πέθανε ο σ. Δημήτρης Χονδρόπουλος - Ανακοίνωση της ΕΠ Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ

 
Πέθανε ο σ. Δημήτρης Χονδρόπουλος - Ανακοίνωση της ΕΠ Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ
5/06/2014
 

Η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και η Τομεακή Επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ με βαθιά θλίψη ανακοινώνει το θάνατο του συντρόφου Χονδρόπουλου Δημήτρη (Μήτσου), του αταλάντευτου και αλύγιστου Κομμουνιστή.
Ο Μήτσος Χονδρόπουλος γεννήθηκε το 1920 στην Καμπαρντίγκα της περιφέρειας Νοβοροσίσκ, στη Ρωσία. Η οικογένειά του επαναπατρίστηκε αμέσως μετά και εγκαταστάθηκε στις Φέρες του Έβρου.
Από φτωχή αγροτική οικογένεια προσφύγων, ασπάστηκε τις ιδέες του Σοσιαλισμού από πολύ μικρός, από τις αφηγήσεις του πατέρα του για την Οκτωβριανή Επανάσταση και τα επιτεύγματα του Σοσιαλισμού. Βγήκε από μικρός στη βιοπάλη, δουλεύοντας στα χωράφια αλλά και ως σερβιτόρος.
Από το 1938 είχε επαφή με το Κόμμα. Έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1942 και άρχισε την οργανωμένη δράση κατά των Γερμανών. Στις αρχές του 1944 ήταν Β΄ γραμματέας της ΕΠΟΝ, κυνηγημένος από τους Γερμανούς δρούσε στην περιοχή του Πέπλου. Με την απελευθέρωση έγινε γραμματέας του ΝΣ Έβρου.
Εξορίστηκε τον Ιούλη του 1946 μέχρι και το 1962. Το 1964 μέχρι τις 21 Απρίλη του 1967 ήταν γραμματέας της ΝΕ της ΕΔΑ στον Έβρο. Πήρε πάλι το δρόμο της εξορίας από τις 21 Απρίλη του '67 ως τον Απρίλη του 1971.
Συνολικά για 20 χρόνια πέρασε από τα κολαστήρια της εξορίας, Γυάρο, Ανάφη, Ικαρία, Παρθένι, Λακί, ενώ στα χρόνια της «ελευθερίας» του δέχτηκε δυο δολοφονικές επιθέσεις. Δήλωση μετανοίας δεν υπέγραψε ποτέ, παρά τους βασανισμούς, τους εκβιασμούς, τις οικογενειακές δυσκολίες που πέρασε.
Την περίοδο της μεταπολίτευσης ήταν γραμματέας της ΝΕ Έβρου του ΚΚΕ και για πολλά χρόνια μέλος της ΝΕ Έβρου. Ήταν για δεκαετίες συνεταιριστικό - αγροτικό στέλεχος, με σημαντική δράση στο Νομό για τα προβλήματα της φτωχής αγροτιάς. Πρωτοστάτησε μέχρι το τέλος της ζωής του στους αγροτικούς αγώνες, μέσα από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου και τον τοπικό αγροτικό σύλλογο.
Ο σύντροφος Μήτσος διαπαιδαγώγησε γενιές κομμουνιστών με το ήθος, την κομματικότητα, την παρουσία του σε όλες τις μάχες του Κόμματος. Έδωσε με αποφασιστικότητα τη μάχη κατά του οπορτουνισμού, ενάντια στην προσπάθεια διάλυσης του ΚΚΕ 2 φορές, την περίοδο του '68 στα δύσκολα χρόνια της εξορίας και την περίοδο του '91 μετά τις ανατροπές του σοσιαλισμού. Έφυγε από τη ζωή πιστός στις κομμουνιστικές αξίες και με πλήρη βεβαιότητα για την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του Σοσιαλισμού για να δει προκοπή η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει την Πέμπτη 5 Μάη, ώρα 5 το απόγευμα, στο Νεκροταφείο Φερών.