Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΚΚΕ : Ερώτηση στη Βουλή για τις ζημιές στα σκόρδα


ΚΚΕ
 Κοινοβουλευτική Ομάδα Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,  τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155 e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Καταστροφές από βροχοπτώσεις στην παραγωγή σκόρδων της Ν.Βύσσας του Έβρου. 

Οι παραγωγοί σκόρδου στη Νέα Βύσσα της Π.Ε. Έβρου βρίσκονται σε απόγνωση μετά τις μεγάλες καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος στην περιοχή.   

Συνέπεια των έντονων βροχοπτώσεων ήταν να προκληθούν σημαντικές ζημιές στα συγκομισμένα σκόρδα, που είχαν για ξήρανση στα αλώνια της περιοχής, τα οποία καταστράφηκαν. 

Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις του Αγρ. Συνεταιρισμού Παραγωγών Σκόρδου Ν Βύσσας οι ζημιές ξεπερνούν συνολικά τις 700.000 ευρώ. Το μέγεθος της ζημιάς για τους μικρομεσαίους παραγωγούς της Ν. Βύσσας είναι μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς το μεγάλο κόστος παραγωγής για ένα παραδοσιακό αγροτικό προϊόν, όπως είναι το σκόρδο. Οι παρατεταμένες ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις επέφεραν μείωση της αναμενόμενης φετινής παραγωγής, που πουλιέται σε πολύ χαμηλές τιμές λόγω του σκληρού ανταγωνισμού από αθρόες εισαγωγές των μεγαλεμπόρων και που τώρα καταστράφηκε λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προσφέρει κάλυψη για το αίτιο αυτό, όπως δεν προσφέρει κάλυψη για όλους τους κινδύνους των καλλιεργειών φυτικής & ζωικής παραγωγής σε όλα τα στάδια ανάπτυξης τους.

Η καλλιέργεια του σκόρδου στην περιοχή της Ν. Βύσσας στον Έβρο αποτελεί για πολλούς αγρότες μονοκαλλιέργεια και άρα πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα τους. Και μάλιστα τη στιγμή που το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και των επαναλαμβανόμενων ζημιών που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί. 

Ειδικότερα στα πλαίσια της αντιαγροτικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ( ΚΑΠ ) της ΕΕ, την άγρια φορολογία και τα χαράτσια σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, στην υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ κ.ά. που έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής, η κατάσταση για την αγροτιά είναι δραματική.

Γι’αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η στήριξη των παραγωγών σκόρδου για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις, γιατί διαφορετικά μια ακόμη παραδοσιακή καλλιέργεια κινδυνεύει με εγκατάλειψη στην περιοχή της Ορεστιάδας στον Βόρειο Έβρο.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να καλυφθούν οι φετινές ζημιές των παραγωγών σκόρδου στη Ν. Βύσσα της Π.Ε. Έβρου ώστε να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα.

Οι Βουλευτές

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου