Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη - Κλείνουν οριστικά τα εργοστάσια σε Σέρρες και Ορεστιάδα

 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Κλείνει οριστικά τα εργοστάσια σε Σέρρες και Ορεστιάδα
Αμεση απάντηση από ΠΑΜΕ και ΠΑΣΥ. Στο πλευρό εργαζομένων και αγροτών το ΚΚΕ
Από τη συγκέντρωση στις Σέρρες
Την απόφαση να κλείσει τα εργοστάσια σε Ορεστιάδα και Σέρρες πήρε και τυπικά η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στη συνεδρίαση που έγινε την Τρίτη 15 Ιούλη, επικαλούμενη τη μελέτη αναδιάρθρωσης της εταιρείας, που εκπόνησε η ιδιωτική εταιρεία συμβούλων «Kantor».
Η διοίκηση ανακοίνωσε ότι τα δύο εργοστάσια «θα λειτουργήσουν τη φετινή περίοδο ως κέντρα συγκέντρωσης των τεύτλων των αντίστοιχων περιοχών». Ισχυρίζεται ακόμα ότι «κεντρικός στόχος της μελέτης αναδιάρθρωσης της εταιρείας είναι η επίτευξη της μακροχρόνιας βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητάς της, μέσω ιδίως μείωσης του λειτουργικού κόστους, αύξησης της παραγωγικότητας και οργανωτικών αλλαγών».
Για να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, η εταιρεία δεν μιλά για κλείσιμο, αλλά για «αναστολή λειτουργίας» των εργοστασίων. Ταυτόχρονα, εμφανίζεται να συζητά πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου», ενώ σχεδιάζει και τη μεταφορά προσωπικού από τα δύο εργοστάσια που κλείνουν στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας, που θα συνεχίσει - προσωρινά - να λειτουργεί.
Το απόγευμα της Τρίτης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ στις Σέρρες έδωσαν άμεση απάντηση στην απόφαση της ΕΒΖ, διοργανώνοντας συγκέντρωση με τη συμμετοχή και εργαζομένων από το εργοστάσιο Ζάχαρης της περιοχής.
Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Στέργιος Νικητόπουλος από την ΠΑΣΥ. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η πολιτική ΕΕ - ελληνικών κυβερνήσεων υπονομεύει παραπέρα τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας, στέλνει στην ανεργία τους εργαζόμενους και ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες. Κάλεσε εργαζόμενους και αγρότες, όλο το λαό, να παλέψουν για να ανατρέψουν αυτή την πολιτική.
Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ
Στο εργοστάσιο των Σερρών περιόδευσε χτες το πρωί η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Το απόγευμα, μίλησε σε εκδήλωση της ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ, με θέμα «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, η απάντηση στην πολιτική της ΕΕ, του κλεισίματος των εργοστασίων και ξεκληρίσματος της αγροτιάς» (αναλυτικά, σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη»).
Στη διάρκεια της περιοδείας, η Δ. Μανωλάκου συναντήθηκε και συζήτησε με εργαζόμενους της βάρδιας, εκπροσώπους του ΔΣ του Σωματείου και τη διεύθυνση του εργοστασίου. Οι εργαζόμενοι αναγνώρισαν τη σταθερή συμπαράσταση του ΚΚΕ στα προβλήματα και στους αγώνες τους, σημειώνοντας ότι είναι το μόνο κόμμα που εκπρόσωποί του (βουλευτές, περιφερειακοί σύμβουλοι κλπ.) επισκέφθηκαν το εργοστάσιο και μίλησαν μαζί τους.
Η Διαμάντω Μανωλάκου ανέφερε ότι η απόφαση της ΕΒΖ δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Οτι το νέο έγκλημα με το κλείσιμο των δύο εργοστασίων εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής και των αποφάσεων της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά. Τους κάλεσε να μη «δαγκώσουν το τυράκι» και να μην πιαστούν στη φάκα του συμβιβασμού, πιστεύοντας τα περί «αναστολής λειτουργίας», που προβάλλει η διοίκηση της ΕΒΖ.
Τους κάλεσε να σκεφθούν ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από αυτή την εξέλιξη. Οπως είπε, κερδισμένοι είναι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως η γαλλική «Cristal Union», η οποία παράγει ζάχαρη φασόν για λογαριασμό της ΕΒΖ και ελέγχει το πελατολόγιό της, που βάζει στο χέρι την ελληνική αγορά. Αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς, που παίρνει όλη την περιουσία της ΕΒΖ. Χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.
Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην ενημέρωση του λαού και στην οργάνωση της πάλης του ενάντια στο κλείσιμο των εργοστασίων. Ταυτόχρονα τους κάλεσε να συνδέσουν τον καθημερινό αγώνα για την παρεμπόδιση των μέτρων που παίρνονται με θύματα τους εργαζόμενους, τους αγρότες, συνολικά τα λαϊκά στρώματα, με την προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης.