Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

Τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για τους βοσκοτόπους


                                                 

 

 

Τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΛΑΪΚΗΣ ΣΕΙΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας  για την κατανομή των βοσκοτόπων
Η συγκυβέρνηση αφού σε συμφωνία με την Ε.Ε.  αποφάσισαν τον αποχαρακτηρισμό βοσκοτόπων που τους μειώνει σημαντικά, αποποιείται των ευθυνών της και πετάει το μπαλάκι στους Δήμους, ώστε να προβούν  στην κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους.
Το κόψιμο έγινε μέσω του αποχαρακτηρισμού εκατομμυρίων  στρεμμάτων βοσκοτόπων, μετά από την έγκριση του Σχεδίου Δράσης της κυβέρνησης για τα βοσκοτόπια από την ΕΕ τον Ιούνη  2012, που ενσωματώθηκε στην εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣΔΕ 2013. Στο Δήμο Ορεστιάδας ενώ απαιτούνται 34.080 στρ. για την κάλυψη των αναγκών των κτηνοτρόφων μας είναι προς διάθεση μόνο 9.500 στρ. Όταν για κάθε Μονάδα Μεγάλου Ζώου (ΜΜΖ) απαιτείται 1 εκτάριο (10 στρέμματα) βοσκότοπος ώστε ο κτηνοτρόφος να δικαιούται ολόκληρη την εξισωτική αποζημίωση αλλά και την ενιαία ενίσχυση με βάση τη νέα ΚΑΠ 2014-2020.
Δεδομένου ότι το 85% των ζώων και το 80% των κτηνοτρόφων βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, τα μέτρα αυτά πλήττουν δραματικά τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στη χώρα .
Οι αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ που πιστά υπηρετούν οι ελληνικές κυβερνήσεις και στηρίζουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου έχουν οδηγήσει χιλιάδες μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα, στην απόγνωση. Σε όλες αυτές τις αντιαγροτικές πολιτικές ήρθε να προστεθεί η πρόσφατη απόφαση που αποτελεί νέο βαρύ χτύπημα στο εισόδημα των κτηνοτρόφων με την περικοπή της εξισωτικής αποζημίωσης πάνω από 60%.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε η ευλογιά και ο καταρροϊκός πυρετός που η παντελής έλλειψη μέτρων καταπολέμησής του από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τους δήμους, έχει ως αποτέλεσμα να απειλούνται με αφανισμό εκατοντάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα σε όλη την περιοχή μας. H ζημιά των κτηνοτρόφων από την ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό είναι πολλαπλή. Ζώα που προσβάλλονται από την ευλογιά οδηγούνται στη θανάτωση που μέχρι σήμερα στo Νομό μας  ξεπερνούν τις 32.000 πρόβατα. Ο καταρροϊκός πυρετός οδηγεί στο θάνατο χιλιάδες πρόβατα (μέχρι τώρα έχουμε από τα δηλωθέντα πάνω από 6.500 θανάτους), η παραγωγή μειώνεται και αυξάνεται το κόστος παραγωγής των ζωοτροφών σε κοπάδια που βρίσκονται σε καραντίνα και έχει σημαντικό  αντίκτυπο στην αναπαραγωγή των ζώων.
Η Ε.Ε και η συγκυβέρνηση προσανατολίζονται να δίνουν  ένα δικαίωμα κάθε 6 αιγοπρόβατα, συνεπώς η απώλεια των ζώων από την ευλογιά  και τον καταρροϊκό πυρετό θα μειώσει μακροπρόθεσμα το ύψος των άμεσων ενισχύσεων των κτηνοτρόφων αφού η απώλεια ζώων συνεπάγεται και απώλεια δικαιωμάτων
Τη στιγμή μάλιστα, που η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε κρέας, παρασκευάσματα κρέατος, γαλακτοκομικά και ζωοτροφές και πληρώνει δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές, αν και οι παραγωγικές δυνατότητές της μπορούν στα προϊόντα αυτά να την κάνουν αυτάρκη ή και πλεονασματική σε αρκετές περιπτώσεις, κάτω από μία πολιτική που θα βάζει μπροστά τις λαϊκές ανάγκες και όχι αυτές των μονοπωλίων, που εκφράζουν ΕΕ και κυβέρνηση.

Έτσι όλο και περισσότεροι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν είτε να ζήσουν με ακόμα μικρότερο εισόδημα, είτε να εγκαταλείψουν την αιγοπροβατοτροφία και να πουλήσουν κοψοχρονιά τα κοπάδια, τη γη και τα υπολείμματα των δικαιωμάτων τους, με κερδισμένους από όλη αυτή την υπόθεση τους μεγάλους κτηνοτρόφους και τους επιχειρηματίες που επωφελούνται από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2015-2020
Γι'  αυτό η όποια κατανομή γίνει  θα πρέπει να ικανοποιήσει το σύνολο των αναγκών σε βοσκοτόπους πρώτα και κύρια όλων των μικρομεσαίων αγροκτηνοτρόφων και όλων αυτών που έχουν πληγεί από την ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Ταυτόχρονα στηρίζουμε το αίτημα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων της χώρας που ζητούν  να δίνεται η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους με βάση τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής και όχι να απαιτούνται βοσκότοποι (όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες).

 Ορεστιάδα  21/10/2014