Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014

Κάλεσμα της ΟΑΣΕ προς κτηνοτρόφους για νέους αγώνες


 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΕΒΡΟΥ  «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

 

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ  ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας  των κτηνοτρόφων του Έβρου

στο Σουφλί στις 10 Οκτώβρη 2014 ώρα 11π.μ

μπροστά στην Τράπεζα Πειραιώς  -  πρώην ΑΤΕ  

 Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Έβρου η ΕΝΟΤΗΤΑ στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που οργανώνει  η ΠΑΣΥ σε όλη τη χώρα  για την σωτηρία της Ελληνικής Κτηνοτροφίας και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων   καλεί τους κτηνοτρόφους να πάρουν μέρος στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει στο Σουφλί  την Παρασκευή  10 Οκτώβρη ώρα 11 το πρωί μπροστά  στην Τράπεζα Πειραιώς « πρώην ΑΤΕ » 

   Τα τελευταία χρόνια με την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης  η ζωή των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων χειροτερεύει δραματικά.  Στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, επί χρόνια, οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι  όπως – το υψηλό κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές παραγωγού, οι μεγάλες ελλείψεις υποδομής, τα απανωτά χαράτσια κ.ά.-  έρχεται  να προστεθεί και  η πρόσφατη απόφαση για περικοπή της εξισωτικής αποζημίωσης πάνω από 60%.    

  Το κόψιμο της εξισωτικής, που γίνεται μέσω του αποχαρακτηρισμού εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων, αποτελεί νέο  χτύπημα στο πενιχρό εισόδημα της  πλειοψηφίας των κτηνοτρόφων, καθώς αφορά στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές όπου βρίσκονται το 85% των ζώων και το 80% των κτηνοτρόφων.       

  Πάρα πολλοί μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι θ' αναγκαστούν είτε να ζήσουν με ακόμα μικρότερο εισόδημα ή να εγκαταλείψουν την αιγοπροβατοτροφία και να πουλήσουν κοψοχρονιά τα κοπάδια, τη γη και τα υπολείμματα των δικαιωμάτων τους, με κερδισμένους τους μεγάλους κτηνοτρόφους και τους επιχειρηματίες που επωφελούνται από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2015-2020.

 Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και ο καταρροϊκός πυρετός, ο οποίος, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη μέτρων καταπολέμησής του από την κυβέρνηση, τις Περιφερειακές και τις Δημοτικές Αρχές, απειλεί με αφανισμό εκατοντάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα σε όλη την Ελλάδα

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι έχουν μόνο μια επιλογή,  το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα.

 Συντονισμένα σε όλη την Ελλάδα οι κτηνοτρόφοι  διεκδικούν:

* Να δοθούν κανονικά οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους όπως δίνονταν μέχρι σήμερα.

* Να δίνεται η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους με βάση τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής και όχι να απαιτούνται βοσκότοποι (όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες).

* Άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων για όλα τα νεκρά ζώα και για όλα τα ζώα που θανατώνονται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία σε χώρους ελεγχόμενους, για προστασία της δημόσιας υγείας.

* Αποζημίωση για το σύνολο της χαμένης παραγωγής που θα προέλθει εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού.

* Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα.

* Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές.

* Στήριξη της εγχώριας παραγωγής με δραστικό περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

* Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή.  

* Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού, στάνης ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

* Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

* ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα για την πλήρη ασφάλιση ζωικής και φυτικής παραγωγής και του κεφαλαίου, αποζημίωση στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

* Στελέχωση και εξοπλισμό των κρατικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

* Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών και θεώρηση βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

* Μέτρα στήριξης για αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο.