Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Στην Ευρωβουλή το πρόβλημα των πλημμυρών


      


Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ:
3/5/2015   ΕΡΩΤΗΣΗ
για άμεση και πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων από τις πλημμύρες σε ολόκληρη τη χώρα 

 

Την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων σε ολόκληρη τη χώρα από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών ζητάει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας τα εξής:
« Τεράστιες καταστροφές σε ολόκληρη την Ελλάδα (στην Ήπειρο, ιδίως στην Άρτα, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Τρίκαλα, Αιτωλοακαρνανία κ.α.), προκάλεσαν τις προηγούμενες μέρες οι ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες και κατολισθήσεις που επακολούθησαν. Ανθρώπινες ζωές κινδύνευσαν. Σοβαρές καταστροφές υπέστησαν  σπίτια και ολόκληρα χωριά, αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, οδικές και άλλες υποδομές και ιστορικά μνημεία, όπως το γεφύρι της Πλάκας στην Άρτα.
Τέτοιες καταστροφές επαναλαμβάνονται με κάθε έντονη βροχόπτωση, όπως χαρακτηριστικά στη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στον Έβρο, όπου για τον ίδιο λόγο μόλις τον προηγούμενο μήνα υπήρξαν ακόμη και απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Η επίκληση δήθεν "ακραίων καιρικών φαινομένων" από τις εκάστοτε κυβερνήσεις χρησιμοποιείται ως  δικαιολογία, για να κρύψει την πλήρη έλλειψη μέτρων  πρόβλεψης, πρόληψης και  σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας, εγγειοβελτιωτικών έργων και υποδομών, με τραγικό αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών και μεγάλες υλικές ζημιές που πλήττουν οδυνηρά τα λαϊκά στρώματα.
 Η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ αδιαφορεί για τις λαϊκές ανάγκες, αφού τα κρατικά και κοινοτικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ και τη συνέχειά του το Σύμφωνο Εταιρικής  Σχέσης (ΣΕΣ) χρηματοδοτούν έργα με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρήσεων, ενώ έργα αντιπλημμυρικής προστασίας κρίνονται μη επιλέξιμα, ως "μη παραγωγικά"  για τα κέρδη των ομίλων.
 Ερωτάται η Επιτροπή :
- Προτίθεται να λάβει μέτρα για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων και ποια;
- Έχουν ενταχθεί συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά έργα σε κοινοτική χρηματοδότηση, πού και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίησή τους;"
 
Οι Ευρωβουλευτές
Παπαδάκης Κώστας
Ζαριανόπουλος Σωτήρης