Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Άρθρο
του Σταμάτη Γκατζίδη
Γραμματέα της Αχτιδικής Επιτροπής Β. Έβρου του ΚΚΕ

Ο «Καλλικράτης» μια αντιδραστική μεταρρύθμιση.
«Σπρώχνει» στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους στους ΟΤΑ και το Δημόσιο

Όλα δείχνουν ότι το 2010 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για τους εργαζόμενους και στους ΟΤΑ . Οι συζητήσεις για τη νέα διοικητική δομή της χώρας ξεκίνησαν και όπως προβλέπεται θα ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και σ’ αυτήν την αντιδραστική μεταρρύθμιση έχει την συμπαράσταση της Ε.Ε Ν.Δ , του ΛΑΟΣ, του ΣΥΡΙΖΑ, των ηγεσιών της ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ και πολλών ΜΜΕ. Όλοι μαζί βάζουν πλάτες για να περάσει η νέα διοικητική αναδιάρθρωση με την οποία επιδιώκουν :

 Να προσαρμόσουν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε χωρίς παρεκκλίσεις, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να εφαρμόζει τις αντιλαϊκές πολιτικές της.

 Να δημιουργηθούν μεγαλύτεροι ΟΤΑ , για να διευκολυνθεί η διείσδυση και αξιοποίηση από τους ιδιώτες χρυσοφόρων δράσεων της Τ.Α.

 Να αποποιηθεί η κεντρική εξουσία πολλές από τις ευθύνες που έχει σήμερα και να τις μεταβιβάσει στους Δήμους και τις Περιφέρεις. Μεταξύ των υπηρεσιών που πρόκειται να περάσουν στους Δήμους και τις Περιφέρειες είναι και η ΥΓΕΙΑ .

Σ’ αυτό δυστυχώς συμφωνούν και μάλιστα το προτείνουν στην Κυβέρνηση οι Δήμαρχοι της Ν.Δ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ ( πρόσφατη απόφαση της ΚΕΔΚΕ).

Ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ οι συνέπειες από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» θα είναι οδυνηρές . Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, χιλιάδες εργαζόμενοι που σήμερα εργάζονται στους ΟΤΑ θα απολυθούν ή θα μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες μόλις οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί γίνουν νόμος του κράτους. Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη», περιλαμβάνεται ρύθμιση η οποία προβλέπει:

• Το κλείσιμο όλων ανεξαιρέτως των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου στους ΟΤΑ.
• Την αναστολή λειτουργίας περίπου 1.800 δημοτικών επιχειρήσεων.
• Το κλείσιμο των 46 μονομετοχικών ΑΕ των ΟΤΑ.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω θα είναι να βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στο δρόμο, κυρίως συμβασιούχοι και εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού Δικαίου. Οι μόνοι που, προς το παρόν, δεν προβλέπεται να θιγούν είναι οι μόνιμοι υπάλληλοι, δεδομένου ότι υπάρχει συνταγματικό κώλυμα. Εντούτοις, και γι' αυτούς η κυβέρνηση κάνει ανάλογους σχεδιασμούς, αναζητώντας τη φόρμουλα εκείνη που θα της επιτρέψει να αυξήσει τον αριθμό των απολύσεων και να μειώσει ουσιαστικά τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, κάτι που άλλωστε έχει ζητηθεί κατά καιρούς με ρητό και

κατηγορηματικό τρόπο τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΔΝΤ. Πρόσφατα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος είχε υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα για την απόλυση μονίμων υπαλλήλων, των οποίων η οργανική θέση στο Δημόσιο έχει καταργηθεί. Τα ίδια υποστήριξε και προχτές, μιλώντας στη ΝΕΤ, αναφερόμενος στους εργαζόμενους οργανισμών του Δημοσίου που με τον «Καλλικράτη» θα συγχωνευτούν.

Χωρίς αμφιβολία, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα ακόμα χτύπημα σε βάρος των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι - τόσο αυτοί που βρίσκονται σήμερα ένα βήμα πριν την ανεργία όσο και εκείνοι που στέκονται κάπως μακρύτερα - οφείλουν από τη μεριά τους να πράξουν το ίδιο. Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, είχε εκφράσει τη ριζική του αντίθεση με την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση και είχε προειδοποιήσει πως μια πλευρά του αντιλαϊκού της χαρακτήρα θα είναι η αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων στους ΟΤΑ και το Δημόσιο, η κατάργηση εργατικών κατακτήσεών τους, η αύξηση της ανεργίας, η χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων. Σήμερα, αυτές οι πολιτικές εκτιμήσεις δικαιώνονται.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο πρέπει να αντιδράσουν έγκαιρα απέναντι σε αυτήν την προοπτική. Πρέπει να αντιληφθούν ότι χρειάζεται οργάνωση, αντίσταση και αντεπίθεση. Να μη συμβιβαστούν με όσα τους ετοιμάζουν. Να μη δεχτούν να πληγεί ούτε ένας εργάτης. Οι εργαζόμενοι στους δήμους με όποια σχέση εργασίας κι αν δουλεύουν: μόνιμοι, αορίστου χρόνου, συμβασιούχοι, συμβασιούχοι έργου, έκτακτο προσωπικό, εποχιακό προσωπικό, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, με μερική απασχόληση, με stage, σε διάφορα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, ως "ενοικιαζόμενοι", πρέπει ενιαία να δώσουν αυτόν τον αγώνα.

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και στο δημόσιο σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εγκλωβιστούν σε μια ανούσια συζήτηση για των αριθμό των Δήμων, τα σύνορά τους, την πρωτεύουσά τους κλπ, αντίθετα ενωμένοι πρέπει να εναντιωθούν στο αντιδραστικό περιεχόμενο του «Καλλικράτη»
Τους αφορά όλους η καταδίκη στην ανεργία χιλιάδων εργαζομένων. Γι’ αυτό το λόγο…
Ο «Καλλικράτης» δεν πρέπει να περάσει .

3-4-2010