Σάββατο 17 Απριλίου 2010

ΚΚΕ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να ενημερωθεί ο λαός για το Αιγαίο και τις προωθούμενες διευθετήσεις
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τις προωθούμενες διευθετήσεις στο Αιγαίο και τα άλλα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής, στο φόντο των εξελίξεων που ακολούθησαν της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού σε Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ, κατέθεσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
« Τα δημοσιεύματα για το διαχωρισμό του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό, όπως και το έγγραφο του Αμερικανού διοικητή του ΝΑΤΟικού Αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης που κηρύσσει το Αιγαίο ως "γκρίζα ζώνη", καθώς επίσης και οι θέσεις που θεωρούν ότι οι ελληνοτουρκικές συζητήσεις, για τις διαφορές των δύο χωρών ξεπερνούν το θέμα της υφαλοκρηπίδας, προκαλούν έντονες ανησυχίες.
Επί της ουσίας, είναι εξελίξεις που θίγουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και διαμορφώνουν επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή. Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τα ταξίδια του πρωθυπουργού στη Γερμανία, στη Γαλλία και τις ΗΠΑ δεν μπορούν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες του λαού, γιατί δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα.
Οι ανησυχίες εντείνονται για τα ανταλλάγματα που φαίνεται ότι έδωσε η κυβέρνηση σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και υπέρ της προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή.
Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει το λαό τι δεσμεύσεις ανέλαβε στις αξιώσεις των ΗΠΑ στο Αιγαίο, όσον αφορά τη συνεκμετάλλευση του πετρελαίου από την ελληνική και την τουρκική πλουτοκρατία, την ένταξη του Αιγαίου στο σχεδιασμό της "αντιπυραυλικής ασπίδας" και στην αξίωση για τη νομιμοποίηση των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο. Καθώς, επίσης, και ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε σχετικά με το "Κυπριακό".
Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να ενημερώσει το λαό για το ρόλο που ανέλαβε για πιο ενεργητική στήριξη των συμφερόντων των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου και τη χρησιμοποίηση της FYROM ως χώρας προτεκτοράτου τους, για να ελέγχονται από τα αμερικανικά κεφάλαια οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και οι δρόμοι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Είναι φανερό ότι η εμπλοκή της χώρας στους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων στην περιοχή, εγκυμονεί νέους κινδύνους και βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαών της περιοχής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. πρωθυπουργός, για τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στα κρίσιμα αυτά ζητήματα».