Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΦΡΑΧΤΗ (δημοσίευση από το Ριζοσπάστη)





Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η συγκυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» στην ύψωση του απαράδεκτου φράκτη στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα ενάντια στους πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού, υλοποιώντας την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Απαντώντας, σε ερωτήσεις βουλευτών από ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής είπε μεταξύ άλλων για το ζήτημα:

Στη διάρκεια εκτέλεσης πρόδρομων εργασιών και κατά το μήκος που θα κατασκευαστεί ο φράκτης («τεχνητό αποτρεπτικό εμπόδιο» το ονοματίζουν) διαπιστώθηκαν διαφοροποιήσεις στα ποιοτικά-συστατικά χαρακτηριστικά του εδάφους, γεγονός που επέβαλε την αναμόρφωση τεχνικών στοιχείων του.

Στις 4/10/2011 διεξήχθη ανοικτός δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός, για την ανάδειξη του αναδόχου κατασκευής του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 5.498.000,00 ευρώ (σ.σ. εν μέσω βαθιάς κρίσης και ενώ πετσοκόβονται μισθοί, συντάξεις, οι εναπομείνασες κοινωνικές παροχές) χρηματοδοτούμενο από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 14 εταιρείες, μειοδότης αναδείχθηκε η «ΔΑΓΡΕΣ ΑΤΕ», με γενικό σύνολο προσφοράς 3.161.586,14 ευρώ. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εκδόθηκε η έγκριση εκτέλεσης εργασιών για την κατασκευή του. Ο φάκελος του έργου προωθήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για τη διενέργεια του απαιτούμενου Προσυμβατικού Ελέγχου Νομιμότητας που ολοκληρώθηκε στις 7/12/2011 και εκδόθηκε σχετική πράξη, σύμφωνα με την οποία δεν κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης του συγκεκριμένου έργου.

Η σχετική σύμβαση θα υπογραφεί αρχές του 2012, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο εντός 5 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της εν λόγω σύμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος φράκτης θα τοποθετηθεί σε μήκος 12,5 χιλιομέτρων στην περιοχή της Νέας Βύσσας Ορεστιάδας. Θα έχει ύψος περίπου τριών μέτρων, πάνω του θα τοποθετηθούν θερμικές κάμερες, ανιχνευτές κίνησης και θορύβου προκειμένου να εντοπίζονται όσοι προσπαθούν να πλησιάσουν τα ελληνικά σύνορα και στη διάρκεια της νύχτας. Με το φράκτη θα δυσκολέψουν παραπέρα τα δρομολόγια των απελπισμένων, οδηγώντας σε νέους θανάτους κοντά σε όσους καταμετρώνται ήδη στα σύνορα, από πνιγμό στο ποτάμι ή το αβάσταχτο κρύο.