Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Η Κυβέρνηση Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) σε μια νύχτα "άρπαξε' το 70% των αποθεματικών του ΟΕΚ



«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Άρπαξαν το 70% των αποθεματικών του ΟΕΚ!
• Πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ έκαναν... φτερά με το «κούρεμα» των ομολόγων

Πάνω από 70% είναι οι απώλειες των αποθεματικών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, δηλαδή χρημάτων των εργαζομένων, μετά το «κούρεμα» των αποθεματικών που βρίσκονταν στην Τράπεζα της Ελλάδας, για τη σωτηρία των καπιταλιστών της χώρας. Το «κούρεμα» έγινε μετά τις 9 Μάρτη 2012, στο πλαίσιο της ανταλλαγής ομολόγων. Η Τράπεζα της Ελλάδας, χωρίς την έγκριση του ΟΕΚ, προχώρησε στη μετατροπή των αποθεματικών σε ομόλογα ενεργώντας με βάση νόμο που της δίνει το δικαίωμα να επενδύει τα αποθεματικά σε ομόλογα. Κυβερνήσεις και τράπεζα «έκλεψαν νόμιμα» λεφτά των εργαζομένων. Άλλο ένα δείγμα της αντεργατικής πολιτικής για να ωφελείται το κεφάλαιο.

Με έγγραφό της η Τράπεζα της Ελλάδας επικαλείται το άρθρο 15 παρ. 11 του νόμου 2469/1997 για να υποστηρίξει ότι νόμιμα το σύνολο των κεφαλαίων του ΟΕΚ έχουν ενταχθεί στο Κοινό Κεφάλαιο που προβλέπει ο σχετικός νόμος και άρα νόμιμα επενδύθηκαν σαν ομόλογα. Μόνο που γι' αυτό δε ρωτήθηκε ο ΟΕΚ. Η «αυθαιρεσία» βρίσκεται ακριβώς σ' αυτό. Η τράπεζα θεωρεί ότι νομότυπα ενήργησε αφού οι κυβερνητικές αποφάσεις - νόμοι, της έδωσαν το δικαίωμα να επενδύει αυθαίρετα (δηλαδή χωρίς να ρωτήσει στην προκειμένη περίπτωση τον ΟΕΚ) τα αποθεματικά σε ομόλογα, αποτέλεσμα που τώρα το επικαλείται η Τράπεζα για να αιτιολογήσει την αρπαγή των αποθεματικών του ΟΕΚ και τη δραστική τους μείωση. Κυβερνήσεις και τράπεζα «έκλεψαν νόμιμα» λεφτά των εργαζομένων. Άλλο ένα δείγμα της αντεργατικής πολιτικής για να ωφελείται το κεφάλαιο.
Με δεδομένα τα παραπάνω, η Τράπεζα της Ελλάδας ενημερώνει τον ΟΕΚ ότι το κεφάλαιό του, που ανερχόταν σε 365.169.123 ευρώ, στις 9 Μάρτη 2012, τώρα «κουρεύτηκε», στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής απόφασης για το χρέος, και μειώνεται στα 208.820.699 ευρώ, ενώ η τρέχουσα αξία του ενεργητικού του (δηλαδή το ποσό το οποίο θα εισπραχθεί αν γίνει σήμερα ρευστοποίηση) ανέρχεται στο ποσό των 111.671.072 ευρώ!!! Δηλαδή άρπαξαν από τα αποθεματικά του ΟΕΚ το 70%!
Ανάλογο «κούρεμα» έχουν υποστεί και τα αποθεματικά του Οργανισμού Εργατικής Εστίας που είναι επίσης κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Όπως το ίδιο έχουν δεχτεί και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.