Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Εκδρομή της ΚΝΕ σε ιστορικούς τόπους του Έβρου

Οι τομεακές οργανώσεις Έβρου και Ροδόπης της ΚΝΕ πραγματοποίησαν το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014 επίσκεψη σε ιστορικούς τόπους του νομού Έβρου, σε τόπους όπου έπεσαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Οι νέοι της περιοχής είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την τοπική ιστορία και τα γεγονότα της περιόδου της γερμανικής κατοχής και της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ...

Πρώτη στάση έγινε στις Φέρες, όπου ο σύντροφος Δημήτρης Παπάζογλου αναφέρθηκε σε γεγονότα της περιόδου της κατοχής και συγκεκριμένα στην απελευθέρωση των Φερών. Φόρο τιμής απέδωσαν, καταθέτοντας λουλούδια, στον τάφο του συντρόφου Δημήτρη Χονδρόπουλου, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ.

Επόμενη στάση ήταν η Κορνοφωλιά Έβρου. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται το μνημείο δύο αγωνιστών ανταρτών που εκτελέστηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής τον Αύγουστο του 1944. Στο νεκροταφείο του χωριού έχει στηθεί το μνημείο των 75 αγωνιστών από την Κορνοφωλιά που σκοτώθηκαν πολεμώντας μέσα από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Το μεσημέρι οι οργανώσεις έκανα στάση στο δάσος της Δαδιάς. Ο συγκεκριμένος χώρος αναψυχής εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των τελευταίων χρόνων μαραζώνει και έχει εγκαταλειφθεί, όμως με την εθελοντική και γεμάτη μεράκι εργασία των μελών της ΚΝΕ, έγινε ικανός να φιλοξενήσει την εκδήλωσή μας.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με κεντρική εκδήλωση στο κέντρο του Σουφλίου, όπου υπάρχει το μνημείο των 8 εκτελεσθέντων αγωνιστών από του γερμανούς στις 30 Ιουνίου του 1944. Στη συγκέντρωση μίλησε ο σύντροφος Σταμάτης Γκατζίδης. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Σουφλίου που κατέληξε στο δημαρχείο, όπου κατατέθηκε ψήφισμα